Megszólalt a szakértő: fel kell készülni az élelmiszerek további drágulására

Megszólalt a szakértő: fel kell készülni az élelmiszerek további drágulására

agrarszektor.hu
Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul, mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak - élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal, közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

EZ IS ÉRDEKELHET

A drágulás oka a koronavírusjárvány és az időjárás, magyarázta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője az InfoRádióban. Az élelmiszer-felhalmozás Keleten kezdődött, Kína tárazott be elsőként a gabonafélékből, a drágulást a dél-amerikai rossz terméskilátások is emelték, írta meg az Infostart.

A folyamat Magyarországot sem kerülte el. Fórián Zoltán rámutatott, hét éve folymatosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és nem csak a nemzetközi piacon tapasztalható folyamatok miatt. Az év első felében a sertéspestis és a madárinfluenza miatt drágultak a hústermékek, a második félévben a fagyok miatt ugrott meg a gyümölcsök ára.

Kicsi lett például az almatermés, ami a magyarok gyümölcsfogyasztásának a gerincét alkotja, mondta a szakértő, ezért meglódultak a gyömülcsárak, és mivel a fagy nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte odavágott a virágzó gyümölcsfáknak, így importból is nehéz pótolni a kiesést.

Az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője arra számít, hogy az élelmiszerdrágulás a következő hónapokban is folytatódik, a jövő nyárig mindenképp, de legalább egyre lassabb lesz az üteme. Az élelmiszerek fogyasztói ára idén eddig 7,6%-kal nőtt, Fórián Zoltán szerint az egész éves érték 7% körül lehet majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58