Bekeményítettek a moldávok: hihetetlen, ami az ország almatermésével történik

Bekeményítettek a moldávok: hihetetlen, ami az ország almatermésével történik

agrarszektor.hu
Áprilisban jelentősen megugrottak a moldáv almaszállítások, elsősorban Oroszország és Fehéroroszország felé. De bővül a moldávok közel-keleti piaca is, ráadásul a régió felvásárlói további érdeklődést tanúsítottak a moldáv alma iránt, ezért nem zárható ki az export további bővülése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A moldáv vámügynökség adatai szerint április hónapban a balkáni ország 25 ezer tonna almát exportált, ebből 20 ezer tonnát FÁK-országok, elsősorban Oroszország, Fehéroroszország, Üzbegisztán és Grúzia felé. Ez 25%-kal több, mint a tavaly áprilisi volumen, és több mint kétszeresen múlja felül a márciusi 11 ezer tonnás export mennyiségét. Fontos még kiemelni, hogy a moldávok most már második hónapja szállítottak Romániába csaknem 2 ezer tonnát (tavaly egész évben összesen nem exportáltak ennyit a románok felé, és több évre visszatekintve is 3 ezer tonna körüli volt az éves csúcs). Bővül a moldávok közel-keleti piaca is, ide 2 ezer tonnát szállítottak csak áprilisban (erre a piacra ezer tonna volt az összesített éves rekord). A kereskedők szerint a közel-keleti tételek legalább 75%-a Gala fajtakörbe tartozott, a fennmaradó részt pedig Red Chief, Golden és Granny Smith tette ki. A régió felvásárlói további érdeklődést tanúsítottak a moldáv alma iránt, ezért nem zárható ki az export további bővülése - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27