Kész, vége? Eltűnhet a magyar akácméz a hazai boltok polcairól

Kész, vége? Eltűnhet a magyar akácméz a hazai boltok polcairól

agrarszektor.hu
Magyarország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott a szélsőséges időjárás miatt, emiatt idén hiánycikk lehet az akácméz hazánkban. Az már most látszik, hogy a katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek, az országban ugyanis nincsen tavalyi akácméz. Így idén jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szélsőséges időjárás miatt Magyarország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott - írja az RTL Híradójára hivatkozva a Telex. Az akác esetében a koratavaszi virágzás adná a nektár java részét, emiatt idén hiánycikk lehet az akácmézből. A méhészek most abban bíznak, hogy másododavirágzáskor talán tudnak majd valamennyi nektárt pergetni a kaptárakból, de ehhez ideális időjárásra van szükség. Ez viszont egyre kiszámíthatatlanabb az utóbbi években. A repcevirágzás még tart, ezen kívül még a hársból és a napraforgóból kinyert mézhozamra számíthatnak a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint már tavaly sem volt bőséges hozam, de akkor a korábbi készletek miatt ez nem tűnt fel a vásárlóknak. Ez idén viszont nem fog működni - mondta Bross Péter, az OMME elnöke. Szerinte a már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek. 

Kijelenthető, hogy az országban nincsen tavalyi akácméz  

- mondta. Így idén jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?