Megszólalt a szakértő: nem szabad, hogy a hús újra csak a gazdagoké legyen

Megszólalt a szakértő: nem szabad, hogy a hús újra csak a gazdagoké legyen

agrarszektor.hu
Óriási a bizonytalanság jelenleg a magyar húsiparban a gazdaság szinte minden tényezőjét tekintve, ráadásul az ágazati szereplőinek fel kell készülnie az import erősödésére, illetve a fogyasztói kereslet várható, jelentős mértékű csökkenésére is - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Vitafort Zrt. Országos Szakmai Partnertalálkozóján Dabason. Kiemelte, az ársapka például egyértelműen növelte a sertéscomb importot hazánkban, miközben a sertéshús behozatalunk 13%-kal nőtt 2022-ben, az ársapka alá tartozó sertéscomb importja közel 46%-kal emelkedett meg. A szakember hangsúlyozta, ha azt akarjuk, hogy 2-3-5 év múlva is legyen magyar húsipar, megfelelő mennyiségben és minőségben legyenek hazai húsok és húskészítmények az üzletek polcain, akkor a fogyasztó felé a termékek valódi önköltségét meg kell jeleníteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH adatai alapján 2022-ben némileg meghaladta az élelmiszeripar gazdasági növekedése az ipar átlagát Magyarországon, az élelmiszeripar termelésének volumene 6,6%-kal növekedett tavaly, míg az iparé 5,6%-kal - tájékoztatott Éder Tamás előadásában. 2022-ben a húsipari alágazatok teljesítménye eltérő irányba mutatott, míg a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat teljesítménye 3,2%-kal csökkent, addig a húskészítménygyártás ágazata 9,6%-kal növekedett. A szakember kiemelte, a húsipar belföldi értékesítése kismértékben növekedett tavaly. A húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat belföldi értékesítése gyakorlatilag stagnált, míg a húskészítmény gyártás ágazat 4,3%- kal növelte a belföldi értékesítését, ugyanakkor a második félévben mindkét ágazat esetében csökkenés volt tapasztalható.

Mi a helyzet sertésfronton?

A levágott sertések száma csakúgy, mint a sertésállomány, jelentősen csökkent 2022-ben Magyarországon. Tavaly decemberben 2,56 milliós volt a sertéslétszám hazánkban, ami 168 ezer darabbal - 6,2 százalékkal - kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte Éder Tamás. Hozzátette, a kocalétszám is csökkent, több, mint 9 ezerrel - 5,8%- kal - lett kevesebb egy év alatt itthon. A vágásokat tekintve, 2022-ben 4,5 millió sertést vágott a magyar húsipar, ami 6,9%-os csökkenést jelent. Azt egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a hazai állomány és vágásszám csökkenése is belesimul az EU ágazati folyamataiba. A szakember beszélt arról is, hogy míg az élősertés exportunk valamelyest növekedett, addig az importunk csökkent, nem mondható el azonban ugyanez a sertéshús exportunkról, ami 13 százalékkal emelkedett meg egy év alatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertéshúsok és húskészítmények árának növekedése az év végére az általános élelmiszer-infláció szintjéhez közeledett, ezen termékek fogyasztói árának növekedése folyamatos volt egész 2022-ben, de a nagyobb mértékű drágulás a második félévben ütött be. Az árnövekedés mértéke ugyanakkor lényegesen elmarad a meghatározó önköltségtényezők növekedésének mértékétől - mondta a szakember. Megjegyezte, az ársapka egyértelműen növelte a sertéscomb importot, miközben a sertéshús importunk 13%-kal nőtt 2022-ben, az ársapka alá tartozó sertéscomb import közel 46%-kal növekedett.

Súlyos kihívások a magyar húsipar előtt

Jelenleg az ágazat gazdálkodását érintő problémák halmaza talán csak a rendszerváltás időszakához hasonlítható

 - hangsúlyozta Éder Tamás. A gazdaság szinte minden tényezőjét tekintve óriási a bizonytalanság a hazai húsipar számára. Komoly problémát jelent a gyártáshoz szükséges eszközök, alapanyagok, kiegészítő anyagok, alkatrészek, valamint az energiahordozók árának drasztikus növekedése. A jelentős és folyamatos bérnövekedés, valamint a munkaerőhiány is jelentősen nehezítik az ágazati szereplők életét, de a bizonytalanságot fokozza a forint árfolyamának hullámzása, az import erősödése, illetve a fogyasztói kereslet várható, jelentős mértékű csökkenése is. Ez utóbbival kapcsolatban fel kell készülni az ágazatnak arra, hogy a fogyasztók körében meg fog erősödni a prémium termékek és az olcsó termékek szerepe, emellett nagyobb mennyiségben jelenhetnek majd meg a boltokban az olyan helyettesítő termékutánzatok, mint például a feltétek, rudacskák, pálcikák.

