Óriási változás jöhet a boltokban itthon: ez várhat a magyarokra áprilistól

Óriási változás jöhet a boltokban itthon: ez várhat a magyarokra áprilistól

agrarszektor.hu
A 2022-es kisebb leállás után, tavaly novemberben újra elindult a gyártás a Nitrogénművek Zrt.-nél, elkezdett ugyanis csökkenni a gáz ára, és így a műtrágya is olcsóbb lett. Az elszállt árak komoly műtrágyahiányt is hoztak magukkal, ami az élelmiszerárak brutális emelkedésében is közrejátszottak. Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan megáll a vágtató élelmiszerinfláció, aminek részben az az oka, hogy egyre több olyan jelzés érkezik, hogy visszaesett a kereslet, és csökken az élelmiszer eladások volumene Magyarországon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csökken a gáz ára és olcsóbb lett a műtrágya is. Mi tavaly novembertől, október végétől már a csúcson termelünk, telibe mennek a gyáraink, és el is tudjuk adni a terméket szerte Európában

- mondta az ATV Híradójának Bige László. 

A korábban tapasztalható műtrágyahiány az élelmiszerárak emelkedését is hozta magával, hiszen elképzelhetetlen magasságokba emelkedett az élelmiszerek ára. Raskó György agrárközgazdász szerint ugyanakkor már csak hetek kérdése, és megáll a vágtató élelmiszerinfláció, aminek éppen a drágaság, és az amiatt visszaesett kereslet az oka.

Egyre több jelzés jön, hogy az élelmiszer eladások volumene nagyon drasztikusan csökken januárban, a magyar tulajdonú vegyesboltoknál ez a csökkenés 20% fölött van, ami óriási visszaesés. Ennél nagyobb inflációfékező eszköz nincsen. A mostani árak is csökkeni fognak, április-május környékén elsősorban a tejtermékeknél 15-20%-os csökkenésre lehet számítani

- mondta a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?