Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Treehugger korábbi cikkben olvashatunk arról, hogy a klímaváltozás a sörfőzdék dolgát is megnehezítheti. Mint írták, a New Belgium Brewing Co. elkészített egy sört, ami "Torched Earth Ale" néven, ami a boltokban megvásárolható volt, bár nagy örömmel nem biztos, hogy fogyaszthattuk volna. A limitált kiadású sört a Föld napjára hozták létre, hogy szemléltesse, milyen lesz a sör íze egy súlyos klímaváltozáson átesett világban. Szárazságtűrő gabonákból, pitypangból és egyéb alapanyagokból készült ital, megdöbbentő figyelemfelhívás arra, hogy mit veszíthetünk, ha nem teszünk lépéseket a bolygó felmelegedésének lassítása érdekében - írja a HelloVidék.
Ezenkívül a gyártó egy kampányt indított, amelyben arra kéri a sörrajongókat, hogy tegyenek egy „utolsó felhívást a klímavédelemért” és követeljék kedvenc márkáikat a 2030-as klímatervek elfogadásáról. 2021-ben a Fat Tire - a New Belgium Brewing főzde zászlóshajója - lett Amerika első tanúsított karbonsemleges söre, de a gyártó azt is bejelentette, hogy 2030-ra el akarják érni a kitűzött klímaterveket.
Ha nincs klímaterved, akkor nincs üzleti terved
- mondta Steve Fechheimer, a főzde vezérigazgatója. Aki kiemelte azt is, hogy az éghajlati válság megoldását célzó agresszív fellépés nem csupán sürgős környezetvédelmi és társadalmi kényszer. Középvállalatként, mint mondta, ők csak kis részei a gépezetnek. Több támogatóra és hasonló gondolkodású vállalatra is szükség van, hogy előrelépés történjen. A sörgyártás számos olyan összetevőre támaszkodik, amelyek érzékenyek a környezeti változásokra, nem beszélve a főbb alapanyagokról, az árpáról és a komlóról, melyek különösen érzékeny növények.
Megkérdeztük a hazai sörfőzdéket a témával kapcsolatban. Többek közt az érdekelt minket, hogy érződik-e már számukra a klímaváltozás hatása? Hogyan zajlik jelenleg a gyártás? Milyen törekvések vannak a környezetbarát gyártás, csomagolás irányába?
Mi egy pici sörfőzde vagyunk, ennek vannak előnyei és hátrányai is. Az egyik legnagyobb hátránya talán az, hogy ki vagyunk téve az alapanyag beszállítóknak. Nem vagyunk akkorák, hogy adott esetben olyan tényezőként legyünk a piacon, akik mondjuk jelentős kedvezményeket kapnak. Többek közt, ilyen szempontból nem nagyon tudunk válogatni adott esetben a különböző alapanyagok között. Értem itt ezalatt azt, hogy, ha például nagyon aszályos az időjárás és rossz lesz az árpa termés, amiből a malátát készítik, ezáltal nagyon-nagyon drágán tudják előállítani, akkor nekünk nincs tartalék készletünk, például előző évekből, hogy azokat átmentsük ilyen esetekre. Ilyenkor annyiért tudjuk megvásárolni, amennyiért azt a piacon kínálják. Nem tudunk tehát készletezni sem, nálunk viszonylag pici alapanyag készlet van. Éppen annyi, hogy a következő 1-2 hétben ellásuk a főzdét. De ugyanez igaz a komlóra is. A komlónál és általában a malátánál is sajnos, nincs hazai beszállítás vagy hazai termelés sem. A komlónál egyértelműen nincs, nem is nagyon alkalmas, hiszen itt is közbelép a klíma. Elindultak pár évvel ezelőtt, például komló termelésre irányuló törekvések gazdák irányából, lehetett volna rá állami támogatást is kapni. Az a helyzet, hogy megteremne nálunk a komló, de, ha gazdaságilag szeretne ebből valaki hasznot nyerni, akkor eleve olyan termőterületet kell találni a komlónak, ami sok szempontnak megfelel
- mondta a lapnak Magyar Zoltán, az UGAR Brewery ügyvezetője.
A teljes cikk ide kattintva elérhető.