Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az Avantium nevű holland biokémiai társaság azt reméli, hogy műanyag helyett ezentúl növényi alapanyagból állíthatják elő a tárolóedényeket, melyek a használat után gyorsan lebomlanak, olvasható az InfoRádió cikkében. A társaság terveivel már meg is nyerte a Carlsberget, a sörgyártó is átállna néhány éven belül a speciális kartonpalack csomagolásra. Eközben a környezetvédő szervezetek inkább szemléletváltást sürgetnek, az egyszer használatos csomagolás helyett a visszaváltási rendszerek erősítését.
Nagyon sok szempont van, elsősorban a minőség, majd a design határozza meg, milyen üvegeket választanak a sörgyártók. A kisüzemek elsősorban azért használnak egyutas, nem visszaváltható üvegeket, mert nem pasztörizált sörökről beszélünk, és már nagyon pici szennyeződés, vagy bármi, ami az üvegben marad, elegendő ahhoz, hogy megromoljon a sör, tehát nagyon veszélyes a tisztítás, visszaváltás, avatta be az InfoRádió hallgatóit a döntés hátterébe és a csomagolási reform nehézségeibe Ali Rawech Szami, a Hop Top magyar kézműves sörfőzde tulajdonosa. Ilyen kisüzemben ténylegesen jó minőségű mosóberendezéseket nagyon költségesen lehetne csak megvásárolni.
- mondta Ali Rawech Szami.
Nyugat-Európában jellemző irány, hogy dobozba csomagolják a söröket, ebből sokkal több fogy már, és már Magyarországon is egyre népszerűbb. Talán ezt könnyebb is szelektíven gyűjteni, jegyezte meg Ali Rawech Szami. A Hop Top tulajdonosa hzzátette, egyébként nagyon örülne, ha lenne környezetbarát alternatív anyag, szerinte biztosan sok főzde áttérne erre.
A Carlsberg speciális kartonpalackjával kapcsolatban Ali Rawech Szami elmondta, hogy ő biztos abban, hogy ez a jövő, és hogy a legtöbb kraft sörfőzde átállna egy környezetbarát termékre. A Hop Top főzdének is problémát okoz, hogy egyutas terméket kell használniuk. A fogyasztóik gyakran szokták kérdezni, hogy mit kezdjenek az üvegekkel, írnak is ezzel kapcsolatban, és sajnos azt kell mondaniuk nekik, hogy szelektíven kell gyűjteni, maximum ennyit lehet vele tenni.
- tette hozzá Ali Rawech Szami.
A Hop Top tulajdonosa elmondta, eddig a magyar csomagolóanyag-gyártóktól nem kapott hasonló megkeresést, de nem is látott egyáltalán alternatívát a problémára. Azért is speciális az eset, mert a sör egy szénsavas termék, sokkal erősebbnek és strapabíróbbnak kell lennie a csomagolásának, az üvegeknek is nyomásállóbbnak kell lenni, mint egy szénsav nélküli ital esetén.