Panaszkodnak a gazdák: újabb gyümölcs szezonját tette tönkre az időjárás

Panaszkodnak a gazdák: újabb gyümölcs szezonját tette tönkre az időjárás

agrarszektor.hu
Bár a hosszan tartó aszályos időszak után nagy megkönnyebbülést jelentett a gazdálkodóknak, hogy megérkezett a csapadék, az első kiadósabb esős napok után azonban most már a legtöbben elzárnák azokat a bizonyos égi csapokat. A károk ugyanis már nem csak a viharok és a felhőszakadások környezeté­ben jelentkeznek, egyre több termelő panaszkodik a sok eső miatt, olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a zöldségtermesztők körében a legnagyobb gondot az okozza, hogy a felpuhult talaj miatt nem tudják elvégezni a szükséges munkálatokat. A zöldborsó betakarítása folyamatban van, de sok esetben le kellett állítani a munkákat, mert a gazdák a gépekkel nem tudnak rámenni a felázott talajra.

Félő, hogy ha újraindulhat a betakarítás, olyannyira összecsúszik a szezon, hogy a feldolgozókapacitás nem fogja bírni az egyszerre jelentkező nagy mennyiségű terményt. Emiatt kint maradhat a zöldborsó egy része a földeken

- mondta Ledó Ferenc.

A nedves, meleg környezet a különböző gombabetegségeknek is kedvez, elszaporodásuk pedig komoly kárral fenyeget, a növényvédelemre így most minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a gazdálkodóknak. Ugyanez a helyzet a gyümölcsösökben is. Bár a sok eső az épp fejlődési ciklusának dandárjában tartó alma esetében kifejezetten kedvező volt, a különböző betegségek itt is veszélyeztetik a termést, ahogyan a betakarítás kezdetén járó kajszi- és őszibarack esetén is tartanak a gazdák attól, hogy a betegségek viszik majd el a tavaszi fagyok ­miatt megmaradt szerény termést.

A szabadföldi szamócaszezon már a vége felé jár, ahol még volt némi termés, azt a sok eső szinte teljes egészében tönkretette. Nagy szerencse ugyanakkor, hogy a csapadékos időszak az idény végén érkezett meg, így a termés legnagyobb részét gond nélkül értékesíteni tudták a termelők. A cseresznyeültetvények tulajdonosai ugyanakkor már nem voltak ennyire szerencsések. Éppen hogy beindult a szezon, máris megérkezett a sok eső. A tavaszi fagyok miatt egyébként is jóval szerényebb hozamokat vártak a gazdák, a csapadékos jú­nius ugyanakkor a megmaradt termést is megsemmisítette. A sok eső miatt a szemek megrepedtek, amit már sem a friss piacon, sem a feldolgozóipar számára nem lehet értékesíteni.

Egy átlagos évi termés 20-30%-át vártuk az idén, a kilátások azonban most ennél is rosszabbak. A gazdák nagyon komoly veszteségre számíthatnak ebben az évben

- mondta Ledó Ferenc.

A meggy esetében is hasonló a helyzet, a korai fajtáknál nagy károkról számoltak be a termelők, a teljes meggyszezon azonban még nincs veszve. Ha a következő napokban szárazabb időjárás következik, akkor a középérésű és késői fajták még hozhatják a várt mennyiséget. A fagyok miatt ugyanakkor a legjobb esetben is csak közepes lehet az idei szezon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03