Rengeteg ilyen élelmiszert árulnak a hazai boltokban: ezzel jobb tisztában lenni

Rengeteg ilyen élelmiszert árulnak a hazai boltokban: ezzel jobb tisztában lenni

agrarszektor.hu
Az ipari átadási és kiskereskedelmi árak alakulása között nem záródott, hanem nyílt az olló Nobilis Márton államtitkár szerint. Kiemelte, érzékelhető, hogy növekszik az importtermékek aránya a boltok polcain. A legutóbbi felmérések szerint a multik tíz százalékkal növelték az importtermékek arányát a hazai élelmiszerekkel szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem zárult, hanem nőtt az olló a kiskereskedelmi árak és az ipari termelői árak (vagyis átadási árak) között - mondta Nobilis Márton, az agrártárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzet-nek adott nyilatkozatában. Az államtitkár úgy látja, hogy növekedett az importtermékek aránya a boltokban, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újra vizsgálja a hazai kiskereskedelemben levő magyar termékek arányát.

Most indult a Nébih vizsgálata, a szervezet kétévente elemzi az import- és a magyar termékek arányát. Mi úgy látjuk, hogy az infláció nyomán érzékelhetően megnőtt a nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi láncokban az import és a saját márkás (nem itthon gyártott) termékek aránya. Annak, hogy ez a helyzet - a multik polcain a hazai termékek alacsony aránya - előállt, az elsődleges oka a hazai élelmiszer-feldolgozás átgondolatlan, '90-es évekbeli privatizációja. Ezen kívül óriási felelőtlenség volt a piacot szerző multinacionális kiskereskedelmi láncoknak még a betelepedésük idején nem feltételül szabni a hazai termékek megfelelő polcarányát. A legutóbbi felmérés során azt tapasztaltuk, hogy a multik tíz százalékkal növelték az importtermékek arányát a hazai élelmiszerekkel szemben. Ez egy jelentős arányváltás, ezért is kértem a multik képviselőitől, hogy ezen a tendencián lehetőség szerint változtassanak

- közölte Nobilis Márton.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tény, hogy az importtermékek piacot növelnek, ami versenyhelyzetet teremt, ez pedig elősegítheti az infláció csökkenését. De az élelmiszer-infláció csökkenése enélkül is elérhető. Az infláció csúcsán az élelmiszeripar átadási árai átlépték az 50-60 százalékos növekedést, amelyet az élelmiszer-kereskedők (nem azonnal ugyan) átvettek és érvényesítették a kiskereskedelmi árakban. Ezt követően ütemesen csökkent az átadási árak növekedése. Ma az ipari termelői árak 6 százalék körüli növekedést mutatnak, míg az élelmiszer-kiskereskedelmi árak még mindig 15 százalék felett voltak - mondta.

Ha abból indulunk ki, hogy az infláció csúcsán igazodtak az átadási árakhoz, akkor most is ezt kellene tenniük. Mivel úgy érzékeljük, hogy a kiskereskedelem sokkal lassabban követi ezt a folyamatot, azt kell mondjam, hogy kamatos kamattal kapják vissza az akkor megnövekedett költségeiket. A kereskedelmi láncoknak a tartós árcsökkentéssel kellene igazodniuk a fogyasztás ösztönzéséhez. Az a meglátásom, hogy az ipari átadási és kiskereskedelmi árak alakulása között nem záródott, hanem nyílt az olló

- fogalmazott az államtitkár.

Nobilis Márton rámutatott arra is, hogy nincsen olyan szabályozás arra vonatkozólag milyen arányban kell a magyar és importtermékeket megjeleníteni a boltokban. Ám hangsúlyozta, a magyar feldolgozóipar sem a hazai alapanyagok felhasználásáról híres.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Arra számítok, hogy hamarosan újra növekedni fog a fogyasztás. Az pedig biztos, hogy a reálbérek újbóli növekedésével ismét megindulhat az élelmiszer-kereskedelmi forgalom növekedése

- jegyezte meg az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?