2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Fontos információk jelentek meg az élelmiszer-árstopról: ezt jó, ha tudod

Fontos információk jelentek meg az élelmiszer-árstopról: ezt jó, ha tudod

agrarszektor.hu
A kormány a Magyar Közlönyben kihirdette az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos döntéseit. Így hát hivatalosan is eldőlt, hogy a beavatkozás összesen 1,5 évig volt érvényben. Ez egyúttal nem azt jelenti, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi egységekre gyakorolt kormányzati nyomás teljesen eltűnt volna. 

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A Kormány 279/2023. (VI. 29.) Korm. rendelete az élelmiszerár-stop kivezetésével kapcsolatos intézkedésekről címet viselő rendelet először is kimondja, hogy az élelmiszerár-stop hatálya július 31-ig szól. Ez összefügg a már ismert kormányzati bejelentésekkel, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis egy héttel ezelőtt a Kormányinfón jelentette be, hogy megszűnik az élelmiszerár-stop. A kormány ezt első alkalommal 2022 január 14-én hirdette ki, és akkor 2022. február elsejétől vezette be, első körben 2 hónapra. Azóta több körben hosszabbította meg a hatályát, és így összesen 1,5 éves időtartamon át élt ez a fajta durva beavatkozás a piaci árakba, melynek árleszorító hatásának sikerességéről megoszlanak a közgazdász-vélemények - írja a Portfolio

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormány tehát az árstopot megszüntette, viszont nem maradnak a vevők intézkedés nélkül, hiszen június eleje óta velünk vannak a kötelező akciók a magyar boltokban. A kötelező akciók részleteiről itt írtunk: 

EZ IS ÉRDEKELHET

A csütörtök este kihirdetett rendelet több ponton is módosítja a májusban kihirdetett, kötelező akcióról szóló részletszabályokat. Íme, egy fontos elem:

(2a) A 2. mellékletben megjelölt termékfajták (ezek az eddigi árstopos termékek) közül a kereskedő 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között a (2) bekezdés szerinti akciós ár alkalmazásán felül - az akciós időszakban, annak végétől ismétlődő jelleggel - választása szerint további, legalább két termékfajta termékei vonatkozásában a beszerzési árhoz képest legalább tizenöt százalékkal alacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árat alkalmaz.

Fontos az is, hogy a termék ára nem a piaci szintre emelkedik ezután sem, hanem kötelező dömpingárazást kapnak. Éppen ezért a rendelet leszögezi azt, hogy:

A 2. mellékletben megjelölt termékfajták termékei vonatkozásában 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között a kereskedő által alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár (a továbbiakban: kedvezményes ár) a beszerzési árnál nem lehet magasabb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amit még érdemes kiemelni, az az, hogy az eddigi árstopos 8 termék kötelező akciózása során a tavalyi átlagos napi értékesített mennyiség kétszeres mértékét is elvárja a kormány, és elő van írva a boltoknak, az áruhiányt el kell kerülniük. A rendelet továbbá azt is kimondja, hogy a hatóság különös méltánylást érdemlő körülmény esetén a (2) bekezdés a)-d) pontja szerinti bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmazhat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?