Gondban vannak a brit gazdák: lesz-e elég ember a gyümölcsök betakarítására?

Gondban vannak a brit gazdák: lesz-e elég ember a gyümölcsök betakarítására?

agrarszektor.hu
Nagy-Britanniában a zöldségtermesztés mellett a nyári gyümölcsszüretet is a kelet-európai vendégmunkások szokták elvégezni. Ám a koronavírus-járvány és az utazási korlátozások miatt - a különféle kedvezmények dacára - nem érkeztek akkora számban a szigetországba, amekkorára szükség lenne. A brit kormány megpróbálta az állás nélkül maradt lakossággal enyhíteni a munkaerőhiányt, de a jelek szerint nem jártak átütő sikerrel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A brit kormány hazai munkaerővel próbálta pótolni a koronavírus és az utazási korlátozások miatt kieső létszámot, amiért áprilisban plakátkampányt is indított “Pick for Britain" (Szüretelj Britanniáért) néven, írta meg a Forbes a The New York Times információi alapján. A tavasz során a britek mindent megpróbáltak, hogy a mezőgazdasági munkák felé irányítsák az állás nélkül maradt lakosságot, annyira, hogy még Károly herceg, a brit trónörökös is kivette a részét a mozgósításból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A munka azonban - a brit viszonyokhoz mérve - nem valami fényűző: reggel hét órai kezdéssel, gyakran 12 órás munkaidővel, átlagosan heti 415 fontot (kb. 164 ezer forintot) kereshetnek a nehéz fizikai munkával a szedők. Az érdeklődés nagyobb volt, mint amire a brit kormány számított, de az érdeklődők négyötöde nem jut el addig, hogy elhelyezzék őket a kertekben. Az egyik családi veteményes tulajdonosának beszámolója szerint ugyanis a tíz emberből, akivel a hetet indítják, általában három marad velük a hét végére.

Nemcsak a fizikai megterhelés miatt ilyen nagy a lemorzsolódás, hanem azért is, mert a munkáltatók részéről is nagyok az elvárások. Gyorsan és pontosan kell dolgozni, és sok munkáltató már a felkészítő tréningekre szánt időt is inkább valódi munkára fordítja. Egy új, brit munkás 10-30%-kal kerül többe, mint egy kelet-európai és úgy 3-4 hét alatt tudja úgy igazán felvenni a ritmust.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?