Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
A baktérium - számos növényi kórokozóhez hasonlóan - képes bebújni a saláta leveleinek belsejébe a gázcserenyílásokon keresztül, írta meg az Index a Science Alert információi alapján. E nyílások, nevükből sejthető módon, a levél lélegzésében és fotoszintézisében vesznek részt, rajtuk keresztül áramlik ki-be a szén-dioxid és az oxigén.
A bejutáshoz a szalmonella baktériumnak ki kellett cseleznie a növény immunrendszerét. A kutatók szerint, ahogy a növényeket az egyre nagyobb termésátlagok elérése érdekében nemesítik, ez gyakran a védekezőrendszerük rovására valósítható csak meg. Vagyis védtelenebbé válnak az őket támadó kórokozókkal szemben.

Itt pedig egy emberi kórokozó férkőzik be a növénybe, hogy rajta keresztül jusson be a remélt gazdaszervezetbe - belénk. A salátára legtöbbször a növényeket betakarító és szállító munkások kezéről vagy az öntözés által jut a baktérium. Azok a kórokozók, amelyek már bejutottak a levél belsejébe, se mosással, se felületi vegyszeres kezeléssel nem távolíthatók el. Az egyetlen mód a fertőzés megelőzése lehet, vagyis szigorúan fertőtleníteni kell az öntözővizet és a munkások kezét.