Kongatják a vészharangot: súlyos válságba került a hazai szőlő- és borágazat

Kongatják a vészharangot: súlyos válságba került a hazai szőlő- és borágazat

agrarszektor.hu
Soha nem tapasztaltak még akkora pénzügyi válságot a magyar szőlő-és borágazatban, mint amekkorát most okoz a koronavírus-járvány. Félő, hogy csak karácsonyra állhat helyre a helyzet a gasztronómiában, ezért sok pincészet és borászat kénytelen lesz a tartalékait felélni, ami egy idő után elfogyhat majd. Az ágazat számára komoly segítséget jelentene a készpénzjuttatás, hiszen sok borász számára jelent gondot, hogy nem kapták meg a pályázatokon elnyert támogatásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sem a 2008-as válság idején, sem korábban nem tapasztaltak akkora értékesítési válságot a szakmában, mint az elmúlt egy hónapban - mondta az InfoRádiónak Jásdi István, csopaki borász. A szőlőművelés alól sokan nem kapnak felmentést. Azok a borászatok, kereskedők, akik nem termelnek szőlőt, egyszerűbb helyzetben vannak, elengedhetik az idei felvásárlást, költségeik is csak minimális mértékben vannak, és át tudják vészelni ezt az időszakot. Ezzel szemben náluk művelni kell a szőlőt, és abban bíznak, hogy azzal az egy partnerrel akivel 15 éve kapcsolatban vannak, meg tudják csinálni, fel tudják vásárolni ugyanazt a mennyiséget, mint a korábbi években. Erre azonban a mostani várakozásaik szerint nem lesz az árbevételből fedezet.

Tíz éve ugyanazokkal a kollégákkal dolgozunk a szőlőben, a pincében és az értékesítésben is, és ragaszkodunk is hozzájuk, ezért munkaerőgondunk nincs. Viszont készpénzgondjaink lesznek hamarosan, mivel tavaly decemberben elvégeztünk egy csomó olyan beruházást, ami szükségessé vált, ezekre még 2018-ban pályáztunk. Az már nem annyira természetes, hogy ezekre még a mai napig nincsen pénz

 - tette hozzá Jásdi István.

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás
Hiányzik az a pénz, amit a beruházásra elköltöttünk, és nem kaptunk meg a pályázatból

- fogalmazott a szakember, aki egyúttal sérelmezte azt is, hogy amíg ők minden feltételt betartottak, addig sokan, akik már hozzájutottak a támogatási összeghez, régen lemondtak a pályázati ígérvényekről, és meg is kapták ezekre a felmentést. Hozzátette, ez egy nagyon komoly pénzügyi válságot jelent, és nem hiszi, hogy júliusig újraindul majd az élet, illetve nem látja azokat a lehetőségeket, melyek alapján a gasztronómia normál körülmények között a tavalyi mennyiséget produkálva újranyissa a kapukat július elsején.

A legoptimistább előrejelzések is arról szólnak, hogy a normális életfeltételekhez karácsony táján térhetünk vissza. Ezért nagyon hosszú időn keresztül lesz szükségünk olyan támogató intézkedésekre, mint amilyen ez a mostani miniszteri bejelentés szerinti intézkedéscsomag

- mondta Jásdi István. Hozzátette ugyanakkor, szerinte ez valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy a szakma nagy része átvészelje a válságot. A szakember úgy látja, az ágazat számára a készpénzjuttatás jelenthet segítséget. Hozzátette, csak a tartalékaik felélésével tudnak most működni, ugyanakkor nyilván lesz egy pont, amikor ezek elfogynak, és akkor sokkal súlyosabb helyzetbe kerülhetnek nem csak a borászok, de a munkavállalóik, és a borászatok szállítói is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03