Zajlik a kemény sörmeccs: a gólokat a nagyok rúgják

Zajlik a kemény sörmeccs: a gólokat a nagyok rúgják

Továbbra sem érte el a hazai sörpiac a Covid előtti piaci helyzetet, az általános költségemelkedés és a fogyasztáscsökkenés kedvezőtlen párosa mellett az idei évvel kapcsolatban is legfeljebb csak óvatosan optimisták a szereplők. A napokban is tapasztalható hőség, a nyári fesztiválszezon, valamint a nagy sportesemények jó nyarat vetítenek ugyan előre, de ezek hatása az egész évre vetítve önmagában nem elegendő arra, hogy felpörgesse a piacot. A nagy gyártók most is könnyebb helyzetben vannak: jobban bírják a béremelési kényszert, több forrásuk jut technológiai beruházásokra és termékfejlesztésre. A kisüzemi sörfőzés ezzel szemben kénytelen engedni az elvárt marzsokból, hogy ne veszítse el fogyasztóit, ráadásul számukra a nagy, közös meccsnézések sem jelentenek igazi piaci lehetőséget.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint az élelmiszerágazat egésze, a söripar is megérezte a tavalyi év nehézségeit, a költségtételek, így az alapanyag- és energiaár emelkedését, valamint a fokozott bérelvárásokat. Emellett ráadásul az elszálló infláció miatt fogyasztáscsökkenéssel is szembe kellett néznie a szereplőknek. Mindezek miatt az ágazat máig nem tudott visszatalálni a járvány előtti idők számaihoz.

A termékfejlesztéssel próbálnak visszatalálni a régi számokhoz

Az idei év teljesítménye nem a 2023 év alapján ítélendő meg, mert az inflációs időkben erodálódik a bázis és az azt követő évben szinte természetes a növekedés. Érdemes az utolsó, covid előtt évre, azaz 2019-hez viszonyítani. Ahhoz képest komolyabb elmaradás látható

- mondta el az Agrárszektornak Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok igazgatója. Hozzátette: az innovációnak komoly szerepe van abban, hogy az új igényeket ki tudják szolgálni.

A fogyasztói trendek mentén érdemes kiemelni az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök iránti növekvő igényt, de a gyümölcsös ízű sörök széles palettája is igen vonzó a fogyasztóknak, illetve egyre jobban felértékelődik a valódi sörélményt adó alkoholmentes sörök szerepe is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sport csak rövid ideig segít

A sportesemények csak rövid időre emelik meg a fogyasztást, nem hosszútávra. Azok hatása marginális a teljes piac mérete szempontjából, még inkább az egész éves piacméretet tekintve.

- mondta el a nyári szezonról szólva. Szabó Orsolya szerint ez persze nem jelenti azt, hogy ideiglenesen nem kedvezne az értékesítésnek az ilyesmi. Mint elmondta: az olyan nagy sportesemények, mint az olimpia vagy a foci EB természetesen itthon is hozzájárulhatnak a sörfogyasztáshoz.

Ezt is befolyásolja azonban az, hogy milyen időjárási körülmények lesznek. Ha esik, akkor a kinti nagyképernyős vetítések elmaradnak és azzal együtt a nagyobb fogyasztás is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bizonytalanság és költségemelkedés

A piaci környezetről szólva elmondta: tavaly második félévben stabil volt a forint árfolyama, most megint ingadozik, amely nem segít a tervezhetőségben és az új kötelező visszaváltási rendszer is további költségemelkedéssel jár. A tavalyi magas infláció magasabb béremeléssel járt náluk, ez meglátszódik a mostani béreken. Ebben a helyzetben az a céluk, hogy ezeket a béreket versenyképesen tartsák, igazodva a hazai munkaerőpiac sajátosságaihoz.

Óvatos optimizmus a nyár elején

Még csak most kezdődött meg a nyári szezon, így korai lenne konkrétumokról beszélni, de az eddigi tapasztalatok alapján bizakodóak vagyunk az idei évet illetően

– mondta el az Agrárszektornak Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója.

Kifejtette: a cég a trendek alakulását követve új termékekkel, ízekkel és alkoholmentes verziókkal is igyekszik kiszolgálni a fogyasztói igényeket. Kiemelte azt is, hogy a sportszponzoráció révén is erősítenék a piaci pozícióikat, valamint a fesztiválszezon is jó időszakot ígér.

