Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Sokféleképp tárolhatunk
Lehet tárolni pincében, kamrában, konyhaszekrényben, vagy hűtőszekrényben, csak nem mindegy, hogy mit és hol. A tárolás célja, hogy az adott termék minél tovább eltartható legyen és ezalatt az idő alatt lehetőség szerint a minősége se romoljon. A legegyszerűbben a száraz, tartós élelmiszerek tárolhatók, ezek a tésztafélék, a gabonafélék, a rizs és más magok, például bab, lencse. Ezeket száraz sötét és hűvös helyen tároljuk. Ugyanez vonatkozik a cukorra, sóra, fűszerekre is. A légmentesen zárt tárolóedény azért hasznos, mert így, ha a levegő páratartalma valamitől magasabb lesz, akkor sem tudnak benedvesedni a termékek. Erre a szárított fűszerek és a cukor igen érzékenyek. Egyes magok esetén például a zsizsik, vagy némely molyfélék nagy károkat tudnak okozni. Ezt megelőzendő tegyük egy hétre mélyhűtőbe a szárazbabot, vagy a lencsét, majd ezután a jól záródó dobozba. Így az esetlegesen már bennük élő raktári kártevők elpusztulnak, és utána nem tudnak újabbak bejutni a dobozba.
Olajos magvak esetén (dió, mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag) a 10-16 oC közötti hőmérsékleten történő tárolás az ideális. Magas zsírtartalmuk miatt ezek magasabb hőmérsékleten megavasodhatnak. A bontatlan diófélék hónapokig elállnak sötét, hűvös helyen, ám pucolt, darált formában már mélyhűtve célszerű tárolni ezeket. A konzervekkel viszonylag egyszerű dolgunk van, mert szobahőmérsékleten sem lesz bajuk, ám a befőtteket, savanyúságokat, szörpöket és lekvárokat hűvös és sötét helyen tároljuk, mert fényen fakulhat a színük. A friss zöldfűszereket ne tartsuk hidegben, főleg a mediterrán fajokat. Hűtőbe tenni és vízbe állítani sem célszerű, ezeket egyszerűen ne tároljuk, hanem használjuk frissen. Ha nem fogy el mind, akkor pedig sötét szellős helyen szárítsuk meg.
Használati utasítás hűtőszekrényekhez
A hűtőben tárolás lényege, hogy az élelmiszer olyan hőmérsékleten van, amin a minőségromlását előidéző mikroorganizmusok nem találják meg az életfeltételeiket, táplálkozásuk és a szaporodásuk is gátolt. Bár sokan nem szeretnek használati utasítások olvasásával foglalkozni, azt azért érdemes tudomásul venni, hogy nem mindegy hogy mit, és hová teszünk a hűtőszekrényen belül. A hűtőszekrényben a szintezettségből adódó hőmérsékleti különbségek miatt mindennek megvan az optimális helye. A legfelső polcra helyezzük a főtt és készételeket, a középső polcokra kerüljenek a tejtermékek és a csomagolt élelmiszerek, például szalámik, felvágottak. Az alsó polcon van a leghidegebb, itt a nyers húsokat és a halételeket célszerű tárolni. Ezzel a keresztszennyeződéseket is megelőzhetjük, hiszen, ha a hús csöpög, alul nincs, amire rácsöpögjön.
A fiókokba pedig a zöldségek-gyümölcsök kerüljenek, de csak a hűtést igénylők. A nyitások-csukások miatt is az ajtó a hűtő legmelegebb része, és itt a legnagyobb a hőingadozás. Itt tárolhatjuk a lekvárokat, gyümölcsleveket.
A tojás a kakukktojás: hűteni, vagy sem?
A hűtőszekrényben kialakított tojástartó is általában a hűtő ajtajában található. A tojás hűtése annyiban érdekes, hogy ha megnézzük a boltokat van, ahol hűtve, van, ahol hűtés nélkül tartják a tojásokat. Régen, amikor nem volt hűtőszekrény és a tyúkok tartástechnológiája is természetközelibb volt, akkor a tojásokat jól megmosták az emberek, mert elég szennyezetten kerültek a konyhába a tyúkudvarból. A mosás ekkor szükséges is, ám ezzel eltávolítjuk a tojáshéjról azt a nagyon vékony viaszréteget, ami védi a porózus héjat és nem hagyja, hogy különféle mikroorganizmusok bejussanak a tojásba. Az 1970-es években néhány ország kötelezővé tette a tojások gépi mosását értékesítés előtt, míg más országok épp tiltották ezt akkoriban. A lényeg: ha a tojás mosott, akkor azt követően hűtőben kell tartani, ha nincs megmosva, akkor kamrában, hűvös helyen is tartható.
Zöldségek, gyümölcsök: némelyiknek árt a hűtés
Az articsóka, a karfiol és a brokkoli, valamint a borsó, gomba, saláta, spenót helye is a hűtőben van. Ám semmiképpen ne tegyük az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a burgonyát a hűtőszekrénybe. Gyümölcsök közül az alma, a körte, a ribizli, a málna, az eper, a cseresznye tárolható a hűtőben, ellenben a banán, a dinnye és a déli gyümölcsök, továbbá a citrusok és az ananász hűtőben tárolva veszítenek aromájukból. A dinnyét legjobb, ha egészben, vagy szeletként lefóliázva hűtjük, mert hűtve fogyasztva ízletesebb, de hosszú idejű tárolásra dinnye esetén ne használjuk a hűtőt, inkább mielőbb együk meg, ha lehűlt. Ne tegyük a hűtőbe az avokádót, a nektarint, és az őszibarackot sem. Sok gyümölcs, például az alma, valamint a szilva és a körte is etilént bocsátanak ki, amelyek gyorsítják az érési folyamatokat, így a mellettük lévő zöldségek, gyümölcsök gyorsabban megromlanak - erre számítsunk. Ennek néha előnye is lehet, hiszen ha éretlen banánunk, vagy körténk van és almát teszünk mellé, akkor hamarabb megérnek ennek köszönhetően.