Újabb drágulás várható élelmiszerfronton: ezt minden magyar meg fogja érezni

Újabb drágulás várható élelmiszerfronton: ezt minden magyar meg fogja érezni

agrarszektor.hu
Néhány kivételtől eltekintve erőteljesen emelkedett az alapvető élelmiszerek, vagy azok előállításához szükséges alapanyagok ára - legalábbis ez a következtetés vonható le az Agrárközgazdasági Intézet áprilisban közzétett agrárpiaci jelentéseiből. Az előállítóknak nemcsak az időjárás viszontagságaival kellett szembenézniük, hanem a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján a budapesti nagybani piacon a belpiaci, 47-57 mm-es gömb paradicsom kilója 685 forintos átlagáron szerepelt a 14. heti kínálatban, ezzel szemben a spanyol származásút 587 forintért értékesítették, a hazai 5%-kal, a külpiaci pedig 44%-kal haladta meg a 2020. évi azonos heti árát. Ezzel szemben kilogrammonként 680 forintot tett ki a belföldi termesztésű, 30-70 mm vállátmérőjű tölteni való édes paprika átlagára, ez 10%-os csökkenést jelent az az egy évvel és az egy héttel azelőttihez képest. A hazai magasabb, 960 forint/kilogramm heti átlagáron került a fővárosi nagybani piac kínálatába a török importú, mintegy 70 milliméteres paprika - írta meg a Portfolio.

Csökkenést mutattak a káposztafélék átlagárai a tavalyi év azonos időszakához képest: a hazai, tavalyi termésből eltárolt fejes káposzta kilónként 130 forintért, a vörös káposzta 180 forintért, a kelkáposzta 255 forintért került a választékba a vizsgált héten. Tíz forinttal olcsóbb volt a Hollandiából importált fejeskáposzta, ugyanakkor a primőr kelkáposztát 420 forintért árulták. Hazai termék a 14. héten nem szerepelt karfiolból és brokkoliból, de az olasz áru olcsóbb lett: míg előbbi kilogrammonként 744 forintba, addig utóbbi 785 forintba került.

A Budapesti Nagybani Piac egész évben kínál belföldön termesztett hónapos retket és újhagymát - írták a jelentésben, amely adatai szerint egy csomó retek termelői ára 176 forintot tett ki az idei év 1-14. hetében, ami 5%-os mérséklődés az előző év azonos hetéhez képest. Ugyanebben az időszakban az olasz importból származó hónapos retek nagykereskedelmi ára 19%-kal, kilónként 146 forintra nőtt. A belföldi újhagyma termelői ára 11%-kal 162 forint/csomóra emelkedett, az importterméké nem változott, 188 forint/csomó körül alakult. A hazai felhozatal bővülésével az idén is eltűnik az importált újhagyma és hónapos retek a kínálatból. Az AKI által megfigyelt tíz üzletláncban a hónapos retek fogyasztói átlagára 230 forint/csomó volt, az újhagyma csomóját 267 forint fogyasztói átlagáron kínálták 2021 1-14. hetében.

Elszállt a szamóca ára

Származási országtól függően az importszamóca kilogrammonként 1000 és 1300 forint volt, de már felbukkant a nagyon korai termesztésű hazai szamóca is. Ennek az ára azonban jelentősen elszállt, a tavalyi azonos hetet 17%-kal meghaladóan 3500 forint/kilogramm termelői áron értékesítették.

Nemcsak az "eper" ára emelkedett, hanem a hazai termesztésű, lédig kiszerelésű almák ára is. A 14. héten az egy évvel ezelőtt jellemző árukat 20-28%-kal haladták meg. A Budapesti nagybani piaci körkép alapján az Idared kilogrammonként 275, a Gala 320, a Starking 350, a Golden pedig 300 forintért került a kínálatba.

Emelkedik a hús és tojás ára is

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint nagyon összetett a helyzet a húsiparban, mivel van egy kereslethiány a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) részéről, de egyre nagyobb gondot jelent az, hogy a takarmányárak növekedése miatt az állati termékek előállításának önköltsége drasztikusan emelkedik. Ezt érvényesíteni a következő hónapokban a termékek fogyasztói árában hatalmas feladat lesz a húsipar számára, ahogy arról a szakértők a Portfolio Agrár Klubon is beszélgettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hasonló képet vetített előre a Tojásszövetség is, mivel az állattenyésztés azon szegmensére is hatással van a takarmányárak növekedése, és így nem tudja elkerülni a beszállítói ár emelését. A forgalmazók, ha kompenzálni is képesek árpolitikájuk révén a termelő áremelést, előbb-utóbb ők is a fogyasztói ár emelésére kényszerülnek.

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján a 2021-es év 9-10. hetében a budapesti és vidéki nagyvárosok piacain 35 és 50 Ft között lehetett étkezési tojást kapni, míg a budapesti üzletekben bruttó 45-46 forint volt darabja. Elnézve az idei, 3,6%-os áremelkedést a boltokban, látható, hogy ez messze nem ellensúlyozza a takarmányárak emelkedését.

Nem fürdünk tejben-vajban

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 111,76 forint/kilogramm volt 2021 márciusában. A fehérjetartalom 0,02 százalékpontos romlása, a zsírtartalom stagnálása és az alapár 1%-os növekedése mellett a nyerstej átlagára 1%-kal emelkedett 2021 márciusában a februárihoz képest, és 4%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát - olvasható az AKI tejre és tejtermékekre vonatkozó aktuális agrárpiaci beszámolójában. A tejtermékek árának növekedéséről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

A jelentés szerint idén márciusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi előállítású tejtermékek közül emelkedett a natúr vajkrém 7%-kal, a kefir 4%-kal, a tehéntúró 3%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej 2%-kal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós és dobozos friss tej, valamint a natúr joghurt értékesítési ára egyaránt 1-1-1%-kal emelkedett. Ezekkel szemben a trappista sajté stagnált, míg a gyümölcsös joghurté és az ömlesztett sajté egyaránt 1%-kal, az adagolt vajé 3%-kal csökkent.

Az AKI a KSH adataira hivatkozik, amelyek alapján a trappista sajt fogyasztói ára áfa nélkül 3%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-(hosszan friss) tejé 2%-kal, az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tejé 1%-kal emelkedett, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-(tartós) dobozos tejé stagnált ugyanebben az összehasonlításban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06