Érik az alma-krízis Lengyelországban? Rendkívüli támogatást kapnak a termelők

Érik az alma-krízis Lengyelországban? Rendkívüli támogatást kapnak a termelők

agrarszektor.hu
A lengyel kormány április 22-én körülbelül 23 forintos kilogrammonkénti rendkívüli támogatást vezetett be a legalább II. osztályú étkezési alma feldolgozóüzemekbe történő értékesítésére. Ugyanakkor már megjelentek olyan aggodalmak, miszerint a feldolgozók esetleg a támogatást lenyelve beépítik azt a felvásárlási árba. Látni kell azonban azt is, hogy a lengyelek nem nagyon találnak jelenleg piacot az almájuknak, emiatt a raktárakban levő gyümölcs mennyisége egyelőre akkora, hogy úgy néz ki, nem is lesz szünet a mostani és a következő szezon között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel kormány április 22-én 0,3 PLN/kg (körülbelül 23 Ft/kg, 0,06 EUR/kg) rendkívüli támogatási keretet hagyott jóvá azoknak az almatermesztőknek, akik feldolgozóknak értékesítik terményüket. A minisztérium által kiadott rendelet szerint a teljes támogatási keret 12 millió euró, a támogatható árumennyiség legfeljebb 200 ezer tonna. A támogatható áruk körébe a legalább II. osztályú étkezési alma tartozik, és a támogatásra pályázó termelővel szemben is vannak feltételek. Ilyen például, hogy bizonyítottan legalább 1 hektár földterülettel kell rendelkeznie, amelyből legalább 0,1 hektáron almát termeszt, gazdálkodásának meg kell felelnie a környezetvédelmi előírásoknak, az integrált növényvédelmi követelményeknek, és Global GAP tanúsítvánnyal is kell rendelkeznie. A feldolgozóknak a hét során kell bejelentkezniük regisztrációra, a listát a minisztérium április 29-én közli. A támogatási keretből származó összegekre június 30-ig pályázhatnak a TÉSZ-ek (tagjaik számára) vagy az egyéni termelők - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Árstabilitási aggályok

Lengyelországban jelenleg 0,65-0,7 groszy, azaz 52-56 Ft/kg között alakul a feldolgozásra szánt alma ára, és már megjelentek olyan aggodalmak, miszerint a feldolgozók esetleg a támogatást lenyelve beépítik azt a felvásárlási árba. A most feldolgozásra küldött étkezési alma minden bizonnyal a belarusz (majd az orosz) piacon került volna értékesítésre, azonban az embargó miatt ez nem lehetséges, és Egyiptom piaca sem tudja levezetni a lengyel almakészleteket. Nyugat-Európa ugyanezzel a problémával küzd, oda most nem lehet almát eladni (különben is inkább az újabb fajtákat vennék szívesen), és bár a Közel-Kelet felvesz valamennyi árut, olyan szűk specifikációkat adnak, hogy a lengyel almának csak a töredéke felel meg ezeknek. A raktárakban levő gyümölcs mennyisége egyelőre akkora, hogy úgy néz ki, nem is lesz szünet a mostani és a következő szezon között. Különösen sok a tárolókban levő Royal Gala, Red Jonaprince, Golden és Champion, ezeknél a fajtáknál valószínűleg júliusban és augusztusban is lesznek még értékesíthető mennyiségek.

Az alkalmazkodási támogatási keretről kicsit bővebben

Az összesen 12 millió eurós támogatási keret forrásául az Európai Bizottság 2022/467 (2022. március 23.) felhatalmazáson alapuló rendelete (Commission delegated regulation) szolgál, mely az Ukrajna elleni orosz invázió miatt lehetővé teszi a mezőgazdasági ágazatok termelőinek nyújtott kivételes alkalmazkodási támogatás folyósítását. Ezt nem a nemzeti költségvetés, hanem az EU által a tagállamok részére folyósított összesen 500 millió eurós keret terhére folyósítja a lengyel kormány. Az ún. alkalmazkodási támogatási keretből Lengyelország 44,8 millió, Magyarország 16,94 millió, Ausztria 9 millió euróval részesült, az egyes tagállamok támogatási keretei pedig itt érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14