Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A termelői árak 0,33-0,38 euró között alakulnak, ami attól függően, hogy ki milyen messze van a piacoktól, és ki milyen méretű dinnyét képes termelni, nagyjából a tavalyi években szokásos árszínvonalnak felel meg, ami azt jelenti, hogy a termelőknél még a megemelkedett költségekkel is képződik valamennyi haszon. Tavaly ilyenkor már látszódott, hogy rengeteg lesz a dinnye, és a termelők nem is tudták a teljes mennyiséget eladni, ilyen gondok viszont az idén nincsenek, a turistaszezon beindulásával jelentősen megnőtt a felvásárlói kereslet. Egyre több dinnye lép a piacra, de a tavalyihoz képest összességében annyival kisebb a termés, hogy a tavalyihoz hasonló drasztikus, 0,06 euró/kg-ra történő árzuhanás nem fordulhat elő - írja a FruitVeb Sándor László, a Nunhems Hungary Kft. termékspecialistájával történt beszélgetés alapján.
Az olasz és a spanyol helyzet
A Róma alatti Latina régióban a fóliás termesztés legvégén járnak, a nagy testű, hosszúkás dinnyék ára a 0,5-0,55 euró/kg közötti sávban alakul (ez legfőképpen a Caravan fajta). A szezon legelején még 0,85 euró/kg árat fizettek a felvásárlók, a termelők pedig összességében elégedettek a mostani árszínvonallal, bár legalább 30%-kal nőttek a termelési költségek az idén a tavalyi évhez képest. A szabadföldi, alagutas termesztés egyelőre nem indul, csak nagyjából egy hét múlva. Sárgadinnyénél egyértelmű területcsökkenés mellett igen szépen alakulnak az árak: az induló árszint 1,8-1,9 euró/kg volt, és most is 1,2 euró/kg körül alakul, ami magasabb a tavalyinál. Olaszországban a május kiválóan indult, és ez minden bizonnyal júniusban is folytatódik: meleg idő várható, Dél-Olaszországban már megkezdődött a turistaszezon korai szakasza.
Az almeríai szezon (hajtatás) a napokban fejeződött be, és ezt a szezont a spanyol termelők összességében jónak ítélik meg. Ez még annak ellenére is így van, hogy nagyon gyenge terméseredményeik voltak, mivel az árak kompenzálták a kieső mennyiséget: a hajtatási idény végén még mindig 0,75 euró/kg körül mozog a termelői ár szintje. Nem volt tehát erős kínálat az exportpiacokon, de a nyugat-európai kereslet sem volt erős a szokásosnál hűvösebb késő tavasz miatt (azaz, ha jobb termésük lett volna a spanyoloknak, nem biztos, hogy el tudták volna adni). Az Almeríát általában követő Murcia régióbeli Campo di Cartagena alagutas termesztés még nem indul el a fóliás termesztés végét követően, tehát itt egy 10 napos szünetre kell számítani. Murcia tartományban az időjárás nem volt kegyes a termelőkhöz: az őszi és téli aszály után, de még a hó előtt jött a jég, ami jelentős csúszásokat okozott az állományok fejlődésében.
Hogy állnak itthon a termelők?
Hazánkban az idei időjárás jóval kedvezőbb volt a dinnye szempontjából a tavalyinál, ezért előrébb is jár az állományok fejlettsége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idei év felel meg az utóbbi 10 év átlagos szezonalakulásának: az első alagutas dinnyéket már június 20. környékén fogják szedni, de a nagyobb tételben megjelenő árura június legvégén számíthatunk, ekkor indul majd be igazán a kínálat a kiskereskedelmi láncokban is. (A hajtatott termelésből már pár napon belül megkezdődik a betakarítás, de ez az összes belföldi dinnyefelületnek mindössze néhány százaléka, de kínálatbővítő jelleggel hamarosan már lehet magyar dinnyét kapni a boltokban. A magyar piacon nagy tételben a hazai dinnye szeptember közepéig van jelen, de október közepéig-végéig még ezt követően is kapni belföldi árut). A nagy exportőr országokban erősen visszaesett a termőterület, a hozamok sem túl magasak, és legalábbis Spanyolországban biztosan a minőséggel is problémák lesznek. Minden adott tehát ahhoz, hogy az előző évekhez képest a magyar termelők az idén óvatos optimizmussal tekintsenek a közelgő dinnyeszezonra.