Erre senki sem számított: döbbenetes dolog történt az élelmiszerárakkal a világon

Erre senki sem számított: döbbenetes dolog történt az élelmiszerárakkal a világon

agrarszektor.hu
Nagyot zuhant júliusban az élelmiszerárak globális mutatója, köszönhetően a fontosabb gabonafélék és a növényi olajok két számjegyű árcsökkenésének - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A növényi olajok árindexe csaknem 20 százalékot zuhant júliusban, a gabonáé pedig több mint 10 százalékkal esett vissza, de csökkent a cukor, a rizs, a tejtermékek és a marha-, illetve a sertéshús ára is, míg a baromfihúsok árai sosem látott magasságba emelkedtek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár-index 8,6%-kal zsugorodott június óta, folytatva a márciusi csúcs után megkezdett lejtmenetet. Ennek ellenére a mutató, amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, a tavaly júliusi értékét 13,1%-kal szárnyalta túl.

A nemzetközi élelmiszerárak csökkenése a nagy megugrás után mindenképp üdvözlendő, főleg az élelmiszerek elérhetősége szempontjából, azonban még számos bizonytalanság maradt a rendszerben, köztük a műtrágya magas ára, ami kihatással lehet a termelési kilátásokra és a gazdák jövedelmére, továbbá a sivár gazdasági kilátások, az árfolyamingadozások - ezek mindegyike komoly veszélyt jelent a globális élelmezésbiztonságra

- mondta a FAO vezető közgazdásza, Maximo Torero.

A növényi olajok árindexe 19,2%-ot zuhant júliusban, 10 havi negatív csúcsot döntve. Minden olajfajta nemzetközi piaci jegyzése visszaesett, ezen belül a pálmaolajé a bőséges indonéziai exportkilátások miatt, a repce a várható kínálatbővülés okán és a szója az elhúzódó alacsony kereslet miatt. A fekete-tengeri logisztikai bizonytalanságok dacára a napraforgóolaj piacán szintén nagy áresés történt köszönhetően a nyomott importkeresletnek. A nyersolaj alacsonyabb ára szintén hozzájárult az árcsökkenéshez.

A FAO gabonaár-index 11,5%-kal zsugorodott a hónapban, ennek ellenére szintje 16,6%-kal haladta meg a 2021 júliusi értékét. Az indexben szereplő összes gabonaféle olcsóbb lett, kiemelten a búza, melynek világpiaci ára 14,5%-ot esett részben az északi félteke szezonális kínálatbősége miatt és azután, hogy a megszületett az ukrán-orosz megállapodás a fekete-tengeri kikötők megnyitására az export előtt. A szemestermények nemzetközi ára 11,2%-kal csökkent, a kukoricáé 10,7%-kal részben szintén a fekete-tengeri egyezmény és a szezonális argentin és brazíliai készletbőség miatt. Idén először a rizs világpiaci ára is csökkent.

A cukor ára 3,8%-kal mérséklődött júniusban a világgazdasági további lassulása generálta esetleges keresletcsökkenés, illetve Brazíliában a reál gyengülése és az alacsony bioetanol árak okozta kibocsátásnövekedés miatti. A nagyobb export- és termelési potenciál Indiában szintén lefelé nyomta a cukor árát, azonban a forró és száraz európai nyár és ennek negatív hatása a cukorrépa hozamára megakadályozott egy nagyobb árzuhanást.

Csupán 2,5%-kal, de szintén csökkent a tejtermékek árindexe a lanyha kereskedelmi aktivitás miatt, ám így is 25,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. A tejpor és vaj ára is esett, a sajté azonban stabil maradt az európai turizmus hajtotta kereslet miatt. A FAO hús-árindexe 0,5%-kal mérséklődött a szarvasmarha-, juh- és sertéshús zsugorodó importkereslete miatt. Ezzel szemben a baromfihús nemzetközi ára sosem látott magasságba szökött a stabil globális importkereslet és az északi féltekén terjedő madárinfluenza okán beszűkült kínálat kombinációja miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?