Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A vegetációs időszak utolsó fázisánál, vagyis az érésnél már kialakultak a gyümölcs külső és belső tulajdonságai, amelyek meghatározzák a gyümölcs eladhatóságát és az egész termelési ciklus jövedelmezőségét, így akár már most látják a gazdák munkájuk eredményét. A betakarított gyümölcsök kisebb része friss fogyasztásra kerül, nagyobb rész viszont a különböző betárolásokra. A hűtőtárolás ma már az almatermesztés alapvető része, hiszen ezzel érhető el hogy a vevői igényeknek megfelelően 8-10 hónapon keresztül elérhető legyen az alma a boltok polcain.
Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!
December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.A tárolásra való felkészülést gyakorlatilag már a gyümölcsünk termesztése során megkezdjük, ügyelve az ápolási és betakarítási munkák megfelelő koordinálására, így a beérett gyümölcsünk alkalmassá válik a hosszabb idejű eltárolásra. Sajnos akarva-akaratlanul is becsúszhat hiba a gépezetbe, hiszen bármilyen gondosan is végezzük a termesztéstechnológiát és betartunk minden előírást, előfordul hogy tárolás veszteség merül fel.
A tárolás során bekövetkezhető veszteségeknek két fő csoportját különböztetjük meg, az apadási veszteségek, illetve a romlási veszteségek. A tárolásban keletkezett veszteségeknek két nagy csoportja van, melyek az apadási és a romlási veszteségek. Ez utóbbi további két részre osztható: az élettani betegségekre és a gombás betegségek károsításából származó veszteségekre. Az apadás során következett veszteségek csak megfelelő szüreti idő megválasztásával, a helyes fajtaválasztással, és a megfelelő hőmérséklet- és relatív páratartalom kialakításával tudjuk csökkenteni.
Hogy alakul ki az apadási veszteség?
Az apadási veszteség természetes folyamat, amely a legmodernebb szabályozott légterű tárolóban is eléri a 2%-ot, míg normál légtérben az 5-7%-ot. A fajták közül a Golden Delicious a Starkinghoz képest sokkal többet veszít tömegéből. Az apadás mellett a Golden Delicious fajtának a külleme is romlik a tárolás folyamán, mely ráncosodás és húspuhulás formájában jelentkezik. A tárolóban már csak elsősorban a tárolási hőmérséklet, a relatív páratartalom és a légösszetétel helyes megválasztásával tudjuk befolyásolni. De a gyümölcs apadási vesztesége fóliás takarással is lényegesen csökkenthető.
Milyen élettani betegségekkel kell számolni?
Az élettani betegségek közül a legismertebb a húsbarnulás, amelynek jellemző tünetei közé tartozik, hogy a beteg alma a héj alatt megbarnul, később megpuhul, szivacsos állományúvá és íztelenné válik. Ez a fajta betegség szállítás és tárolás során keletkezik, amely először a héj és edénynyalábok közötti részeket károsítja, majd ez továbbterjed a héjra is. Ebben a fázisban a héj már könnyedén lerántható az almáról, a magház pedig majd a betegség utolsó szakaszában barnul meg. A betegség előrehaladása során a savak erősen csökkennek, növekvő mértékben etilalakohol és acetaldehid képződik, fokozódik a széndioxid leadása, gyorsabb a légzés. A betegség elsődleges oka a gyümölcs túlérettsége.
A húsbarnulás mellett a héjbarnulás az egyik legjellemzőbb élettani betegség, amely a hosszan tartó szállítás során keletkezik. A héjbarnulás elsősorban a kevésbé érett felületen jelentkeznek, de az idő előtti héjbarnulás már akkor is felléphet amikor a zöld alma színe még nem ment át sárgába. a húsbarnulás megelőzhető az alacsony hőmérsékleten, szabályozott légtérben való tárolással.
A taplófoltosságra az almafajták eltérő fogékonyságúak, a betegség a Baldwin és a Golden Delicious fajtán a leggyakoribb. Többnyire a nem megfelelő víz- és tápanyagellátásban kell keresnünk a betegség okát, de különösen előidézheti a Kalcium hiánya. Ezen kívül a nagyobb gyümölcsök is hajlamosak a taplófoltosságra. Védekezésként kalciumnitrátos permetezés javasolható.
Az üvegesedés mint élettani betegség, kívülről sajnos nem ismerhető fel. Az almát kettévágva megfigyelhető, hogy a szállítónyalábok üvegesen áttetszővé válnak, mely felszívódhat, de rosszabb esetben átmehet húsbarnulásba is.
Kik kell emelni az egyik legismertebb tárolási betegséget, a moníliás rothadást, amelynek az okozója a Monilia fructigena. Ez általában penészgyepes, vagy feketerothadás formájában jelenik meg. Az utóbbi minden almatermesztő rémálma, hiszen a gyümölcs színe itt fényes feketévé válik, állaga ruganyos, gumiszerű. A kórokozó elsősorban a héjon keletkezett sérüléseken keresztül jut be a gyümölcsbe, amelyeket okozhatott rovar, jégkár, vagy akár varasodás. Sajnos a megbetegedett gyümölcsök megfertőzhetik a mellettük lévő egészséges almákat is, így fontos, hogy csak ép és egészséges almákat tároljunk be.
A másik nagy gondot okozó betegség a szürkepenészes rothadás, amelyet a Botrytis cinerea gomba okoz. A legjelentősebb károkat ez okozza a tárolás során. A gyümölcsön egy szúrt seb körül körkörös, besüppedt folt keletkezik, amely kiterjed majdnem az egész gyümölcs felületére. Védekezni ellene csak nagy figyelemmel lehet, a gyümölcs óvatos szedésével, szállításával és gyors betárolásával.