Most már biztos: küszöbön az áremelés, durván megdrágulhatnak a tejtermékek

Most már biztos: küszöbön az áremelés, durván megdrágulhatnak a tejtermékek

agrarszektor.hu
Folyamatos, lassú árnövekedésre lehetett számítani az év elején a tejtermelőknek, ami annak ellenére is megvalósulhat, hogy nominálisan az év eleje óta nem látszik a nyers tej átvételi átlagárának emelkedése. Az éven belüli árgörbe idén ugyanis nem az elmúlt években jellemző ívet rajzolta, mivel elmaradt a nyári árcsökkenés.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Januárban még 2 százalékos volt az éves áremelkedés üteme - ami nominálisan nem volt ugyan igazi drágulás, de elmaradt a nyári árapály -, júliusban már 8, augusztusban pedig 9 százalékos. A szakmabeliek várakozása szerint a nyár végén induló szokásos áremelkedés idén sem marad el, egészen a jövő év első néhány hónapjáig emelkedő nyerstej-árakat prognosztizálnak - írja a Világgazdaság. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a terméktanács éves 110 forintos prognózisa az alapárra vonatkozik, amihez még a beltartalom után prémium jár. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Persze, ennek meg is vannak a piaci alapjai: atermelői költségek folyamatosan emelkednek, elég csak a takarmány és kiegészítői, az energia és a munkabérköltségek folyamatos emelkedését felidézni, az utóbbinál ráadásul a januártól valószínűsíthető havi 200 ezer forintos mértéket is biztosra veszik a szereplők. Az áremelkedés irányába hat az is, hogy az Európai Unióban nincs tejbőség, a magyar tej hagyományos piacain, Romániában, Horvátországban és Olaszországban pedig felfelé indult az ár. Közben növekedett a felvásárolt tej mennyisége: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss adatai szerint augusztusban az előző havi mennyiségnél 4, a 2020. augusztusinál pedig 5 százalékkal volt több. A nyers tej kiviteli ára 114,76 forint volt kilogrammonként augusztusban, az előző havihoz képest 1 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 18 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 5 százalékkal haladta meg a termelői átlagárat.

Az AKI adataiból az is kiderült, hogy a nyers tej kiszállítása 71 százalékkal haladta meg augusztusban az előző év azonos hónapjáét, de ez a nagymértékű növekedés az összes tejre vonatkoztatva már szerényebb, hiszen a terméktanács adatai szerint az elmúlt hónapokban a 12 százaléka értékesült külföldön a spotpiacon. A nyers tej átvételi árában is megjelenő költségemelkedésnek az idén eddig tapasztalt mértéknél hangsúlyosabban kell megjelennie a tejek és a tejtermékek bolti árában is - vélik a terméktanácsnál. Eddig ugyanis a tejpiaci szereplők által elért árnövekedés a fogyasztói árak és azon belül az élelmiszerárak átlagos növekedése alatt maradt, szemben például az étolaj kiugró áremelkedésével.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Központi Statisztikai Hivatal adataiban augusztusban az éves alapon mért élelmiszerszer-infláció 3,7 százalék volt, a tejtermékek közül egyedül a trappista sajt 5 százalékos áremelkedése tudta ezt a szintet meghaladni. A 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej fogyasztói ára 2 százalékkal emelkedett ezalatt, a 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tejé stagnált, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tejé 1 százalékkal csökkent. Az AKI feldolgozói átadási árakat is közölt, ezek szerint augusztusban az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül az ömlesztett sajté 5, a kefiré és a tehéntúróé egyaránt 4 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 3 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 2 százalékkal emelkedett. A 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejet, a tejfölt, a natúr joghurtot és a trappista sajtot csupán 1-1 százalékkal tudták drágábban adni a feldolgozók, mint egy éve, az adagolt vaj és a gyümölcsös joghurt átadási ára stagnált, míg a natúr vajkrémé 4 százalékkal csökkent.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?