Újabb áremelés jöhet a magyar boltokban: elképesztő, mi várhat a vásárlókra

Újabb áremelés jöhet a magyar boltokban: elképesztő, mi várhat a vásárlókra

agrarszektor.hu
A kötelező akciók akár még nagyobb drágulást is hozhatnak a magyar boltokban akkor, ha a beszállítók nem engednek az élelmiszerárakból. A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség kezdeményezni fogja azt, hogy a termelőknek és a feldolgozóknak is írják elő az árcsökkentést. Mint kiderült, a kormány ezt az intézkedést június 1-től vezetik be, a GKI pedig úgy véli, hogy ez tovább növelheti az inflációt. A kormány ugyanakkor úgy véli, hogy mindez csökkenteni fogja az árakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, a kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni. A kereskedő köteles a kötelező akciózással összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan kiadott nyomtatott termékein és online felületén feltüntetni. Mint kiderült, azokat az üzleteket kötelezik árengedménye, melyek árbevétele tavalyelőtt meghaladta az 500 millió forintot - ez nagyjából 3000 boltot érint - hangzott el az RTL Híradójában. Az áruházaknak az alábbi 20 terméket kell majd olcsóbban adniuk:

  • a baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek;
  • tej, tejföl és helyettesítői; sajt;
  • kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák;
  • friss gyümölcs; friss zöldség;
  • készételek, fűszerek, ételízesítők.

Az akcióköteles termékkategóriákba tartozó termékekre vonatkozó tájékoztatási segédletet Agrárminisztérium honlapján teszi közzé.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elmondta, hogy attól még, hogy a kiskereskedelemnek kötelező állami akciókat kell foganatosítania, nem fognak csökkenni az árak a termelői ágazatban és a feldolgozóiparban. Ahhoz, hogy valóban csökkenjen az infláció, az ellátási lánc szereplőinek minden egyes résztvevőjének csökkenteni kell az árait. Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.

Jöhet az újabb áremelés?

A GKI szerint hirtelen megemelkedhet majd a legalacsonyabb termék ára. Ha a kereskedők előre gondolkodnak, akkor a többi termék árát is elkezdik egy kicsit emelni, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor jön egy újabb szabályozás. A kormány ugyanakkor úgy véli, hogy az intézkedés csökkenteni fogja az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?