Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 márciusában az Európai Unióban 15 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 14 százalékkal, az USA-ban pedig 18 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A tejpiacon komoly csökkenések voltak megfigyelhetők, melyet jól bizonyít, hogy a nyerstej azonnali piaci ára Olaszországban a 2022. 42. - 2023. 19. hét között 24,25 euróval esett, ugyanakkor a 20. héten 1,25 euróval 45,5 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában is hasonló a helyzet, hiszen a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2022. 38. - 2023. 18. hét között 37,5 euróval csökkent, majd két hét alatt 5 euróval 31 euró/100 kilogrammra nőtt - derült ki az AKI adataiból.
Az AKI, mint írja, Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 188,07 forint/ kilogramm volt 2023 áprilisában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos, a zsírtartalom 0,02 százalékpontos romlása, valamint az alapár 8 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 8 százalékkal mérséklődött 2023 áprilisában a 2023. márciusához képest, és 29 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2023 áprilisában az előző havi mennyiségtől és a 2022. áprilisitól egyaránt 4 százalékkal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 108,52 forint/kilogramm volt 2023 áprilisában, az előző havihoz képest 18 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 33 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 42 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 22 százalékkal nőtt 2023 áprilisában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
A KSH adatai szerint az alábbiak szerint alakultak az árak:
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej fogyasztói ára nem változott,
- a gyümölcsjoghurt, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl és az adagolt vaj (egyaránt -1 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (-3 százalék),
- a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (-4 százalék),
- az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (-5 százalék),
- a trappista tömbsajt (-9 százalék) csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
Ahogyan lapunk korábban megírta, jelentős árcsökkenés várható a hazai tejpiacon. Az európai uniós ár és mennyiségi tendenciák a nyerstej és az importált késztermékek szempontjából is meghatározók a magyar piac számára. Minden, ami a spot piacon, majd az EU piacán történik, az 2-3 hónapon belül törvényszerűen bekövetkezik nálunk is. A hazai folyamatok most lekövetik az európai trendeket, amelyre a magyar szereplők tevékenysége csak igen kis mértékben gyakorol hatást.
Van, amiben Észtország van a topon
Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember szereti a sajtokat és szívesen fogyasztja is őket. Európában azt gondolhatnánk elsőre, hogy Svájc vagy éppen Franciaország járhat az élen a sajtfogyasztást illetően, pedig nem így van. A Statista 2021-es adatai alapján a legtöbb sajt Észtországban fogy, egy főre vetítve 24,6 kilogrammot esznek meg évente. Őket követik az írek a maguk 22,5 kilogramm/éves fogyasztásukkal, a láthatatlan dobogóra pedig még a finnek léphettek fel, akik évente 21,2 kilogramm sajtot esznek meg. Magyarországon ugyanakkor 11,4 kilogramm/fő/év a „leosztás”.
Ezek a legnépszerűbb sajtok
Nem meglepő módon a legnépszerűbb sajtfajták Európában országonként eltérőek. Franciaországban például a Camembert, a Brie és a Roquefort a legnépszerűbb fajták, míg Olaszországban a parmezán, a mozzarella és a gorgonzola. Spanyolországban a Manchego és az Idiazabal a legkelendőbbek, míg Hollandiában a Gouda és az edami a kedvelt klasszikusok. A sajtfogyasztás Európában persze nemcsak ezekre a népszerű fajtákra korlátozódik, sok regionális és helyi sajtfajtát is előszeretettel fogyasztanak az emberek.