Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Ahogy azt az Agrárszektor már korábban megírta, komoly csökkenés figyelhető meg az elmúlt időszakban a sertéstenyésztésben és a sertéshústermelésben is Európában. A nagy nyugat-európai sertéshústermelő tagállamokban egyre fogynak az állományok, ezekkel együtt pedig a vágások számában is visszaesés tapasztalható. Ezzel összefüggésben a sertéshús fogyasztása is egyre csökken az EU-ban. Noha a jelenség és a visszaesés Magyarországot is érinti, az ezzel párhuzamosan kibontakozó másik trendből, az európai sertéságazat keletre tolódásából még profitálhat hazánk.
Az Európai Unió önellátó a sertéshús vonatkozásában, bőven jut exportra is. Ám egyre nehezebb ezeken a piacokon a rendkívüli környezetvédelmi EU-s előírások közepette versenyképesnek maradni, így térvesztése lehet az unióból exportált sertéshúsnak a világpiacon. Legalábbis feltétlen meg kell találni azt a fizetőképes keresletet, aki az Európai Unióból érkező sertéshúst szeretné fogyasztani
- tudatta lapunkkal a szakember.
Mi a helyzet Magyarországon?
2023 első fél évében a magyarországi vágóhidakon 2 millió 184 ezer sertést vágtak le, 2,5 százalékkal, vagyis 55 ezer darabbal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A KSH adatai szerint az élő sertés kivitelének volumene 10 százalékkal bővült, az import 3 százalékkal csökkent 2023 első öt hónapjában 2022 azonos időszakához képest, a forgalom nem változott számottevően. Az export 11,5 ezer tonna, az import 26,3 ezer tonna volt, azaz a behozatal a kivitelnek több mint a kétszeresét tette ki. Élő sertés főként Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett, a kivitel nagyrészt Romániába, Szlovákiába és Ausztriába irányult a 2023. január-májusi időszakban.
A 2023-as év magas termelői értékesítési árakat hozott, a korábbi évekhez képest olcsóbb takarmányárak mellett, ami a termelési költségekre 60-70 százalékban van hatással. Ugyanakkor ez gazdaságonként változhat: azok a gazdák, akik még a tavalyi extrém magas áron vásárolt alapanyagból készítették takarmányaikat, ott mérsékelt jövedelmezőségről beszélhetünk csak
- közölte Fitos Gábor. Hozzátette, nem szabad elfelejteni ugyanakkor a 2021-22 gazdasági éveket, ahol a sertéságazat jövedelmezősége erősen negatív volt, sok termelő felhagyott tevékenységével, rendkívül magas kamatkörnyezetben likviditási problémákkal küzdöttek, így óriási károk keletkeztek az ágazatban. Az idei év elég lehet arra, hogy ezeket a pénzügyi veszteségeket kitermeljék a sertéstartók, tehát 3 év távlatában egy pozitív nulla legyen a termelési eredmény, miközben beruházásokat, állománycseréket hajtottak végre. Habár a kocaállomány csökkent itthon, ez nem csak abból ered, hogy felhagytak a termelők a tevékenységgel. Főleg az állománycseréknek köszönhetően jobban termelő kocákat állítottak termelésbe a gazdák, jobb állategészségügyi státusz mellett kevesebb kocával is előállítható ugyanaz a hízó alapanyag.
Egyre többen mondanak le a húsról Németországban
Jelentősen változnak az élelmiszer-fogyasztási szokások Németországban, ma már a megkérdezett németek fele korlátozza tudatosan húsfogyasztását, és csak minden ötödik német eszik naponta húst. Az eredmények szerint a húskészítmények helyett a növényi eredetű alternatívák napi fogyasztása jelentősen megnőtt. Ahogy az Agrárszektor Fitos Gábortól megtudta, a statisztika és a kereskedelmi kimutatások is alátámasztják, hogy jelentős mértékben, 10 kilogrammal kevesebb húst esznek a német lakosok az elmúlt 10 évben, ráadásul aggasztó, hogy ez a csökkenés az utóbbi években felgyorsult. Kiemelte, annak, hogy a fogyasztók így reagálnak, politikai okai is vannak, jelenleg Németországban ugyanis egy vegán agrárminiszter regnál, aki nem segíti az állattenyésztőket, sőt éppen kihangsúlyozza az általa vallott életforma vélt előnyeit.
Emellett a zöld lobbisták rendkívül hangos negatív kampányai is elérik a fogyasztókat és próbálják befolyásolni a fogyasztási szokásokat. Bizonyosan az sem elhanyagolható befolyásoló tényező, hogy Németországban is a gazdasági helyzet a korábbi évekhez képest sokkal rosszabb, a pénztárcákban megmaradó reáljövedelemre negatív hatással voltak az elmúlt pár év gazdasági eseményei. És igen a német lakosság is árérzékeny.
Hova tart a német sertéstenyésztés?
Németországban az elmúlt egy-két évben felgyorsultak az események, rendkívüli mértékben csökken, évtizedek óta nem látott mélypontra süllyedt a német sertésállomány, tavaly közel 7 százalékos visszaesés történt az állományban - hangsúlyozta a szakember. Aggasztó, hogy egyes előrejelzések szerint akár 50 százalékkal is csökkenhet a bent álló állomány nagysága 10 éves távlatban. A vágóhídi adatok is alátámasztják a statisztikákat, hiszen a vágások száma is jelentősen, közel 10 százalékkal csökkent.
Egész Európában csökkenhet a húsfogyasztás
A húsfogyasztás generálja a keresletet, ami normális piacműködés esetén befolyásolja a termelői értékesítési árakat - közölte Fitos Gábor. Németország mellett a többi tagországban főleg a negatív gazdasági hatások miatt várható, hogy csökkenni fog a sertéshús fogyasztása. Ugyanakkor Németország, mint alapító tagállam jelentős hatással lehet az Európai Unióban előírt termelési feltételek kialakításában, amelynek ez a tendencia nem kedvez, a többi tagországnak tehát résen kell lenni az érdekérvényesítés területén. Elmondta, a fiatalabb generáció is mérsékli a húsfogyasztását, teret nyernek a helyettesítő termékek a húsok rovására, de az előrejelzések még mindig azt mutatják, hogy világszinten egyre több hús alapú fehérjére lesz szükség.
A statisztikák szerint biztos, hogy Magyarországon is számítani kell a húsfogyasztás csökkenésére, amely főleg a családok pénzügyi helyzetére vezetendő vissza. A jelentős árnövekedésnek, az inflációnak, valamint a magyar fogyasztó rendkívüli árérzékenységének biztosan lesz hatása a fogyasztásra itthon.