Kiderült a csúf igazság: ezért drágul ennyire a tej Magyarországon

Kiderült a csúf igazság: ezért drágul ennyire a tej Magyarországon

agrarszektor.hu
Át tudták hárítani a magyarországi tejtermelők a költségnövekedéseiket a vevőkre, ez az oka annak, hogy kétszeresére ugrott a tej ára hazánkban. Mindez a tejtermékek drágulásán is meglátszik, a trappista ára például elképesztően elszállt egy év alatt. Az ágazat összességében jövedelmezően működött idén, a húsmarhatartók azonban jobban megszenvedték 2022-t, több telepet is be kellett zárni, az aszály és a takarmányakárak emelkedése ugyanis súlyos gondokat okozott a magyar gazdáknak. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) tej- és marhahúspiaci összefoglalója szerint habár a Covid–19-járványhelyzet enyhülése 2021 második felében hozott némi élénkülést a húsmarha-ágazat számára, de amikor már úgy tűnt, hogy a kereslet visszatér a korábbi szintjére, az élőmarha-árak utolérik az inputanyagok drágulását, kitört a háború - írja a VG. Csökkent a kereslet, és az aszály is keresztülhúzta a termelők számításait. Egyre nehezebb lettt hozzájutni a takarmányhoz, kisültek a gyepek, és az aszályt jobban megszenvedő alföldi területekről még a gulyákat is be kellett hajtani. Komoly gondot jelent, hogy sok helyen semmilyen kárpótlást nem kaptak a gazdák, ezért már többen fontolgatják, hogy a meglévő takarmányt és az állatállományt inkább értékesítik. A 2022-es évvel kapcsolatban az is elmondható, hogy nagyobb arányban selejtezték állományukat a gazdálkodók, így összességében fiatalodott a hazai húsmarha-állomány. Az erőteljesebb selejtezés hátterében a rendkívüli aszály okozta takarmányhiány, és a magas vágótehénárak, és az anyatehén-támogatás feltételeinek könnyítése áll. 

Eközben a tej termelői ára követte az önköltség emelkedését, és bár voltak telepek, amelyeket be kellett zárni, a szakmabeliek szerint a hazai tejtermelés biztos lábakon áll. Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője szerint a tejtermelők, tejfeldolgozók, és kiskereskedők is kénytelenek voltak az önköltségnövekményt tovább hárítani partnereikre, végül pedig a fogyasztókra. A tejfeldolgozás nagyon energiaigényes iparág, a tejtermékgyártás során a pasztőrözéskor a fűtés, illetve a hűtés is központi szerepet játszik.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?