Elképesztő összeget kap a magyar élelmiszeripar: ennyi pénzhez juthatnak a pályázók

Elképesztő összeget kap a magyar élelmiszeripar: ennyi pénzhez juthatnak a pályázók

agrarszektor.hu
A magyar élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez kiemelkedően fontos a digitalizáció és az új technológiák alkalmazásának támogatása - jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Bábolna Élelmiszeripari Kft. törökszentmiklósi húsüzemében tett látogatásán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Erdős Norbert rámutatott, a cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve a lehető legkisebb mértékű környezeti terhelés mellett egészséges táplálkozásba illeszthető, piacképes árut állítson elő. Az Agrárminisztérium folyamatosan együttműködik a pályázatok tervezése során az élelmiszeripari érdekképviseletekkel és a szakmai szervezetekkel, felhasználva a korábbi támogatási időszakok tapasztalatait - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a húsipari hazai vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak az ágazat szereplői. Az idei élelmiszerblokkból július 7-étől az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére 50 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. A felhívás élelmiszeripari és borászati tevékenységhez kapcsolódóan eszközök, gépek, technológiai berendezések beszerzésére és megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására kínál támogatást. A kiírás lehetőséget biztosít élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan áruszállításra használható szállítójárművek beszerzésére is.

A pályázati kiírás keretében a vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 100 millió forint lehet. A támogatási intenzitás főszabály szerint 50%-os, de ez egyes tevékenységekhez, régiókhoz és vállalkozásmérethez kapcsolódóan eltérhet. Göblyös Zsolt, a Bábolna Élelmiszeripari Kft. operatív igazgatója kiemelte, hogy már eddig is éltek a fejlesztési támogatások lehetőségeivel, bővítették az üzemet, új épületet húztak fel, valamint új gyártó gépsort és technológiát állítottak szolgálatba. Jelenleg két fejlesztés elindítása van folyamatban: az egyik az alapanyag előkészítő, kezelő területek bővítése, míg a másik az élelmiszeripari beszállító-fejlesztési programon belül a fagyasztási kapacitás hatékonyságának növelése és a szennyvízkezelés korszerűsítése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?