Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Mihályi László szerint a pálinkapiac az elmúlt két évben nagyon megsínylette a koronavírus miatti lezárásokat és korlátozásokat. A határok lezárásával eltűntek a turisták, a vendéglátóhelyek bezárásával elmaradtak a vásárlók, a kereskedelmi főzdék többsége pedig épp a vendéglátáson keresztül értékesíti a pálinkáit. Emiatt jelentősen változtak a vásárlói szokások is, jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy ennek voltak pozitív és negatív hatásai is egyaránt. Ilyen negatív hatás volt az, hogy az emberek elvesztették az állásukat, és nem elsősorban a pálinkák vásárlását részesítették előnyben. Hasonlóan hátrányos következmény volt az, hogy a cégek nem rendeztek céges bulikat, nem ajándékoztak karácsonykor.
- emelte ki Mihályi László.
A PNT elnöke rámutatott, hogy a pálinkaszektor szereplői is próbáltak túlélni és alkalmazkodni, mint bárki más. Ennek következményeként az online kereskedelmi csatornák a pálinka tekintetében is megnyíltak, ahol pedig már működtek, ott nagyobb szerepet kaptak. Mihályi László ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a túlélésnek egyes főzdéknél az volt az útja a pandémia kezdetén, hogy kézfertőtlenítők gyártásába kezdtek, mert a forgalmuk jelentősen megcsappant: vagy csak pár üveg értékesítését realizálták, vagy egyáltalán nem történt az adott hónapban pálinkaértékesítés. A Pálinka Nemzeti Tanácsnak az Agrárminisztérium megkeresésére fel kellett mérnie a készleteket a kereskedelmi főzdék nyilatkoztatásával, hogy kinél milyen mennyiség áll rendelkezésre, amiből fertőtlenítő szer előállítása történhet. A keresleti oldalt idén nyár elejétől alapvetően a lassú nyitás jellemzi. A közösségi rendezvények száma a pandémia előttinek csak kis százaléka. A pálinkás szektor konkrétan az ágazatnak címzett támogatást nem kapott, legfeljebb élhetett egyes szélesebb körnek adott általános támogatással (pl. járulékkedvezmény), de ez a veszteségekhez képest elenyésző volt, ismerte el a szakember.
Mihályi László az Agrárszektor kérdésére kifejtette, hogy az idei rossz baracktermés már sorozatosnak mondható: az elmúlt 5 évből háromban elfagyott a sárgabarack. Ennek következtében a gyümölcsárak nagy mértékben megemelkedtek, melyet csak tetéz a magas infláció. A főzdék első gondolata ebben a rossz piaci helyzet az áremelés, de ez egy nagy dilemma egy pálinka-előállító vállalkozás életében. Ahogy a szakember fogalmazott, elvileg nem mehetnek el az emelkedő árak mellett, ugyanakkor a terméket jelentős adó terheli. Ezt be kell építeniük az áraikba, de figyelemmel kell lenniük arra is, hogy a fogyasztói ár további növelését azonban a fogyasztók többsége nem tudja tolerálni.
- jegyezte meg Mihályi László.
A szakember szerint egyértelmű, hogy árat kellene emelni, de a piac újraindítása - ami még mindig közel sem mondható olyan mértékűnek, mint a koronavírus előtt - határozza meg, hogy mit bír el a pálinka. Elbírja-e az áremelést, és ha igen, akkor milyen mértékben. A PNT elnöke beszélt arról is, hogy a baracktermelésnél hosszú távon megoldást jelenthet a fajtaváltás: késői érésű barackfajtákat kellene telepíteni, így a virágzás is később lesz, és nem tud elfagyni. A többi gyümölcsöt szerencsére nem érintette igazán a kedvezőtlen tavaszi időjárás, ezekből átlagos termés várható.
Mihályi László szerint a koronavírus-járvány a 2021-es évre is rányomta a bélyegét. A főzdék nagy része most éppen a pandémia negatív hatásait próbálja túlélni. A járvány alatti fogyasztáscsökkenés okán csak kisebb mértékben történt új tételek előállítása, elmaradtak a nagy fesztiválok, sok fővárosi vendéglátóipari egység ki sem nyitott. Az ágazat szereplői nem tudják, hogy a járvány negyedik hulláma milyen mértékben fogja sújtani Magyarországot, csak abban reménykedhetnek, hogy az év utolsó szakaszát - ami a fő pálinkás szezon - nem a rossz vírushelyzet miatti lezárások fogják megint jellemezni.
