Ez durva: nem is hinnéd, milyen húsok lephetik el a holland boltok polcait

Ez durva: nem is hinnéd, milyen húsok lephetik el a holland boltok polcait

agrarszektor.hu
A holland kormány a Meatable és a Mosa Meat termelőivel, valamint a HollandBIO ágazati képviselőjével együttműködve olyan "gyakorlati kódexet" hozott létre, amely lehetővé teszi a termesztett húsoknak és tenger gyümölcseinek ellenőrzött környezetben történő kóstolását. Ezzel a történelmi jelentőségű megállapodással Hollandia az első olyan ország az Európai Unióban, amely lehetővé teszi a közvetlenül állati sejtekből termesztett élelmiszerek engedélyezés előtti kóstolását, még az uniós élelmiszer-jóváhagyás előtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A holland kormány az Európai Unióban elsőként tette lehetővé a laboratóriumban növesztett húsok és a tenger gyümölcseinek ellenőrzött környezetben történő kóstolását. A megállapodás azt követően született, hogy a kormány a "Nemzeti Növekedési Alap" keretében 60 millió eurót különített el a sejtalapú mezőgazdaság ökoszisztémájának kiépítésére - írta meg a Food Engineering. A Nemzeti Növekedési Alap tervének megvalósítására létrehozott szervezet, a Cellular Agriculture Netherlands felel majd a gyakorlati kódex végrehajtásáért, többek között azért, hogy szakértői testületet alkalmazzanak a vállalatok azon kéréseinek elbírálására, amelyek a termesztett húsok és tenger gyümölcseinek kóstolására irányulnak.

A gyakorlati kódex a holland képviselőház 2022-es beavatkozását követően jött létre. A Tjeerd de Groot és Peter Valstar képviselők által támogatott indítvány azt kérte, hogy a kormány konzultáljon a holland celluláris mezőgazdasági termelőkkel annak érdekében, hogy lehetővé váljon az előzetes, ellenőrzött és biztonságos körülmények közötti kóstolás. Az indítványt a 17 szavazó politikai pártból 14 szavazta meg.

Krijn de Nood, a Meatable vezérigazgatója szerint ez nagyszerű hír Hollandia számára. Mint fogalmazott,

tudjuk, hogy ezek a húsok jelentősen hozzájárulhatnak az éghajlatra gyakorolt hatás csökkentéséhez. Hollandia fenntartja úttörő szerepét Európában és azon túl is, lehetővé téve a laboratóriumban növesztett húsok kóstolását. A Meatable számára ez azt jelenti, hogy a fogyasztók megismerhetik és megtapasztalhatják termékeinket, és visszajelzéseik alapján még jobbá tehetik azokat. Célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a hagyományos hústól megkülönböztethetetlen, ízletes, laboratóriumban növesztett húst, anélkül, hogy az embereket, az állatokat vagy a bolygónkat károsítanánk.

A döntés Maarten Bosch, a Mosa Meat vezérigazgatója szerint is nagyszerű eredmény, és újabb bizonyíték arra, hogy Hollandia világelső a mezőgazdaság és az élelmiszeripari innováció terén. A szakember elmondta, hogy

a Mosa Meat ezeket az ellenőrzött kóstolásokat arra fogja használni, hogy felbecsülhetetlen értékű visszajelzéseket gyűjtsön termékeinkről, és hogy a kulcsfontosságú érdekelt feleket tájékoztassa arról, hogy a celluláris mezőgazdaság milyen szerepet játszhat abban, hogy Európa elérje élelmiszer-szuverenitási és fenntarthatósági céljainkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03