Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Lengyel Gyümölcstermesztők Egyesületének számításai szerint a legtöbb európai országban az alma folyamatosan veszít népszerűségéből, és ez a fogyasztás visszaesésében mutatkozik meg - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az egyesület arra az eredményre jutott, hogy az utóbbi 5 évben az európai államokban a fejenkénti fogyasztás átlagosan 3,5%-kal csökkent, csak Svédország és Svájc számít kivételnek - a svédeknél csaknem 1%-kal nőtt, míg a helvéteknél gyakorlatilag nem változott. Igen eltérő, hogy az egyes európai országokban mennyi almát fogyasztanak fejenként: Olaszország évi 8 kg-mal igencsak hátul kullog, Spanyolország, Németország és Svédország fogyasztása 11-12 kg közötti, azaz a magyarhoz igen hasonló, míg a hollandoknál és a svájciaknál 16-17 kg között van. A KSH adatai szerint Magyarországon az alma fejenkénti fogyasztása szinte folyamatos növekedést mutatott 2020-ig, ekkor következett be egy nagyobb visszaesés, ami szinte bizonyosan a koronavírus-járványhoz köthető, és nem csak az almát érintette, mivel a gyümölcsfélék összesített adataiban is szemmel látható. (Érdekes viszont, hogy ez a csökkenő trend a banán fogyasztását egyáltalán nem érintette.)
Az egyesület felmérésében vizsgálta még a klubfajták és a bioalmák fogyasztásának alakulását is. A klubfajták aránya a fogyasztáson belül növekedést mutat, különösen Németországban és Svédországban, arányuk a legtöbb európai országban 9% körüli. Egyre inkább teret nyernek az organikus, biológiai termesztésből származó almák is, ezek részaránya a fogyasztáson belül Németországban, Spanyolországban és Hollandiában 5% körüli, míg Olaszországban és Svájcban már 12-16% közötti, de jól láthatóan minden országban növekszik.