Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A pandémia a legnagyobb ütést kétségtelenül a turizmusra és a vendéglátásra mérte, ami nagyban kihatott a hazai kézműves sörfőzdékre is. Még ha a lezárások ideje alatt nőtt is az otthoni alkoholfogyasztás mértéke, a vásárlók választása nem feltétlenül esett a felső kategóriás hazai főzdék termékeire, úgyhogy mindenképp komoly bevételkiesést jelentett a Covid két éve mikrofőzdéknek. Ugyan idén tavasszal már korlátozások nélkül nyithattak ki a kocsmák, az éttermek és más szórakozóhelyek, akkor viszont az Ukrajna ellen zajló háború, a brutálisan kilövő infláció és végül az energiaárak elszállása együttesen talán még nagyobb gondot jelentett a sörfőzőknek, mint a koronavírus - írja a Pénzcentrum.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a cég életében az eddigi legnehezebb év van mögöttünk. Brutális infláció van, az alapanyagár óriási mértékben emelkedett, az energiaárak szintén és a devizaárfolyam is elszállt
- mondta Kelemen Balázs, a Monyo pénzügyi vezetője és ügyvezető helyettese.
Mindez természetesen ezen a területen is komoly drágulást hozott magával, azonban még így is kérdéses volt, hogy a mikrofőzdék túlélik-e 2022-t. Ráadásul nem is egyszer voltak kénytelenek drágítani idén: Ottó Gábor, a Horizont sörfőzde ügyvezetője elárulta, hogy négy alkalommal voltunk kénytelenek árat emelni. Egyelőre pedig úgy tűnik, hogy a rendkívüli nehézségek mellett több főzde is folytatja és küzd az "életben maradásért". Igaz, hogy egyelőre több helyen még nem látni, hogy nyereségesre jön-e ki az idei év.
Árrobbanás mindenhol
A sörfőzés egy magas energiaigényű iparág, ráadásul a főzdék szinte az összes, magas minőségű alapanyagot külföldről szerzik be, így őket forint zuhanása, valamint a rezsiköltségek emelkedése különösen érzékenyen érintette. Ennek ellenére nem minden főzde merte meglépni az áremelést idén. Az említett négyszeri áremelés szélsőségesnek tűnhet elsőre, de ez elengedhetetlen volt a túléléshez. Ahogyan egyelőre nem látni az infláció növekedésének a végét, úgy 2023-ban sem tudják elkerülni a főzdék az áremelést. Van, ahol már rögtön januárban komoly drágulásra kell készülni a vásárlónak: Bukovinszky Béla, a Szent András sörfőzde ügyvezető igazgatója a lapnak kifejtette, hogy a piac és a gazdasági helyzet nem hagy más választást, így már meghirdették a partnereknek az áremelést az év elejére. Más nagyobb és kisebb sörgyárakhoz, főzdékhez hasonlóan, ezek 10-20% közöttiek termékektől függően. A webshopjukon az áremelés még az év utolsó napjaiban megtörténik, azonban valószínű, hogy az év folyamán további áremelésre lesz szükség, ahogy 2022-ben is 2-3 részletben emeltek árat a kisüzemi sörfőzdék.
Kisebb fellendülést hoz a karácsony
Egyre népszerűbbek az ünnepi időszakban is a kézműves sörök, hiszen szívesen lepik meg vele egymást az emberek, vagy éppen fogyasztják el az ünnepi asztalnál - ez pedig nagyban segíti a forgalmat. Az viszont már változó, mennyire kelendőek a karácsonyi sörök: például Ottó Gábor kiemelte, hogy az ő ünnepi sörkülönlegességük 30%-át külföldre exportálják, ami természetesen jót tesz a bevételnek, de jól mutatja, hogy a hazai piacnak vannak határai. Szuda János, a Fehér Nyúl főzde ügyvezetője pedig kiemelte, hogy évről-évre egyre többen választják a kraft sört ajándékba.
Az áremelések folytatása pedig attól függ, mennyire nő majd az energia és alapanyag ára, illetve az egyéb költségek. A nehézségek ellenére is nagyon sokat számít a pozitív gondolkodás. A hazai kézműves sörfőzdék jelentős részénél továbbra is keresik a lehetőséget a fejlesztések folytatására és a további növekedésre, hiszen hosszú távon ez lehet a kulcsa annak, hogy túl tudják élni ezt az időszakot.
Címlapkép forrása: MTI/EPA/Sascha Steinbach