Most lehull a lepel az EU mezőgazdaságáról: itt az igazság a 2023-as évről

Most lehull a lepel az EU mezőgazdaságáról: itt az igazság a 2023-as évről

agrarszektor.hu
A forró és száraz időjárás, párosulva a gyakran extrém mennyiségű csapadékkal, Európa több részén is próbára tette a mezőgazdasági termelőket 2023 nyarán. A különböző szántóföld és egyéb, speciális növények terméshozamai sok helyen romlottak, késtek a betakarítások, kártevők és betegségek jelentek meg a földeken, ennek következtében pedig sok termésnél tapasztalhatóak minőségbeli romlások. Ugyanakkor az uniós mezőgazdasági ágazat számára kedvező piaci kilátások jelei mutatkoztak. Az inputanyagárak - például az energia, a műtrágya és a takarmány - csökkentek, illetve az EU agrár-élelmiszeripari termékeinek exportja is elkezdte visszanyerte versenyképességét. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hús és a bor iránti kereslet is visszaesett

Az Európai Unióban július óta csökkenésnek indult a havi élelmiszer-infláció, és bár a magas élelmiszerárak továbbra is komoly gondot jelentenek a fogyasztóknak, bizonyos termékek esetén most változhat a kereslet. Általánosságban azonban elmondható, hogy a fogyasztói szintű áremelkedés közel 40 százalékát az élelmiszer-infláció teszi ki. Észrevehető, hogy a bor azon termékek közé tartozik, amelyek fogyasztása jelentősen csökkent a magasabb árak miatt, főleg a vörösborok népszerűsége esett vissza, és sokan inkább más italok, például a sör felé kacsingatnak. Az uniós bortermelés egyébként 2023/24-ben az előrejelzések szerint mintegy 6 százalékkal csökken, főként az olasz és a spanyol termelés visszaesése miatt. Ugyanakkor az Európai Bizottság által idén nyáron engedélyezett krízislepárlási támogatás segíthet stabilizálni a piacot - derül ki az Európai Bizottság által közzétett, az EU mezőgazdasági piacaira vonatkozó rövid távú kilátásokról szóló jelentés 2023. őszi kiadásából.

A fogyasztáscsökkenés a húsoknál is megmutatkozik, a magasabb árak miatt ugyanis ebben a szegmensben is csökkent a kereslet. Bizakodásra ad azonban okot, hogy a javuló legeltetési és gyepfeltételek, valamint az alacsonyabb takarmányköltségek némi enyhülést hozhatnak az állattenyésztőknek. Ezzel szemben a hústermelés - a baromfi kivételével - jóval az átlag alatt maradhat. A nitrogénműtrágyák emelkedő uniós ára miatt nem lépett fel általános hiány, a Bizottság pedig folyamatosan figyelemmel kísérte a műtrágypiac alakulását, és 2023 júliusában elindította az EU műtrágypiac-megfigyelőközpontját.

Folyamatosan csökken a húsfogyasztás az EU-ban

Az unióban az egy főre jutó húsfogyasztás 2023-ban várhatóan 1,5 százalékkal csökken majd részben az élelmiszer-infláció miatt, a tendencia tehát folytatódik, és az európaiaik valószínűleg egyre kevesebb húst fognak enni. A csökkenés várhatóan a marhahúsnál (3,5 százalékos) és a sertéshúsnál (5,2 százalékos) lesz a legdurvább, míg várhatóan a baromfifogyasztás 4,3 százalékkal nőni fog. A marhahús és a baromfi ára a kisebb kínálat miatt továbbra is magas, ám a helyreálló termelésnek köszönhetően a baromfihús továbbra is az egyik legolcsóbb állati fehérjeforrás marad a fogyasztók számára. Az EU juhhústermelése a juhok számának csökkenése, a különösen a mediterrán országokban tapasztalható alacsonyabb fűhozamok, valamint a magasabb takarmányköltségek miatt várhatóan nem alakul jól idén. 

Csúcson a napraforgó és a szója

Az EU 2023/24. évi gabonatermelése várhatóan 268,5 millió tonna lesz, amely mennyiség 4,3 százalékkal elmarad az ötéves átlagtól. A visszaesés oka a tavasszal és nyáron tapasztalható kedvezőtlen időjárás, amelyek főleg a kukorica és az árpa termesztésére voltak hatással. A gabonafélék takarmányozási célú felhasználása stabil maradhat, a bioüzemanyag-előállításra szánt gabonafélék felhasználása pedig tovább növekedhet, a 2022/23-as évhez képest akár 12 százalékkal. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a neonikotinoidok használatának teljes tilalma némi kihívást jelent a cukorrépa-termelők számára, a vetésterületek, a terméshozamok és a cukortartalom is várhatóan növekedni fognak idén a 2022-es évhez képest. A 2023/24-es uniós cukortermelés az előrejelzések szerint 15,6 millió tonna körül lesz, ami nagyon közel van az öt éves átlaghoz.

Mi a helyzet a speciális növényekkel?

Az olívaolaj termelése továbbra is alacsony szinten marad, és várhatóan 2023/24-ben sem fog teljesen helyreállni. Az árak szintén az egekben, aminek köszönhetően csökken az export és ezzel arányosan az uniós fogyasztás is. Egyes régiókban az árak az 5 éves átlaghoz képest csaknem háromszor magasabbak.  A kedvezőtlen időjárás hatására az alma- és a narancstermelés is hasonlóan csökkenő tendenciát mutat, mintegy 2 százalékkal alacsonyabbak lesznek a tavalyi évhez képest. A gyengébb minőség és a magasabb tárolási költségek miatt valószínűleg több gyümölcsöt használnak majd fel feldolgozásra idén.

Nincsenek könnyű helyzetben a tejtermelők

Az EU tejszállításai várhatóan stabilak maradnak 2023-ban, és a becslések szerint 0,3 százalékkal nőnek majd. Az uniós nyerstej ára az év eleje óta csökken, és bár az energia-, műtrágya- és takarmányköltségek szintén lassan esni kezdtek, továbbra is magas a nyerstej ára, ami az uniós tejtermelőknek cseppet sem kedvez. Az előrejelzések szerint egyébként a sajttermelés 2023-ban 1 százalékkal magasabb lesz az EU-ban, mint tavaly, és az uniós élelmiszer-infláció enyhülése valószínűleg pozitív hatással lesz a felhasználásra is. Mindezek mellett arra lehet számítani, hogy a várakozásokat meghaladóan növekszik majd a friss tejtermékek (tejszín és fogyasztói tej) termelése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?