Tényleg a sertéstartók az idei év nyertesei

Tényleg a sertéstartók az idei év nyertesei

agrarszektor.hu
Teljesen eltérő folyamatok zajlanak az amerikai kontinens és Európa sertéspiacán. Míg az USA-ban és Brazíliában is – eltérő mértékben ugyan – csökken a sertés ára, addig az EU-ban jelentősen növekedett. Utóbbi jó hír a sokáig nehéz helyzetben lévő sertéságazatnak, amely most levegőhöz juthat. Az árnövekedés ráaádásul végigvonulhat a termékpályán, különösen az árstop megszűnése után. Mindez a bolti árakban további emelkedést hozhat, de az ágazat helyzete hosszú évek nehézségei után javulhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 945 forint volt kilónként - hasított meleg súlyban - 2023 júliusában, ami 27 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 31 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.

Amerika egészen más

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 1 százalékkal csökkenhet 2023 harmadik negyedévében a 2022 július– szeptemberében előállított mennyiséghez képest.

A belső fogyasztás 5 százalékkal mérséklődhet, a sertéshús értékesítése 9 százalékkal lehet több a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban. Az USA élősertés-importja 6 százalékkal növekedhet, míg a sertéshús-behozatala 19 százalékkal csökkenhet a jelzett időszakban. Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 1 százalékkal nőtt 2023 január–júniusában a 2022. január–júniusi volumenhez képest. A vágások száma 2 százalékkal emelkedett, míg a vágóhidakra kerülő sertések élősúlya 1 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban.

Az árak ugyanakkor már érezhetően csökkennek a tengerentúlon. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2,25 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 júliusában, ami 12 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában hasonló a helyzet, bár az árcsökkenés mértéke jóval kisebb: a sertés ára (9,41 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 4 százalékkal mérséklődött 2023 júliusában az egy évvel korábbihoz képest. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 14,6 százalékkal 695,1 ezer tonnára nőtt 2023 első hét hónapjában a tavaly január–júliusi mennyiséghez képest. A sertéshúsexport fő célországai továbbra is Kína, Hongkong és a Fülöp- szigetek voltak.

Európához igazodunk most is

Figyelemreméltó, hogy Európában egészen más folyamatok zajlanak, mind a volumeneket, mind pedig az árakat tekintve. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2023 január–áprilisában 15 százalékkal, vagyis 1,5 millió tonnával kevesebb friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2022 azonos időszakában.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 21 százalékkal emelkedtek 2023 33. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár 2,30, a West Fleisch és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 2,31 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 2,42, a Danish Crown 1,85 és a Tican 1,88 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 33. héten – áll a jelentésben.

A magyar piac folyamatai javarészt az uniós viszonyokat követik, amely érthető is, hiszen a hazai sertéspiac mélyen az EU piacába integrálva működik – nem csupán az árumozgást, hanem az árakat tekintve is.

Az árstop utáni idők még nem látszanak

Még érdekesebb a kép, ha az árakat is figyelembe vesszük:

A sertéshúsimport volumene csaknem 17 százalékkal (56,8 ezer tonna) esett vissza, igaz, értéke 23 százalékkal volt nagyobb.

A már említett termelőiár-növekedés mellett a feldolgozói értékesítési ár is jelentősen nőtt. Sőt, a KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 21,5 százalékkal, a sertéscombé 6 százalékkal nőtt ugyanekkor. Utóbbi esetében fontos leszögezni, hogy az adatfelvétel idején még érvényben volt az árstop intézkedése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?