Egyre több magyar vásárol ilyen tejet a hagyományos helyett: tudhatnak valamit?

Egyre több magyar vásárol ilyen tejet a hagyományos helyett: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
A növényi étrend, így a növényi italok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és sokan környezetbarátnak is gondolnak, ám nem szabad elmenni amellett, hogy hiába gondolják egészségesnek és "zöldnek", egyáltalán nem mentesek a környezeti terhelésektől. A rizs- és mandulaitalnak például magas a vízlábnyoma, messziről jön, így a kibocsátás sem elhanyagolható, illetva a mandulánál használt permetezőszerek ártalmasak a méhekre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Általánosan elmondható, hogy termőföld-szükségletet tekintve jellemzően a tehéntej megtermeléséhez szükséges föld tizede elegendő volna a növényi italok előállításához. Bár trendszerűen nő a kereslet ezen termékek iránt itthon is, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felméréséből kiderül, hogy a terjedésük legfőbb hazai akadálya a magas ár és az alacsonyabb élvezeti érték az állati eredetű termékekhez képest. Jóllehet egyre fontosabbak a környezeti szempontok a vásárlás során, a fogyasztók inkább egészségügyi és állatjóléti okokból döntenek mellettük. Csupán a megkérdezettek 10%-a mondta, hogy vegán étrend miatt keresi ezeket a tejhelyettesítőket, azaz látszik, hogy a fő célközönség a növényi eredetű helyettesítő termékek iránt általában nyitott fogyasztók - írja a Másfélfok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért választhatnak egyre többen ilyen italokat?

Azt, hogy egyre többen térnek át a növényi étrendekre, változó okoknak köszönhető: allergia, érzékenység, egészségtudat, környezettudatosság vagy éppen az állatok iránti szeretet és tisztelet. Megalapozott tény, hogy a növényi italok fogyasztása környezetterhelés szempontjából előnyösebb a tehéntejnél. Itthon egyébként a szabályozás nem engedi tejként vagy joghurtként forgalmazni ezeket a termékeket, ezért a köznyelvben is csak mint „mandulatej” vagy „vegán sajt” terjedtek el. Az egyik fő ok többnyire a növényi italok választásában a laktózérzékenység volt, ám ez most úgy tűnik, hogy változóban van, ugyanis a környezetvédelmi és az állatjóléti szempontok is közrejátszanak az étkezési szokások megváltoztatásában.

Szöllősi Réka élelmiszeripari tanácsadó szerint Magyarországon még nem igazán elterjedt a növényi alapú táplálkozás, aminek fő akadálya a hús- és tejtermékek élvezeti értéke. A megkérdezettek ötöde mérsékelné a húsfogyasztását etikai, és szintén ötöde környezetvédelmi okokból, és mindössze 5-9% az, aki csak anyagi okokból tenne így. Ez is jól bizonyítja azt, hogy javul a nyitottság az alacsonyabb állati termékek fogyasztására, és azok növényi alapú termékkel való helyettesítésére. A lassú változás a nyitottság hiányán kívül három fő okra vezethető vissza, mégpedig a szegényesebb kínálatra, a magasabb árra és az alacsony élvezeti értékre. Ez egyértelműen kiolvasható a Smart Protein projekt által készített reprezentatív kérdőívből, amiben 10 európai uniós ország 7590 lakosának véleményét elemezték.

EZ IS ÉRDEKELHET

A felmérésben Magyarország ugyan nem vett részt, a MATE élelmiszermérnök szakos hallgatói hasonló eredményre jutottak nem reprezentatív felmérésükben, miszerint a tejhelyettesítőket nem fogyasztó válaszadók közel fele bizony a magas árat és az alacsony élvezeti értéket is megjelölte indokként. További érdekes, más felmérésekkel való egyezés, hogy csupán a válaszadók 10%-a indokolta a növényi italok fogyasztását vegán étrend követésével. Tehát a fő célközönsége ezen termékeknek nem a kizárólag növényi termékeket fogyasztó, hanem a nem állati eredetű helyettesítő termékek iránt általában nyitott fogyasztók. A következetesen minden felmérésből és tanulmányból kiolvasható aggályok azonban a jövőben egyre kevésbé lesznek megalapozottak 

- írja a lap.

Mi a helyzet a környezeti terheléssel?

A szállítmányozás környezetterhelése nem elhanyagolható, viszont az alacsony mértékű hazai tejalternatíva-termelés miatt a tehéntej ebben verhetetlen - egyelőre. A vegán italoknál ezen szempontok különbözhetnek attól függően, hogy az ital milyen növényből készül. Az Oxfordi Egyetem tanulmányából kiderült, hogy a tehéntej előállítása során három szempont, víz, föld és kibocsátások mérőszámai jelentősen magasabbak a növényi italokéhoz képest. Az adatok közötti különbség mértéke természetesen függ attól is, hogy milyen növényi italt vizsgálnak. Meg kell említeni a méhek számára káros permetezőszer-igényét is, továbbá a Föld mandulatermelésének nagyjából 80%-a Kaliforniából származik, így a szállítás során keletkező üvegházgáz kibocsátás is megfontolandó (a Magyarországon forgalomba kerülő mandulaitalhoz felhasznált alapanyag eredetéről nincs elérhető statisztika).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?