Kivéreztetve: újra jönnek a húsipari csődök?

Kivéreztetve: újra jönnek a húsipari csődök?

Néhány év csendes építkezés után visszatérhet a húsiparba az egy évtizede látott kemény időszak. A sertéshús árának emelkedését a feldolgozók több okból sem tudták teljes egészében érvényesíteni átadási áraikban, ebből a tavalyi beszámolók szerint meglehetősen gyenge eredmények is születtek. A sertésár még mindig emelkedik, az ártárgyalások jelenleg is keményen folynak, ráadásul sok is múlik most ezeken az egyeztetéseken: ha nem sikerül átvinni az igényeket, több húsos cég kerülhet megint bajba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt év céges eredményeiből is kiviláglik, hogy míg a baromfifeldolgozók többségében jól vették az akadályokat, addig a sertésre alapozó húsipar esetében gyengébb volt az árazási képesség, ebben az ágazatban nagyban romlott a jövedelmezőség. A jelek szerint idén sem várható könnyű menet a hazai húsfeldolgozóknak, amelyek mindegyike tudna már tanulságos tapasztalatokat megosztani. Több mint egy évtizede volt az egyik emlékezetes mélypont, amikor megszűnt a kapuvári húsfeldolgozó, és több más szereplő, így a kaposvári Kometa 99, a Gyulahús és a Pápai Hús is önkormányzati szerepvállalással, mentőcsomagokkal tudott kilábalni a helyzetből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Voltak könnyebb idők

Sokáig úgy tűnt, hogy ez sikerül is: a kedvező piaci feltételrendszer, a jobbára jól megtervezett, új stratégiák és néhány égetően szükséges fejlesztés révén megnyugtatóan rendeződött a helyzet az érintett vállalatok többségénél. Különösen a Gyulahús esetét szokták szakmai körökben pozitív példaként emlegetni. Az elmúlt, jobb időkben a Pápai Hús inkább a termékfejlesztésre igyekezett koncentrálni, ebben ért el figyelemreméltó eredményeket, például vegán, húspótló termékkörrel is sikerrel jelent meg a piacon. A tavalyi év azonban nem alakult jól a nagymúltú húscégnek, 4,138 milliárd forintos negatívummal zárta az adózott eredmény sort a vállalat.

Mire odaértek, már elutasítással találkoztak

A húsipar egészében ennyire nem borús a kép, de nem is megnyugtató a helyzet.

Rendkívül nehéz helyzetben van ma a húsipar, az ágazat ráadásul kilóg a többi élelmiszer-feldolgozó terület közül, mert másképp, késéssel alakultak át az árai. Ennek fő oka, hogy az élősertés árának növekedése később kezdődött a baromfihoz és a tejhez képest, akkor, amikor a kereskedelmi szereplők már kevésbé voltak elfogadóak a gyártók átadási-ár emelési igényeivel szemben

- mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. A szakértő kifejtette: a korábbi kínai sertéspestis következtében kialakulódrasztikus állománycsökkenés jelentős importigényt generált az ázsiai ország részéről. Kína azonban 2021-re visszapótolta a korábban kiesett állománya jelentős részét, az importigényük csökkenésével pedig túlkínálat alakult ki az európai piacon is.

Ez árcsökkenést eredményezett az élősertés esetében, ráadásul erre érkezett a takarmányárak jelentős emelkedése. A baromfi és a tej esetében ilyen túlkínálat nem alakult ki, ezek a termékkörök drágultak, miközben a sertésár esett. A túlkínálatra reagálva ráadásul az európai sertésállomány is jelentősen csökkent

- mondta el az elnök.

Mire a sertéspiaci szereplők elértek oda, hogy ismét árat tudjanak emelni, az infláció, a drágulás következtében kialakult fogyasztáscsökkenés miatt a kereskedelmi szereplők már nem voltak igazán befogadóak az ilyen igényekkel szemben

- tette hozzá.

Kemény tárgyalások folynak

Ebből adódóan alakult ki az a helyzet, hogy a baromfiágazattal összehasonlítva a sertéshúst feldolgozó szereplők kevésbé tudták érvényesíteni megnövekedett költségeiket az átadási áraikban. Ráadásul ezek a költségek azóta kifejezetten nőttek, hiszen az élőállat ára sokat emelkedett, sőt, ez a folyamat még most sem ért véget.

A sertéshús önköltségében az élőállat-árak az üzemmérettől és a technológiától függően 80% körüli arányt képviselnek, de a húskészítmények esetében is 50-70% százalék között van a húsalapanyag részesedése a költségekből. A drágább élőállatnak előbb-utóbb meg kell jelennie az átadási és fogyasztói árakban is. Emiatt jelenleg minden szereplő nehéz ártárgyalásokat folytat az ilyesmire egyre kevésbé nyitott kereskedelmi szereplőkkel. Azoknak a cégeknek, amelyeknek ezeken a tárgyalásokon nem sikerül jó pozíciót elérniük, nagyon nehéz helyzettel kell idén szembenézniük. A fogyasztóknak sajnos meg kell érteniük, hogy míg az élelmiszerek többsége esetében megalapozottan várják az árak emelkedésének leállását, egyes esetekben azok csökkenését, addig a sertéshús és a húskészítmények esetében egyelőre az árak emelkedését okozza az élősertés árának növekedése

- figyelmeztetett Éder Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?