Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az elmúlt év céges eredményeiből is kiviláglik, hogy míg a baromfifeldolgozók többségében jól vették az akadályokat, addig a sertésre alapozó húsipar esetében gyengébb volt az árazási képesség, ebben az ágazatban nagyban romlott a jövedelmezőség. A jelek szerint idén sem várható könnyű menet a hazai húsfeldolgozóknak, amelyek mindegyike tudna már tanulságos tapasztalatokat megosztani. Több mint egy évtizede volt az egyik emlékezetes mélypont, amikor megszűnt a kapuvári húsfeldolgozó, és több más szereplő, így a kaposvári Kometa 99, a Gyulahús és a Pápai Hús is önkormányzati szerepvállalással, mentőcsomagokkal tudott kilábalni a helyzetből.
Voltak könnyebb idők
Sokáig úgy tűnt, hogy ez sikerül is: a kedvező piaci feltételrendszer, a jobbára jól megtervezett, új stratégiák és néhány égetően szükséges fejlesztés révén megnyugtatóan rendeződött a helyzet az érintett vállalatok többségénél. Különösen a Gyulahús esetét szokták szakmai körökben pozitív példaként emlegetni. Az elmúlt, jobb időkben a Pápai Hús inkább a termékfejlesztésre igyekezett koncentrálni, ebben ért el figyelemreméltó eredményeket, például vegán, húspótló termékkörrel is sikerrel jelent meg a piacon. A tavalyi év azonban nem alakult jól a nagymúltú húscégnek, 4,138 milliárd forintos negatívummal zárta az adózott eredmény sort a vállalat.
Mire odaértek, már elutasítással találkoztak
A húsipar egészében ennyire nem borús a kép, de nem is megnyugtató a helyzet.
Rendkívül nehéz helyzetben van ma a húsipar, az ágazat ráadásul kilóg a többi élelmiszer-feldolgozó terület közül, mert másképp, késéssel alakultak át az árai. Ennek fő oka, hogy az élősertés árának növekedése később kezdődött a baromfihoz és a tejhez képest, akkor, amikor a kereskedelmi szereplők már kevésbé voltak elfogadóak a gyártók átadási-ár emelési igényeivel szemben
- mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. A szakértő kifejtette: a korábbi kínai sertéspestis következtében kialakulódrasztikus állománycsökkenés jelentős importigényt generált az ázsiai ország részéről. Kína azonban 2021-re visszapótolta a korábban kiesett állománya jelentős részét, az importigényük csökkenésével pedig túlkínálat alakult ki az európai piacon is.
Ez árcsökkenést eredményezett az élősertés esetében, ráadásul erre érkezett a takarmányárak jelentős emelkedése. A baromfi és a tej esetében ilyen túlkínálat nem alakult ki, ezek a termékkörök drágultak, miközben a sertésár esett. A túlkínálatra reagálva ráadásul az európai sertésállomány is jelentősen csökkent
- mondta el az elnök.
Mire a sertéspiaci szereplők elértek oda, hogy ismét árat tudjanak emelni, az infláció, a drágulás következtében kialakult fogyasztáscsökkenés miatt a kereskedelmi szereplők már nem voltak igazán befogadóak az ilyen igényekkel szemben
- tette hozzá.
Kemény tárgyalások folynak
Ebből adódóan alakult ki az a helyzet, hogy a baromfiágazattal összehasonlítva a sertéshúst feldolgozó szereplők kevésbé tudták érvényesíteni megnövekedett költségeiket az átadási áraikban. Ráadásul ezek a költségek azóta kifejezetten nőttek, hiszen az élőállat ára sokat emelkedett, sőt, ez a folyamat még most sem ért véget.
A sertéshús önköltségében az élőállat-árak az üzemmérettől és a technológiától függően 80% körüli arányt képviselnek, de a húskészítmények esetében is 50-70% százalék között van a húsalapanyag részesedése a költségekből. A drágább élőállatnak előbb-utóbb meg kell jelennie az átadási és fogyasztói árakban is. Emiatt jelenleg minden szereplő nehéz ártárgyalásokat folytat az ilyesmire egyre kevésbé nyitott kereskedelmi szereplőkkel. Azoknak a cégeknek, amelyeknek ezeken a tárgyalásokon nem sikerül jó pozíciót elérniük, nagyon nehéz helyzettel kell idén szembenézniük. A fogyasztóknak sajnos meg kell érteniük, hogy míg az élelmiszerek többsége esetében megalapozottan várják az árak emelkedésének leállását, egyes esetekben azok csökkenését, addig a sertéshús és a húskészítmények esetében egyelőre az árak emelkedését okozza az élősertés árának növekedése
- figyelmeztetett Éder Tamás.