Súlyos gondok jöhetnek a mezőgazdaságban az ukrajnai gátrobbantás miatt

Súlyos gondok jöhetnek a mezőgazdaságban az ukrajnai gátrobbantás miatt

agrarszektor.hu
A Nova Kahovka-i gát felrobbantása olyan ellenőrizhetetlen vízszivárgáshoz vezetett, amely hatalmas csapást mért az ukrán mezőgazdaságra. Az elöntött déli régió általában a friss zöldség fő beszállítója volt Ukrajna-szerte, emellett a térségben nagy mennyiségű gabonát is termesztettek. A délvidéki öntözőrendszerek helyreállítása több milliárd hrivnyába fog kerülni az ukrán államnak. A szakértők szerint Ukrajnának akár évtizedekig is tarthat leküzdeni a kahovkai katasztrófa következményeit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása következtében a kahovkai tárolóból a tragédia napján másodpercenként 40 ezer köbméter víz folyt el, ami teljesen megváltoztatja a környező élővilágot - közölte a gátrobbanás után Ruszlan Sztrelec ukrán környezetvédelmi miniszter. Az ellenőrizhetetlen vízszivárgás hatalmas csapást mért az ukrán gazdaságra, különösen a mezőgazdaságra. Szakértők becslése szerint Herszon térségében 600 négyzetkilométert öntött el a víz, az elöntött területek egyharmada a Dnyeper jobb partján, a többi pedig az oroszok által ideiglenesen megszállt bal parton fekszik. A következmények évek múltán is érzékelhetők lesznek - írja a VG.

A Nova Kahovka-i gát megsemmisítése oda vezet, hogy jövőre sivataggá válhatnak a dél-ukrajnai szántók

- hangsúlyozták az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztériumban. A termékeny déli régió általában a friss zöldség fő beszállítója volt Ukrajna-szerte, illetve a térségben nagy mennyiségű gabonát is termesztettek.

Ez az ember okozta katasztrófa óriási csapást mér az agrárgazdaság jövőjére. Herszon megye bal oldali részét, illetve Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megye mezőgazdasági területeinek egyharmadát a kahovkai gát vizéből öntözték. 2021-ben megközelítőleg 4 millió tonna gabona termett az ideiglenesen elfoglalt délvidéki területeken. Ebből több mint 1,5 milliárd dollár devizabevétele származott az országnak, Ukrajna teljes exportpotenciáljának 14 százalékát tette ki

- ismertette Denisz Marcsuk, az Összukrán Agrártanács elnökhelyettese. A délvidéki öntözőrendszerek helyreállítása több milliárd hrivnyába fog kerülni az ukrán államnak. Szakértők szerint az új gát megépítése után legalább három évbe telik a kahovkai tározó újratöltése.

A tározóból származó víznek köszönhetően a száraz déli sztyeppéken jelentős mennyiségben termesztettek kukoricát, szójababot, repcét, búzát, padlizsánt, hagymát, paprikát, uborkát, illetve más zöldséget és gyümölcsöt. Denisz Marcsuk szerint a felszabadított déli területeken nemcsak az ember okozta katasztrófa, hanem az aknaveszély miatt sem tudnak rövid időn belül visszatérni a munkához. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban a gazdák a hiány elkerülésén dolgoztak, így Ukrajna más régióiban is zöldségtermesztésbe kezdtek. 

A betakarítás során azokból a régiókból várunk nagyobb mennyiségeket, amelyek „átvették” a termelés egy részét, ezek Kárpátalja, Lemberg, Kijev és Cserkaszi megye. Általában véve nem számítunk hiányra, ám az áremelkedés garantált

- magyarázta a szakember. 

Ez a „globális ökológiai katasztrófa” hatással lehet a világ élelmiszer-ellátására, hiszen Ukrajna nagy gabona- és olajszállító hírében állt. A pusztítás következményeinek teljes körű felmérésére és a károk kiszámítására azonban csak azután lesz lehetőség, amint a víz visszahúzódik, és a déli part is ukrán ellenőrzés alá kerül. Ukrajnának tehát évtizedekig tarthat leküzdeni a kahovkai katasztrófa következményeit

- emelte ki Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Címlapkép forrása: MTI/AP

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?