Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztunk, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az Innovatív kategóriában. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy változtak a szabályok, és az Innovatív kenyerek esetében szinte szabadkezet kaptak a versenyzők. Ők pedig inkább a technológiai újításokat helyezték előtérbe. Szokatlan, nagyon erőteljes ízek így most nem voltak. A zöldségek, gyümölcsök, magvak használata, ezek párosítása volt most dominánsabb. Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amivel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők. Talán a legmerészebb házasítás idén az aszalt szilva és a tepertő kapcsolata volt.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
A hagyományos, Szent István napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból. A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret, a termékek jelentős részében szerepeltek alapanyagként. A versenyfeltételek közt idén változás volt, hogy lehetett élesztő hozzáadásával és anélkül is készíteni a kovászt. A Magyar Élelmiszerkönyvi előírás jelenleg egyértelműen fogalmaz a kovász meghatározásánál (élesztő hozzáadásával készül), de egyrészről a szabályozás módosítása az Élelmiszerkönyvi Bizottság napirendjén kiemelt témaként szerepel a Pékszövetség javaslatára, másrészt a fogyasztók igénye a spontán erjedésű kovásszal készült termékek iránt nőtt a pandémia időszaka alatt.
Tegnap a szakmai zsűri mellett az újságíróknak is volt lehetősége értékelni a második körbe bejutott, versenyben lévő, 7 Szent István napi kenyeret és a 7 Innovatív kenyeret. Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy kíváncsian várja az újságírók értékelését, hiszen ők a fogyasztó képviseletében mondanak ítéletet a kenyerekről. Elmondta, érdekes és tanulságos lesz összevetni a szakmai zsűri véleményével.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a rendezvényen elmondta, a magyar sütőipar jelentős átalakulás előtt áll, amit már a fogyasztók is érzékelni fognak. Az 5-6 nagyüzem mellett azoknak a pékségeknek lesz esélye a talpon maradásra és a gazdaságos működésre, akik egyedi termékekkel, magas minőséggel szolgálják ki a vásárlókat. A szövetség kenyérversenye jó alkalom arra, hogy a pékek megmutassák tudásukat, kreativitásukat és egyben teszteljék új termékeiket a szakma és a fogyasztók előtt is, hiszen az újságírói visszajelzések ez utóbbira is lehetőséget kínálnak. Örömmel tapasztalták, hogy a rutinos, évek óta versenyző pékek mellett idén sok új jelentkező is volt, akik remek termékekkel, szép eredményeket tudtak elérni. A tegnapi zsűrizés eredményére még várnia kell a versenyzőknek és a nagyközönségnek is, hiszen a szokásoknak megfelelően csak az augusztusi parlamenti sajtótájékoztatón jelentik be, hogy melyik kenyér lett 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere.
A szakmai zsűri tagjai:
Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője,
dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke
Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari igazgatója
Egervári Erika, a Kemence Sütőipari Kft. kereskedelmi igazgatója
Nardai Anita - a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetője
Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője,
és a zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
A döntőbe jutott kenyerek:
Szent István napi kenyér kategória
Termék neve: Édesburgonyás kenyér
Cégnév: Rubók Kft - Vecsés
Termék neve: Falusi kovászos burgonyás kenyér
Cégnév: Heim Sütöde Bt - Dunabogdány
Termék neve: Kézműves kenyér
Cégnév: Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske
Termék neve: László kenyér
Cégnév: László és Szász Kft - Budapest
Termék neve: Nagyi kenyere
Cégnév: Rábai Sütöde Kft - Monor
Termék neve: Napkenyér
Cégnév: Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske
Termék neve: Telki parasztkenyér(kölessel és mangalicazsírral)
Cégnév: Kovászda KKT - Telki
Innovatív kenyér kategória
Termék neve: Burgonyapelyhes cipó
Cégnév: Körös Pékség Kft - Kőrösladány
Termék neve: Édesburgonyás-kakukkfüves vekni
Cég neve: Coop Kápolna Zrt - Kápolna
Termék neve: Kézműves magvas kenyér
Cégnév: Fejedelmi Pékség Kft - Tiszakécske
Termék neve: Növényi színanyagokban és rostokban gazdag többgabonás, kovászos kenyér
Cégnév: Szegedi Sütödék Kft - Szeged
Termék neve: Okoskenyér
Cégnév: m-GEL Hungyary Kft - Budapest
Termék neve: Tokaji Aranykenyér
Cégnév: Balmaz-Sütöde Kft - Balmazújváros
Termék neve: Vásári Káposztás kenyér
Cégnév: Szega Camembert Kft - Budapest
Címlapkép forrása: Magyar Pékszövetség