Egy igazán különleges együttműködéssel készültünk a nyári sportrendezvényekre is, hiszen a Borsodi sör lett a magyar futball-válogatott hivatalos söre lett az idei Európa-bajnokság idejére. Bízunk benne, hogy a nyári sportrendezvények, a fesztiválok és a jó idő új lendületet adhatnak a piacnak. Összességében a korábbi évekhez hasonlóan óvatosan optimisták vagyunk a nyári szezont, majd az egész évet illetően is.

A hatékonyság javításával lehet előre lépni

A sörgyártás költségeit, az átadási árakat és a piaci helyzetet elemezve elmondta: A Borsodi Sörgyár nem változtat a termékek összetevőin és minőségén, hanem a mindenkori jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása mellett folyamatosan dolgoznak a gyártási módszereink fejlesztésén, a hatékonyság javításán, az ellátási lánc megerősítésén, valamint a minőségi alapanyagok beszerzésén, miközben a költségeket is igyekeznek optimális keretek között tartani.

Az árak, költségek ingadozása minket is érzékenyen érint, de a fent említett megoldásainkon keresztül mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ezt a bizonytalanságot a fogyasztók ne érezzék meg. Ebben nagy segítséget jelent a Molson Coors nemzetközi támogatása

- utalt a Borsodi Sörgyár anyacégére az ügyvezető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szenved a kisüzemi szegmens

Sajátos szerepet tölt be a sörpiacon a kisüzemi, illetve kézműves sörök szegmense, amelyek az elmúlt évtizedben sikeresen vetették meg a lábukat a hazai értékesítésben is, igaz a népszerűségük nem minden esetben járt együtt az üzleti eredményességgel. Különösen igaz volt ez a tavalyi évre, amelynek hatásai 2024-ben is érezhetőek. Így aztán nincs könnyű helyzetben a kisüzemi sörpiac - mondta el az Agrárszektornak Starcsevics Péter, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke.

A szektort azóta is sújtja az alapanyag- valamint az energiaárak drasztikus emelkedése, amelyhez társult az, hogy érdemben kellett emelni a béreket annak érdekében, hogy a szereplők meg tudják tartani a dolgozóikat és a jó szakembereket.

Hozzátette: ehhez társul a fogyasztás csökkenése, a vásárlók megváltozott magatartása. Az, hogy a vevők igyekeznek inkább tartalékolni, és jellemző az elmúlt egy-két évben a „lefelé vásárlás” jelensége, vagyis az alacsonyabb minőségi kategóriák előnyben részesítése, a kisüzemek számára jobban érzékelhető problémákat okoz.

El kell engedniük a marzsokat

Mint elmondta, továbbra is megvan az elkötelezett fogyasztói kör, amely a különlegességeket és a minőséget keresi, de esetükben is létezik egy lélektani határ az árakban, amelyet a főzdéknek nem szabad átlépni. Ez ugyanakkor nem zárja ki az áremeléseket.

Nyilván azt már el kell felejteni, hogy ugyanazok a marzsok megmaradjanak egy-egy terméken, ami elvárható lenne, de muszáj emelnünk, mert különben nem éri meg sört gyártani.

Mint elmondta, a kisebb főzdék ebben a helyzetben szűkebb mozgástérrel rendelkeznek. Véleménye szerint a nagyüzemi sörgyárban sokkal inkább elosztva jelenik meg például az emelkedő bérköltség, sokkal nagyobb legyártott volumenre kevesebb dolgozó jut.

Ráadásul ők olyan gyorsított eljárásokat is használnak, amelynek révén kevesebb alapanyagból tudnak hasonló alkoholtartalmú söröket előállítani.

Mint elmondta: „sörivó” országokban gyakran feltüntetik a termékeken az extrakttartalmat, amelyet a felkészültebb fogyasztók figyelnek is.

Nálunk az alkoholtartalmat tüntetik fel, de az befolyásolható enzimekkel.

A vendéglátás felé továbbra is rögös az út

További probléma szerinte az, hogy a vendéglátásban gyakran tapasztalható, hogy nem tartják be azt a jogszabályi előírást, amely szerint a nagyüzemi szerződéssel rendelkező vendéglátóhelyeken kisüzemi sört is folyamatosan kell csapon tartani.

– mondta el az elnök.

Starcsevics Péter szerint a kisüzemi szegmensnek a fesztiválszezon és a sportesemények is kevésbé jelentenek forgalomnövekedést. A szegmensnek nem is célja alapvetően a nagy volumenű értékesítés, inkább a kulturált sörfogyasztásra, az értőbb és a különlegességekre fogékony vevőkre alapoznak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?