Most már biztos: ebből a magyar gyümölcsből drága mulatság lesz idén a befőzés

Most már biztos: ebből a magyar gyümölcsből drága mulatság lesz idén a befőzés

agrarszektor.hu
Elkezdődött a kajszibarack szezonja, ám a népszerű gyümölcs kedvelői mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok, hiszen a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás idén komoly károkat okozott a hazai termésekben. Ez pedig az árakon is jócskán meg fog mutatkozni, így aki csemegézni szeretne vagy esetleg lekvárt befőzni, annak mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe. Ám nemcsak Magyarországon keletkeztek komoly károk, hanem Európa minden jelentős kajszitermesztő országában. A rossz hír pedig az, hogy hasonló tavaszi fagyokkal bizony a következő években is számolni kell.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei a második év egymás után, amikor az április keresztül húzta a számításokat, és a késő fagy tönkre tette a termést. Alig akadt olyan termelő, akinek sikerült megőriznie némi termést - ők is inkább a szerencsének köszönhetik a megmaradt gyümölcsöket. Így pedig az is kérdéses, hogy mi lesz a sorsa a kajszilekvárnak, hiszen előszeretettel főznek a magyarok otthon lekvárt, mivel a bolti igen drága és a legtöbb esetben nem is annyira finom, mint a házi. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai és a hazai kajszitermés sem fest jól

Az EU-ban évente 700-800 ezer tonna körüli mennyiségben takarítanak be kajszit. Egy jelentés szerint az unió négy vezető kajszitermelő tagországában - Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország - a 2020. évi eredménnyel összehasonlítva várhatóan 20 százalékkal kevesebb, 344 ezer tonna kajszi teremhet 2021-ben. Így a termés 40 százalékkal lenne kevesebb a 2015-2019. évek átlagánál (575 ezer tonna), ami egyben az elmúlt 30 év legrosszabb terméseredménye - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

A KSH adatai szerint Magyarországon a kajszi kivitele 80 százalékkal 575 tonnára esett 2020-ban. A legnagyobb célpiac Ausztria volt, ahova 215 tonna kajszit szállítottak. A friss kajszi importja (döntően Spanyolországból és Németországból) 11 százalékkal 1,3 ezer tonnára csökkent 2020-ban az előző évihez képest. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi szezont megelőző hetekben spanyolországi és olaszországi kajszi szerepelt. Az idei évben a belföldi kajszi a 24. héten lépett piacra 900 forint/kilogramm áron, a termelői ára 7 százalékkal 878 forint/kilogrammra csökkent 2021 24-28. hetében a rendkívül magas árral jellemezhető 2020 azonos időszakához képest. A bécsi nagybani piacon Magyarországról származó kajszit is kínáltak a 28. héten 2,9-3,0 euró/kilogramm áron az olaszországi termék (2,0-2,2 euró/kilogramm) mellett.

Lehet jó választ adni a klímaváltozásra

Elengedhetetlen lesz a jövőben az, hogy az éghajlatváltozás okozta időjárásváltozásra felkészüljön a mezőgazdaság minden területe. A kajszi esetében mindenképpen törekedni kell majd arra, hogy ellenállóbb ültetvényeket telepítsenek, korszerűsítsék a termesztést és nagy szerep hárulhat a nemesítésre is. A felsoroltak támogatása pedig már el is kezdődött, hiszen egy idén kiírt és nyitva álló nagyszabású, gyümölcstelepítést, felújítást, korszerűsítést támogató pályázat pedig lehetőséget nyújt a gyümölcstermesztés megújítására. Mint ahogyan azt korábban is megírtuk, az utóbbi években egyértelműen azt lehet tapasztalni hazánkban, hogy rendkívül enyhe teleink vannak, ami miatt a csonthéjas gyümölcsfajok nagyon korán megindulnak. Ám ez sajnos még nem minden, hiszen az eddigi betegségek mellé egy újabb veszélyforrás bukkant fel, méghozzá az idegenhonos kajszilevéltetű. Ezért a kertekben és a gazdaságokban is el kell kezdeni védekezni ellenük. 

Szeretik a magyarok a kajszit

A kajszi a fogyasztók körében is népszerűségnek örvend, valamint a feldolgozóüzemekben is nagy igény mutatkozik rá. Persze nem véletlenül, hiszen pálinkaként és lekvárként is ínyencségnek számít, de önmagában is nagyszerű csemege. A kajszi egyébként a legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol közel 1400 hektár ültetvény található. Nagyobb termesztőterületek vannak még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében. Általánosságban a hazai termés 70%-át az ipar használja fel, 30%-a kerül a frisspiacra. A magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeinknek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06