Aggasztó hírek érkeztek: nyakunkon az élelmiszer-háborúk kora?

Aggasztó hírek érkeztek: nyakunkon az élelmiszer-háborúk kora?

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-háborúk korára figyelmeztetnek iparági szereplők. Az élelmiszerárak a koronavírus-járvány után kezdtek emelkedni, majd az orosz-ukrán háború kirobbanása után is megugrottak. A konfliktus miatt a gabona és a műtrágya exportjának egy része is akadozott, ami az éghajlatváltozással együtt tovább fokozta az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát. A problémára a kormányok korlátozásokkal válaszolnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múltban sok háborút vívtunk már az olajért. A jövőben azonban többet fogunk harcolni az élelmiszerért és a vízért

- mondta a világ egyik legnagyobb élelmiszer-kereskedőjének vezetője, Sunny Verghese. A szingapúri Olam Agri agrárcég vezérigazgatója szerint a hazai élelmiszerkészletek feltöltésére törekvő kormányok által bevezetett kereskedelmi korlátozások és vámok súlyosbították az élelmiszer-inflációt - írja cikkében a Világgazdaság.

A világ élelmiszer-termelése és -eloszlása számos sokkot élt át az elmúlt években. Először a koronavírus-járvány, valamint a pandémiához kapcsolódó lezárások és az ellátási láncok megszakadása okozott problémákat, majd az orosz-ukrán háború kirobbanása dobta meg az árakat. A változékonyabb és szélsőséges időjárás pedig csökkenti a termények mennyiségét és minőségét. Az El Nino és a La Nina időjárási jelenség megtizedelte a latin-amerikai szójatermelést. Az ukrán és az orosz gabonatermelők munkáját a háború nehezíti, a műtrágyaexport is akadozik. Mindez befolyásolja a takarmányárakat, ami visszaveti az állat- és haltenyésztést. A kevesebb árura pedig egyre nagyobb a kereslet, miközben nő a világ lakossága. Ebből kifolyólag az szerzi meg a szűkösen rendelkezésre álló élelmiszert, aki magasabb árat fizet érte.

India tavaly exportkorlátozásokat vezetett be bizonyos rizsfajtákra, hogy a parlamenti választások előtt megfékezze az emelkedő belföldi árakat. Mindennek tetejébe a Földközi-tenger térsége elsivatagosodik, továbbá a globális élelmiszer-ellátásban is komoly zavart okozhat a vörös-tengeri válság. Az FT szerint Verghese azzal érvelt, hogy az élelmiszerárak emelkedése részben a kormányzati beavatkozás eredménye, mivel a háborúra válaszul 2022-ben 154 ország vezetett be vámokat vagy más korlátozásokat. Verghese szerint a gazdagabb országok stratégiai fontosságú nyersanyagokból többletet halmoztak fel, ami túlzott kereslethez, és ezáltal magasabb árakhoz vezetett. Ez tovább fokozta az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát a szegényebb országokban, és a fogyasztók világszerte megélhetési válsággal szembesültek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európa sincs teljes biztonságban

Első látásra Európa helyzete irigylésre méltó: a Global Food Security Index az európai országokat a világ legbiztonságosabb országai közé sorolja. Ezt mutatja, hogy 2021-ben a háztartások a jövedelmükből átlagosan mindössze 14 százalékot fordítanak élelmiszerre, szemben a nigériai 60 százalékkal és az egyiptomi 40 százalékkal.  Magyarországon a háztartások a jövedelmük 24,4 százalékát fordították erre a célra 2022-ben a Központi Statisztikai Hivatal szerint. A szélsőségesebb időjárás azonban egyre nagyobb károkat okoz, a növénytermesztéshez és az üvegházak működéséhez szükséges műtrágyák ára és az energiaköltségek pedig az orosz-ukrán háború miatt megugrottak.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 29. 16:01