Kifakadtak a magyar kereskedők: azonnali lépéseket sürgetnek

Kifakadtak a magyar kereskedők: azonnali lépéseket sürgetnek

agrarszektor.hu
Felháborodással értesültek arról az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai, hogy a döntéshozók a kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1%-ról 4,5%-ra emelték 2024-re. Közleményük szerint ez az intézkedés súlyosan veszélyezteti a családokat is, mivel a kiskereskedelmi vállalkozások képtelenek folytatni árletörő tevékenységüket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Országos Kereskedelmi Szövetség kemény hangú közleményt adott ki, amelyben azt követelik, hogy a kormány vezesse ki az árstopot és szüntesse meg a kiskereskedelmi adót. Mint írták, nem csak extraprofit nincs, profit sincs. A kiskereskedelmi adót 2020-ban vezették be a járványhelyzetre tekintettel. 2022-ben az extraprofit adók körében megemelték a kiskereskedelmi adót, a legfelső sávban már 4,1%-ra - írta meg a Portfolio.

Az OKSZ tagvállalkozásai közleményük szerint partneri kapcsolatra törekedtek a kormánnyal számos kérdésben, kiemelten az infláció letörése érdekében:

  • viselik az árstop brutális terheit (hiszen az előírt 2021. október 15-i áralkalmazás eleve veszteséges beszerzést jelent a feldolgozók áremelései mellett);
  • elindították június elsején az új akciós rendszert;
  • az előírtnál több termékre és számos árucikknél 10%-nál sokkal nagyobb leárazásokkal;
  • és készülnek az árfigyelő rendszer júliusi indítására is.

A kiskereskedelmi extraprofit adó kivezetésének elmaradása és megemelése azt jelenti, hogy a kiskereskedelem veszteségei tovább növekednek. Ez erőforrásokat von el az áruházláncoktól az infláció letörésére irányuló tevékenységétől. Tartalékaik nincsenek a kiskereskedelmi vállalkozásoknak. A kiskereskedelmi vállalkozások többsége veszteséges, nem hogy extraprofit, profit sincs

- írta az OKSZ.

Érthetetlen a döntés azért is, mivel Európai Tanácsi határozatba foglalt vállalás a kiskereskedelmi extraprofitadó kivezetése 2024-től az Európai Uniónál annak érdekében, hogy az EU Helyreállítási Alap forrásaihoz hozzáférjen Magyarország . Ez egyik feltétele lenne az uniós források folyósításának, de az adó kivezetése helyett azt drasztikusan emelték

- olvasható a közleményben.

Az OKSZ tagvállalkozásainak határozott követelése a teljes kiskereskedelmi adó kivezetése. Szerintük ugyanis a kiskereskedelmi kisvállalkozások tömegei is tönkrementek a kiskereskedelmi adó terhei miatt (500 millió forint árbevétel felett kötelező fizetni). Emellett szükségesnek tartják az árstop kivezetését is június 30-át követően.

Mindez elengedhetetlen feltétele a kiskereskedelem talpon maradásának, az infláció letörésére irányuló tevékenységük végzésének és a kormánnyal folytatható partnerség folytatásának

- emelte ki az OKSZ.

Hangsúlyozták: a kiskereskedelem terhei inflációnövelő hatásúak. Az OKSZ közleménye azzal zárult, hogy kezdeményezik a kormánnyal az azonnali kapcsolatfelvételt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?