Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A hús és a bor iránti kereslet is visszaesett
Az Európai Unióban július óta csökkenésnek indult a havi élelmiszer-infláció, és bár a magas élelmiszerárak továbbra is komoly gondot jelentenek a fogyasztóknak, bizonyos termékek esetén most változhat a kereslet. Általánosságban azonban elmondható, hogy a fogyasztói szintű áremelkedés közel 40 százalékát az élelmiszer-infláció teszi ki. Észrevehető, hogy a bor azon termékek közé tartozik, amelyek fogyasztása jelentősen csökkent a magasabb árak miatt, főleg a vörösborok népszerűsége esett vissza, és sokan inkább más italok, például a sör felé kacsingatnak. Az uniós bortermelés egyébként 2023/24-ben az előrejelzések szerint mintegy 6 százalékkal csökken, főként az olasz és a spanyol termelés visszaesése miatt. Ugyanakkor az Európai Bizottság által idén nyáron engedélyezett krízislepárlási támogatás segíthet stabilizálni a piacot - derül ki az Európai Bizottság által közzétett, az EU mezőgazdasági piacaira vonatkozó rövid távú kilátásokról szóló jelentés 2023. őszi kiadásából.
A fogyasztáscsökkenés a húsoknál is megmutatkozik, a magasabb árak miatt ugyanis ebben a szegmensben is csökkent a kereslet. Bizakodásra ad azonban okot, hogy a javuló legeltetési és gyepfeltételek, valamint az alacsonyabb takarmányköltségek némi enyhülést hozhatnak az állattenyésztőknek. Ezzel szemben a hústermelés - a baromfi kivételével - jóval az átlag alatt maradhat. A nitrogénműtrágyák emelkedő uniós ára miatt nem lépett fel általános hiány, a Bizottság pedig folyamatosan figyelemmel kísérte a műtrágypiac alakulását, és 2023 júliusában elindította az EU műtrágypiac-megfigyelőközpontját.
Folyamatosan csökken a húsfogyasztás az EU-ban
Az unióban az egy főre jutó húsfogyasztás 2023-ban várhatóan 1,5 százalékkal csökken majd részben az élelmiszer-infláció miatt, a tendencia tehát folytatódik, és az európaiaik valószínűleg egyre kevesebb húst fognak enni. A csökkenés várhatóan a marhahúsnál (3,5 százalékos) és a sertéshúsnál (5,2 százalékos) lesz a legdurvább, míg várhatóan a baromfifogyasztás 4,3 százalékkal nőni fog. A marhahús és a baromfi ára a kisebb kínálat miatt továbbra is magas, ám a helyreálló termelésnek köszönhetően a baromfihús továbbra is az egyik legolcsóbb állati fehérjeforrás marad a fogyasztók számára. Az EU juhhústermelése a juhok számának csökkenése, a különösen a mediterrán országokban tapasztalható alacsonyabb fűhozamok, valamint a magasabb takarmányköltségek miatt várhatóan nem alakul jól idén.
Csúcson a napraforgó és a szója
Az EU 2023/24. évi gabonatermelése várhatóan 268,5 millió tonna lesz, amely mennyiség 4,3 százalékkal elmarad az ötéves átlagtól. A visszaesés oka a tavasszal és nyáron tapasztalható kedvezőtlen időjárás, amelyek főleg a kukorica és az árpa termesztésére voltak hatással. A gabonafélék takarmányozási célú felhasználása stabil maradhat, a bioüzemanyag-előállításra szánt gabonafélék felhasználása pedig tovább növekedhet, a 2022/23-as évhez képest akár 12 százalékkal.
Az EU továbbra is nettó gabonaexportőrnek számít, különösen a búza tekintetében. Az előző hónapokban különösen a Közel-Keletre és a Szaharától délre fekvő afrikai országokba irányuló kivitel nőtt. Az unió olajnövénytermelése különösen jól alakul, 11 százalékkal az öt éves átlag felett, ami a napraforgó és a szójabab termelésének megnövekedésének, fellendülésének köszönhető.
Bár a neonikotinoidok használatának teljes tilalma némi kihívást jelent a cukorrépa-termelők számára, a vetésterületek, a terméshozamok és a cukortartalom is várhatóan növekedni fognak idén a 2022-es évhez képest. A 2023/24-es uniós cukortermelés az előrejelzések szerint 15,6 millió tonna körül lesz, ami nagyon közel van az öt éves átlaghoz.
Mi a helyzet a speciális növényekkel?
Az olívaolaj termelése továbbra is alacsony szinten marad, és várhatóan 2023/24-ben sem fog teljesen helyreállni. Az árak szintén az egekben, aminek köszönhetően csökken az export és ezzel arányosan az uniós fogyasztás is. Egyes régiókban az árak az 5 éves átlaghoz képest csaknem háromszor magasabbak. A kedvezőtlen időjárás hatására az alma- és a narancstermelés is hasonlóan csökkenő tendenciát mutat, mintegy 2 százalékkal alacsonyabbak lesznek a tavalyi évhez képest. A gyengébb minőség és a magasabb tárolási költségek miatt valószínűleg több gyümölcsöt használnak majd fel feldolgozásra idén.
Nincsenek könnyű helyzetben a tejtermelők
Az EU tejszállításai várhatóan stabilak maradnak 2023-ban, és a becslések szerint 0,3 százalékkal nőnek majd. Az uniós nyerstej ára az év eleje óta csökken, és bár az energia-, műtrágya- és takarmányköltségek szintén lassan esni kezdtek, továbbra is magas a nyerstej ára, ami az uniós tejtermelőknek cseppet sem kedvez. Az előrejelzések szerint egyébként a sajttermelés 2023-ban 1 százalékkal magasabb lesz az EU-ban, mint tavaly, és az uniós élelmiszer-infláció enyhülése valószínűleg pozitív hatással lesz a felhasználásra is. Mindezek mellett arra lehet számítani, hogy a várakozásokat meghaladóan növekszik majd a friss tejtermékek (tejszín és fogyasztói tej) termelése.