Élelmiszer: nem minden szereplő bírja majd az árversenyt

Élelmiszer: nem minden szereplő bírja majd az árversenyt

agrarszektor.hu
Jobb időkben szívesen választották a vásárlók a magyar termékeket, a mostani élelmiszerdrágulás és a fenyegető recesszió idején azonban félő, hogy a fogyasztók még árérzékenyebbek lesznek. A magyar élelmiszer minőségi ugyan, de az árversenyben gyakran legyőzi a külföldi áru. A megoldás a hatékonyság javítása, ám így is elkerülhetetlennek látszik egy sor hazai feldolgozó bedőlése - hangzott el az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének legújabb adásában.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Napjaink egyik legszembetűnőbb gazdasági folyamata, amellyel így vagy úgy, de mindenki naponta találkozik: a kirívó élelmiszer-drágulás. A jelenség mögött összetett folyamatok húzódnak meg, amelyet a nyilvánosságban gyakran túlságosan leegyszerűsítenek vagy tévesen világítanak meg. A drágulás okainál is érdekesebb azonban az, hogy minderre hogyan reagálnak a kereskedelmi szereplők, a vásárlók és végső soron ez hogyan hat ki a magyar élelmiszer-feldolgozókra. A magyar élelmiszeripar termékei minőségi produktumnak számítanak, ám az ágazat legtöbb szegmense régóta nehezen veszi fel az árversenyt a külföldi dömpinggel. 

Míg jobb időkben ez a nyomás számos hazai szereplőnek kihívást jelentett ugyan, de megoldhatatlan feladatot nem, manapság fennáll a veszélye annak, hogy az inflációs környezetben még kiélezettebb verseny alakul ki. A minőségre, megbízhatóságra törekvés, a patrióta fogyasztói magatartás ugyanis jobb időkben elfedheti az árkülönbségeket, a mostani drágulás közepette azonban félő, hogy végképp az árverseny lesz a döntő - ebben pedig nincs biztos helye a magyar élelmiszeriparnak. Erről szól az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének legújabb adása, amelyben vendégünkkel, Hollósi Dáviddal az MKB Bank és a TakarékBank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?