Durva, ami a magyar sárgadinnyével történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Durva, ami a magyar sárgadinnyével történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Július közepén berobbant a dinnyeszezon, és elárasztotta a boltokat és piacokat a friss, magyar görög- és sárgadinnye. Noha évek óta csökken a sárgadinnye termésmennyisége Magyarországon, a szakértők szerint idén ismét nőtt a nyári slágergyümölcs termőterülete, ami a termésmennyiségre is hatással lesz. A sárgadinnye átlagára viszont 2004 óta szinte folyamatosan emelkedik, bár az idei árakat még befolyásolhatja, hogy a tartós meleg miatt a termelőknél egyszerre, vagy közel egyszerre érett be a termés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Július elején-közepén beindult a dinnyeszezon Magyarországon, és a boltokat elárasztotta a magyar görög- és sárgadinnye. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesületének (MDE) a vetőmag-eladási és a termésbecslési adatok alapján idén körülbelül 480 hektáron termesztenek sárgadinnyét a termelők, ami azt jelenti, hogy a tavalyihoz képest nőtt a sárgadinnye termőterülete. Ezt később Roszik Tamás, az MDE egyik alelnöke az Agrárszektor kérdésére meg is erősítette.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén hangzott el az az információ, hogy idén a magyar termesztők megközelítőleg 12,5 ezer tonna sárgadinnyét fognak betakarítani. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatai szerint 2000 óta csak két alkalommal volt 20 ezer tonna feletti a sárgadinnyetermés, 2013-ban és 2016-ban. 2016 óta egyébként folyamatos csökkenés figyelhető meg az éves termésmennyiségben.

Forrás: KSH / MTVA Sajtóarchívuma / MTI

Ehhez képest a sárgadinnye kilónkénti átlagára folyamatosan emelkedik, 335 forinttal 2018-ban volt a legmagasabb. 2019-be 314 forint volt a sárgadinnye átlagos ára, a 2020-as évről viszont nincsenek adatok, mivel a koronavírus miatt az adatgyűjtés április, május és június hónapokban szünetelt.

A sárgadinnye termésmennyiségét és az értékesítési árakat tekintve az Agrárszektor által megkérdezett termelők többsége optimista volt, bár érkeztek olyan jelzések is, hogy a tartós meleg miatt minden termelőnek egyszerre érett be a sárgadinnyéje, így azok egyszerre is fognak megjelenni a piacokon és a boltokban is, ami nyomottabb árakat fog eredményezni idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?