Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A fenntartható élelmiszertermesztés központi téma a klímaváltozás miatt. Ezért a termelők, gyártók az agrárium és a feldolgozó szektorok területén is folyamatosan keresik az új, gazdaságosabb, zöldebb és kevesebb kibocsátással járó megoldásokat. A Euronews nemrég arról számolt be, hogy egy német sörgyár egészen eredeti ötlettel állt most elő ezen a téren: Kifejlesztették a porból készíthető instant sört.
A német instant sör
Mivel a sörgyártás széndioxid-kibocsátásának hetven százalékát a csomagolás és a logisztika adja ki, a Neuzelle sörfőzde ki akart dolgozni egy olyan módszert, amivel ezeket a költségeket le lehet csökkenteni. Stefan Fritsche, a sörfőzde tulajdonosa elmondta a portálnak, hogy a céljuk az volt, hogy „a világ első fenntartható sörgyárává váljanak.”
Az új termékük pedig nem más, mint a porból készíthető instant sör, amire csak vizet kell önteni és elkeverni, akár az instant kávét. Bár Stefan Fichte szerint ezzel a termékkel „mindenkinek az otthona lehet a sörfőzdéje,” azért egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesznek a németek vevők a sörporra. A termék ugyanis buborékmentes és alkoholmentes. Persze a gyártó már dolgozik az alkoholos verzión is. Stefan Fichte elmondása szerint különösen Ázsiában és Afrikában számítanak felvevő piacra a terméküknek, ahova jobban meg is fogja érni szállítaniuk, miután elmondásuk szerint a sörpor 90 százalékkal kevesebb szállítási költséggel jár, mint a hagyományos sör.
A németeknél egyébként kérdéses lesz, hogy egyáltalán lehet-e sörként forgalmazni a terméket - Németországban ugyanis szigorú szabályai vannak a sör termékmegnevezésének, számol be a Euronews. A bajor sörfőzdék szövetségének elnöke, Benedikt Meier az instant sör ötlete kapcsán azt nyilatkozta, hogy ez egy érdekes újítás, de nem fog veszélyt, vagy egyáltalán kihívást jelenteni a hagyományos sörfőzdékre. Stefan Fritsche mindenesetre arra számít, hogy a világon bőven lesz felvelő piaca az instant sörnek, még a jelenlegi, alkoholmentes formában is, hiszen, ahogy mondja, több száz millió ember preferálja az alkoholmentes italokat, és szerinte az instant sör jól megfelel ezeknek az igényeknek.
Fürdővíz-sör?
Talán még meghökkentőbb első hallásra az a kaliforniai újítás, ami képes használtvizet sörré változtatni. Az Egyesült Államok területén egyik leginkább aszály sújtotta Kalifornia az utóbbi években nagyon takarékos kellett, hogy legyen az ivóvízzel. A Guardian számolt be róla idén májusban, hogy kísérleti céllal két cég, a víztisztítással foglalkozó Epic Cleantec és a Devil's Canyon Brewing Company sörfőzde Epic OneWater Brew néven egy olyan sört fejlesztett ki, ami háztartási szennyvíz tisztításával készült.
A vizet San Francisco egy negyvenemeletes lakóépületéből nyerték, ahol az Epic Cleantec korábban már felszerelt a lakások zuhanyfülkéiből, mosógépeiből és fürdőszobai csaptelepeiből összegyűjtött vizet tisztító berendezéseket. A két cég pedig a tisztított vizet sörfőzésbe irányította. A készítők szerint mindenki, aki találkozott a sörükkel, különösen „szkeptikus” volt a kóstolás kapcsán, ám mindenki meglepődött az eredményen. A zuhanyzósört mindenesetre nem bocsátják forgalomba, a termék inkább kísérleti jellegű volt, annak a bizonyítására, hogy a háztartásokból mennyi víz visszanyerhető és újrafelhasználható.
Magyar trendek
A fenntartható gyártási folyamat Magyarországon is központi kérdés. A Magyar Sörgyártók Szövetségének 2021-es jelentése szerint itthon az iparág termékeinek több, mint 90 százaléka visszaváltható csomagolásban kerül forgalomba. Ez több, mint 6300 hektoliter sört jelent idehaza évente. A hazai sörgyártók közül például a Borsodi Sörgyár rendelkezik ambíciózus célokkal. Környezetvédelmi céljaik között szerepel, hogy csökkentsék a gyártásban felhasznált erőforrásokat. Például a 2019-es, 1 hektoliterre eső 5,011 hektoliter vízfelhasználást 2025-ig 4,04 hektoliterre akarják csökkenteni. Ezen kívül a 2019-es 7,32 kW/1 hl-ről 7,1 kW-ra próbálják csökkenteni a villamosenergia-felhasználást, és 72,09 MJ-ról 65,8 MJ-re a hőenergia-felhasználást hektoliter sörönként 2025-ig. A Dreher jelentése 2021-ből arról számol be, hogy a termelésben a vízfogyasztást a 2010-es 4,86 hl víz/1 hl sörről 2021-re 3,13 hl víz/1 hl sörre sikerült csökkenteni. A Pécsi Sörfőzde pedig 2020-ban jelentette be új, biológiai alapú sörfőzési technológiák fejlesztését. Ennek része a keletező melléktermékek felhasználása is.
Mindemellett, a sörgyártás melléktermékei jól ismert alapanyagok más szektorokban is, például az állattartásban, ahol takarmányozásra használhatók. Magyarországon a nedves formában termelődő söripari melléktermékeket első sorban a sertések és szarvasmarhák takarmányozására használják.
Azonban más irányban is folynak a söripari melléktermékek felhasználásáról kísérletek idehaza, és egy 2021-es tanulmány szerint a sörtörköly felhasználása a sütőiparban például egészen komoly potenciállal bír. A Debreceni Egyetem kutatói a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott sós tallér elkészítésénél kísérleteztek a sörtörköllyel. Ez alapvetően inaktív maláta, ami növényi fehérjékből és rostokból áll, és a kutatás eredményei szerint az így készült tallérok kifejezetten pozitív hatásúak lehetnek a fogyasztók egészséges életmódjára, mivel magas az élelmirost-tartalmuk. Ez pedig segíthet a kiegyensúlyozott táplálkozásban.