Nagyot zuhant a sertéshústermelés az EU-ban - a december húzhatja fel az árakat

Nagyot zuhant a sertéshústermelés az EU-ban - a december húzhatja fel az árakat

agrarszektor.hu
Az utóbbi években az EU egészében csökkent a sertésállomány, 2012 és 2022 között összesen 8,42 millióval kevesebb lett a sertés, vagyis 6 százalék tűnt el. Idén az uniós sertéshústermelés 8 százalékkal, 11,9 millió tonnára esett vissza az év első hét hónapjában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nagyarányú csökkenés több okra vezethető vissza, amelyek főleg az utóbbi évek tartási költségek drasztikus emelkedése, az afrikai sertéspestistől való félelemmel és a sertéshús fogyasztás Európa-szerte tapasztalható folyamatos csökkenésével függenek össze.

Csökkenő sertésállományok az unió tagországaiban

Az EU sertéshústermelése 8%-kal, 11,9 millió tonnára esett vissza az idei év első hét hónapjában, ami a második egymást követő évben jelentős visszaesés.  A január-júliusi termelés is 10%-kal maradt el az ötéves átlagtól. Az EU Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint 2023-ban a sertéshústermelés 6,6 százalékos csökkenést mutat majd az év végén. A termelés visszaesése az összes kulcsfontosságú országban megfigyelhető.

Németországban a legnagyobb a termeléscsökkenés

Németországban az elmúlt években óriási mértékben csökkentek a sertésállományok. Az USDA jelentése szerint az 1990-es német egyesülés óta soha nem tartottak kevesebb sertést Németországban.

A visszaesés több különböző szintű válság következménye. Általánosságban elmondható, hogy a sertéstenyésztők gazdasági helyzete évek óta nehéz, elsősorban a kereslet csökkenése és az afrikai sertéspestis németországi kitörése miatt bezárt exportpiacok elvesztése végett. Ám annak ellenére, hogy a jövedelmezőség több mint két év után mostanra helyreállt, sok sertéstenyésztő felhagy az üzlettel az előtte álló politikai és pénzügyi bizonytalanság miatt – írja a thepigsite.com.

A legnagyobb termeléscsökkenés Németországban volt, 236 000 tonnával (-9%), míg Dániában 202 000 tonnával (-21%), Spanyolországban és Hollandiában a mennyiség 143-144 000 tonnával csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 5, illetve 15 százalékos csökkenést jelent.  Az EU exportkapacitása a termelés csökkenésével párhuzamosan csökkent. Az EU jelenlegi előrejelzései szerint a sertéshús exportja az év végén 16%-kal csökken. A teljes export júliusig 2,3 millió tonnát tett ki, ami 18%-os csökkenés a 2022-es 2,8 millió tonnához képest. Az export visszaesésének túlnyomó többsége az ázsiai országokból származott.

Az EU sertéshúsimportja összesen 84 000 tonnát tett ki a júliust megelőző egy évben, ami 16 200 tonnával, 16%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez annak ellenére alakult így, hogy az uniós termelés visszaesett, ami elvileg magasabb szintű importot tenne szükségessé. Ez egyben azt is jelzi, hogy az EU-ban a sertéshús iránti általános kereslet csökkent, mivel a fogyasztók vásárlási lehetőségei korlátozódtak. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás 2023-ban 5 százalékkal 30,4 kg-ra csökken - írja a www.pig-world.co.uk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a kisebb gazdaságok inkább feladják

Mindezek hatására a sertéstartó gazdaságok átlagos állománya a 2020. évi 60-ról 104 darabra nőtt. A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 11 százalékkal csökkent (16,3 ezer tonna) 2023 január–júliusában a 2022. január–júliusi mennyiséghez viszonyítva. Az élősertés-behozatal 9,8 százalékkal 42,4 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 11 százalékkal csökkent (81,6 ezer tonna), ugyanakkor értéke közel 15 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene csaknem 11 százalékkal (81 ezer tonna) esett vissza, míg értéke 28 százalékkal volt több.

Az év végi keresletnövekedés hozhat nagyobb változást az árakban

Az EU-ban az alacsonyabb kínálat az elmúlt néhány hónapban tavasszal és nyáron jelentős árnövekedéshez vezetett.  Az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára az Európai Unióban 2,27 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 szeptemberében, 8 százalékkal nőtt egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 6 százalékkal emelkedtek 2023 41. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

- derül ki az AKI jelentéséből.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 892 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 szeptemberében, ami 6 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 12 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban.  

A magyar élősertés ár a 42. héten 680 HUF/kg, míg a malacárak a német tőzsdei jegyzés szerint 70 EUR/db (25kg/db) körül alakul. Érzékelhető, hogy még mindig szűkös az állománynagyság és a hízóalapanyag az EU-ban, remélhetőleg az év végi általános keresletnövekedés segíteni fogja a hazai sertéstartókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29