Kongatják a vészharangot: külföldi sertéshússal áraszthatják el a magyar boltokat

Kongatják a vészharangot: külföldi sertéshússal áraszthatják el a magyar boltokat

A lehető legrosszabbkor jelent meg Németországban az afrikai sertéspestis (ASP), az elmúlt hetekben ugyanis a koronavírus-járványt követő sokk után éppen elkezdtek stabilizálódni az élősertés átvételi árak Európában. A vírus megjelenése az Európai Unió legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős zavarokat okoz majd az unió sertéshúspiacán, ezáltal pedig veszélybe sodorhatja a magyar húságazatot is. A hazai szektor szereplői hústúlkínálattól tartanak, a félelmük pedig egyáltalán nem alaptalan. Az Agrárszektornak Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta, az európai közösségen belül maradt sertéshúsok várhatóan nagyobb mennyiségben, nyomott árakon bizony megjelennek majd a magyarországi bevásárlóközpontok kínálatában is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Julia Klöckner német agrárminiszter 2020. szeptember 10-én megerősítette az afrikai sertéspestis németországi megjelenését a vaddisznó állományban, ami jelentős zavarokat okoz már most az Európai Unió sertéshúspiacán, hiszen az unió legnagyobb sertéshús-előállító országáról van szó. A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható volt, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja majd a német sertéshús importját, melynek eredményeként Németországban ideiglenes túlkínálat alakulhat ki, és a német vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni. Ez a magyar húságazatot és piacot is veszélybe sodorhatja, hiszen nagy a valószínűsége annak, hogy Németország szinte "bármilyen áron" a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fog tenni. A hazai kereskedelmi láncokat Nagy István agrárminiszter, illetve a sertéságazat szereplői és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége is arra kérte, hogy részesítsék előnyben a kiváló minőségű magyar sertéshúst beszerzéseik során, és ne vásároljanak, illetve értékesítsenek irreálisan alacsony, a termelési költségeket nem fedező árú külföldi sertéshúst. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az Agrárszektor Makai Szabolcsot kérdezte meg arról, Az ASP németországi megjelenése milyen hatással lehet Magyarország sertéspiacára. A szakember felidézte, hogy a sertéspestis magyarországi bejelentését követően a sertésárak átmeneti csökkenését az átvételi árak jelentős emelkedése követte, amely elsősorban a kínai gazdaság sertéshús iránti igényének kielégítése miatt alakult ki. 

Tekintélyes mennyiségű sertéshús exportjára nyílt lehetőség az Európai Unióból, amely a raktárakban lévő sertéshús kiürítését eredményezte. Ezt követően az élősertés átvételi árak a koronavírus-járvány elterjedése miatt ismét csökkentek, majd a kilogrammonként 400-420 forintos árszinten stabilizálódni látszódtak (9 héten át nem változott a német tőzsdei ár), amikor is bejelentették a németországi ASP-t

 - tájékoztatta lapunkat.

Komoly aggodalmakat okoz az európai, így a magyarországi húspiacon is, hogy a Németországban vaddisznókban megjelent ASP következtében érvénybe léptek a kiviteli korlátozások az országból Kína, Japán és Dél-Korea irányába is - mondta a szakember. Hozzátette, ennek következtében felmerült az igénye annak, hogy nagy mennyiségű sertés(hús) unión belüli elhelyezését kell megoldani nagyon gyorsan, illetve új piacok felkeresésére van szükség. Az árakban is nagyon hamar megmutatkozott a pestis németországi megjelenése, Makai Szabolcstól megtudtuk ugyanis, hogy a német tőzsdén a sertés ára rövid időn belül 20 euró centtel csökkent, és mivel a magyarországi élősertés árak alakulását a német piaci árakhoz igazítják, a hazai piacon kilogrammonként 50 forintos élősertés árcsökkenés (360-370 Ft/kg-ra) jelentkezett. Ráadásul, ha ez nem lenne elég a hasított félsertések piacán szintén komolyabb, kilogrammonként 60 forintos árcsökkenés következett be.

 A vágósertések árcsökkenését a választott malac árának (25 kg-ra vetítve) 12 euróval történő (170 Ft/kg-os) csökkenése követte, amely már önköltség (540 Ft/kg) alatti árat jelent

 - közölte a szakember. 

Makai Szabolcs szerint a hazai húságazat félelme nem alaptalan, az Európai közösségen belül maradt sertéshúsok ugyanis várhatóan nagyobb mennyiségben, nyomott árakon megjelennek majd a magyarországi bevásárló központok kínálatában is. Ez pedig a magyar húsipar termelésére és árképzésére is hatással lesz majd. 

Összességében a kedvezőtlen piaci folyamatok a magyarországi sertéslétszám további, remélhetőleg átmeneti csökkenését is eredményezhetik. Mi a Talentis Agronál csak egyet tehetünk, hogy maximalizálluk a kibocsájtást és a minimalizáljuk a költségeket, hogy az 1 kilogramm hús előállítása a legkedvezőbb legyen

 - hangsúlyozta. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?