Ezekből következik az ágazat teljesítményének csökkenése, a jövedelmezőség gyengülése akkor, amikor fejlesztési támogatási források állnának rendelkezésre. Az ágazati konszolidáció potenciális felgyorsulása.

Az ágazatnak az eddig említettek mellett olyan közép- és hosszú távú problémákkal is szembe kell néznie, mint az állatjóléti érzékenység erősödése, valamint a hús szerepének az egészséges étrendben történő megkérdőjelezése. Éder Tamás kiemelte, a társadalmi jólétből és az „elidegenedésből” származó problémák a húságazat számára egyre jelentősebbek.

Mit várnak el a fogyasztók a vörös húsokkal és a húskészítményekkel kapcsolatban?

A fogyasztóknak számos elvárásuk van a vörös húsokkal és húskészítményekkel kapcsolatban, amelyeket a húsipari cégeknek teljesíteniük kell ahhoz, hogy sikeresek tudjanak lenni a termékeikkel a piacon. Ilyen elvásár például az, hogy az előállítás körülményei legyenek etikusak, állatbarátok és erről a fogyasztó meg is tudjon győződni. Szintén követelmény, hogy a termék legyen egészséges, a lehető legkevesebb adalékanyag tartalommal, illetve legyen friss, de minél hosszabb ideig őrizze meg a minőségét. Feltétel még a fogyasztók részéről, hogy a termék legyen biztonságos, ízletes, olcsó, a fogyasztás előtti elkészítése minél rövidebb időt vegyen igénybe, illetve álljon fent a teljes körű informálódiás lehetősége a termék összetevőiről és az előállítás módjáról.

Kinek, mi a feladata a rendszerben?

Éder Tamás elmondta, a húságazatnak és az állami intézményeknek is fontos feladatai vannak annak érdekében, hogy a szektor, és szereplőinek megfelelő működése biztosítva legyen. Előbbi részéről fontos a transzparens működés, illetve a lehető legteljesebb körű tájékoztatás a termékről és annak előállítási folyamatáról. Feladatként kiemelendő a folyamatos technológiai fejlesztés, a versenyképes, hatékony termék előállítás, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez szükséges termékek széles körének előállítása. Az állami intézmények feladata az ágazat technológiai beruházásainak, K+F fejlesztéseinek elősegítése, illetve a húsipar felesleges terheinek csökkentése.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a hús ne váljék ismét csak a kiváltságosok és gazdagok eledelévé.

Bizonytalanság, bizonytalanság hátán

Rengeteg most a kérdés a magyarországi húságazatban, a következő hónapokban egyértelműen a bizonytalanság lesz az uralkodó tényező. Sok mindent fog befolyásolni az, hogy mivel a takarmánygabonák ára csökken, kell-e arra készülni, hogy leáll a sertéstenyésztés önköltségének növekedési folyamata, illetve fennmarad-e egyáltalán a takarmánygabonák esetében az elmúlt hónapok során kialakult árcsökkenési tendencia - közölte a szakember. Nem mindegy az sem, hogyan alakulnak az ágazat számára kiemelt jelentőségű energiaárak, illetve, hogy az állománycsökkenés hatására, mennyire csökken az EU-s és azon belül a hazai vágósertés szám, vagyis a húskínálat. Az is fontos kérdés a következő időszakban, hogy vajon meddig csökken még az uniós és a hazai kereslet a sertéshús iránt.

Bármennyire is fájdalmas, a fogyasztó felé a termékek valódi önköltségét meg kell jeleníteni. Kereskedelmi partnereinktől és a fogyasztóktól megértést, a realitások elfogadását kérjük. Csak így van esély arra, hogy 2, 3, 5 év múlva is legyen magyar húsipar, megfelelő mennyiségben és minőségben legyenek hazai húsok és húskészítmények az üzletek polcain

 - hangsúlyozta előadása végén Éder Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29