A termékek kivitelét illető kérdésre a szakember kifejtette, hogy Magyarország pálinkaexportja elenyésző. Mihályi László szerint az utóbbi időben jelentősen beszűkült piac egyik feloldási alternatívája az export lehetne, azt azonban meg kell érteni, hogy a pálinka-előállítás költsége magas. Árban sosem tud versenybe szállni az olcsóbb, alacsonyabb fajlagos költséggel bíró gabonaalapú italokkal. A gyümölcsből, minőségi gyümölcsből előállított pálinka árát meg kell fizetni, illetve a tömeggyártás sincs a jellemzői között. Vannak főzdék, akik azért sikereket értek el külföldön pálinkával, most is vannak olyanok, akik napjainkban nyitnak Ukrajna vagy éppen Románia felé. A Pálinka Nemzeti Tanács is próbál ebben segítséget nyújtani: az évente Németországban megrendezésre kerülő ProWein borászati és szeszesital kiállításon és vásáron részt vettek már kiállítóként is, de az utóbbi időben a főzdék számára biztosítanak részvételi lehetőséget.
- árulta el Mihályi László.
Hasonlóan látja a helyzetet a bér- és kereskedelmi főzést is végző kistokaji Tyukodi Pálinkafőzde vezetője, Tyukodi Ferenc. A szakember az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a tavalyi kieséses időszakok őket is érintették, tavaly tavasszal igénybe tudták venni a bér- és járulék támogatást. A pálinkafőzde vezetője szerint mostani nyári forgalommal elégedettek lehetnek, mert a kereskedelmi forgalomban beindult az élet, és a bérfőzések is szépen alakulnak. Tyukodi Ferenc ugyanakkor rámutatott, hogy az ő szakmájukban a gyümölcstermés határozza meg a forgalmat, ami sem tavaly, sem idén nem volt jó a környéken, de összességében azért elmondható, hogy 2021 nyara tompított az őszi-tavaszi időszak kiesésén. A szakember beszélt arról is, hogy a tavaszi időjárás és a gyengébb gyümölcstermés negatív irányba befolyásolta a forgalmukat, ugyanis a magánszemélyek kevesebb cefrével rendelkeznek, és annak, aki nem a saját gyümölcseiből készíti, azt is drágább beszerezni. Emiatt jobban meggondolja, hogy akar-e pálinkát főzetni, és ha igen, mennyit. Tyukodi Ferenc szerint idén már nem a vírus volt a legnagyobb hatással a forgalomra.
A Bajai Pálinkafőzdét is súlyosan érintette a pandémia, árulta el Muth József. A vállalkozás szaktanácsadója elmondta, hogy eredendően Budapestre és Komárom-Esztergom megyébe szállítottak, a HoReCa szektorba, de tavaly a partnereik 80%-a bezárt. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalatnak alkalmazottakat kellett elküldenie, de most regisztrált munkanélküliként munkaügyi támogatással sikerült visszavenniük két főt. Muth József szerint a koronavírus-járvány még ma is érezteti a hatását, és a negyedik hullámtól és az esetleges újabb lezárásoktól való félelmükben nem mernek rendelni. A szakember elárulta, hogy optimistán futottak neki a 2021-es évnek, mivel azt hitték, hogy a bérfőzés utáni adófizetési kötelezettség eltörlésének hatására fel fog futni a bérfőzés, de a tavaszi fagyok miatt ez elmaradt. A magánszemélyek nem vásárolnak cefrét, nem főzetnek pálinkát. A Bajai Pálinkafőzde szaktanácsadója elmondta, hogy a szilva és a szőlő szezonjának elindulásával abban bíznak, hogy ez kicsit fel fogja lendíteni a forgalmat. Az a baj, hogy ha nincs kajszi, akkor senki nem akar semmit se főzetni, mutatott rá Muth József, hozzátéve, hogy a kajszi egy olyan húzógyümölcs, hogy ha az jól terem, akkor mindenből főzetnek az emberek. A szaktanácsadó elmondta, hogy idén nyáron hiába indultak meg a kitelepülések, a rendezvények látogatóiban érezhetően volt egy adag félelem és óvatosság, és mindenki csak módjával engedte el magát. A nyári forróságban pedig amúgy is kevesebb pálinka fogy, csak estefelé kezdik el fogyasztani az emberek.