Fontos hírek láttak napvilágot az Európában kapható paprikákról

Fontos hírek láttak napvilágot az Európában kapható paprikákról

agrarszektor.hu
Hollandiában a belföldi szezon vége miatt magasak az árak, míg az Egyesült Királyságban jó a kereslet a spanyol paprika iránt. A francia piacon túlkínálat tapasztalható, mivel a hazai szezon vége egybeesik a spanyol áruk érkezésével. Olaszországban a szokatlan meleg időjárás miatt meghosszabbodott a szezon, ez a magas hőmérséklet zavarokat okozott a spanyol piacon is. Dél-afrikai Köztársaságban a paprika ára a helyi termelés piacra kerülésével csökkent. Eközben Kína exportálta első paprikáit Oroszországba, míg Észak-Amerikában a paprika kínálata és ára is emelkedik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hollandia

A holland paprikaszezon véget ért. Egy holland árusító szerint a szezon elejétől a végéig kielégítő volt az árak tekintetében, csak a nyár folyamán volt egy kis visszaesés. A szezon a szokásosnál sokkal lassabban indult. Spanyolországban a paprika az év elején szintén nehéz növekedési fázisban volt, ami azt jelentette, hogy a holland paprika iránti kereslet elég korai volt. Az európai kiskereskedők holland paprika iránti korai nagyobb kereslete és a kisebb kínálat együttesen jó árszintet biztosított a szezon elején - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Egyesült Királyság

Megkezdődött a spanyol paprikaimport szezonja az Egyesült Királyságban, az első piros, zöld és sárga paprikák november elején érkeztek meg. Egy importőr, akinek a dél-spanyolországi El Ejidóban vannak termelői, elmondta, hogy néhány hete már kapnak paprikát jó mennyiségben. Az összes paprikát fólia alatt termesztik, így a csapadékos időjárás nem volt befolyásoló tényező. Nyáron volt egy nagyon meleg időszak, de a minőség kiváló. A holland és a hazai szezon most ért véget, így az Egyesült Királyság piacán jó a kereslet. Az áraknak egy hétig tartott amíg felzárkóztak, mivel a holland szezon alacsony árakkal ért véget.

Franciaország

A francia termelési szezon a végéhez közeledik az egyik üzemeltető szerint. Még mindig nagy mennyiségek vannak, mert a paprikák a szezon végén a növényeken maradtak. Az időjárás miatt túltermelés van. Még mindig sok francia paprika van raktáron, ugyanakkor a hazai piacra érkezik a spanyol termés, és a forgalmazók (különösen a szupermarketek) már átálltak a spanyol termékekre. A francia paprikaárak nem megfelelőek és mindenekelőtt nem állnak összhangban a normál termelési költségekkel.

Olaszország

A paprikát különböző régiókban termesztik (különösen délen és a szigeteken), valamint nem elhanyagolható, hogy az olasz háztartások 62%-a vásárolja ezt a zöldséget. Szicíliában október közepe-vége óta folyik a betakarítás, a növények kiváló állapotban vannak az októberi melegebb hőmérsékletnek köszönhetően, ami nagyobb termést eredményez. A szezon elejével ellentétben a paprika ára csökken, 1,00 €/kg körül mozog a sárga és zöld fajták esetében. A fő termesztett fajta a Lamuyo, amelyet kizárólag Olaszországban forgalmaznak. Az ország nem önellátó paprikából, ezért Spanyolországból és részben Hollandiából kell importálnia. Senise-ben (Basilicata) a szeptemberi és októberi rekordhőmérsékleteknek köszönhetően néhány termelő számára véget ért a paprikaszedés. Ezen rekordhőmérsékletek meghosszabbították a szezont, amely a májusi/júniusi heves esőzéseket követő késedelmes ültetés miatt körülbelül egy hónapos késéssel kezdődött. Észak-Olaszországban az egyik legfontosabb terület Veneto. Az egyik nagy termelő azt mondta, hogy a betakarítás az ő gazdaságában általában június végétől szeptember végéig tart. Idén azonban a magas őszi hőmérséklet miatt november közepéig tartott. A novemberi árak nem voltak kielégítőek, mivel 1,50 €/kg körül mozogtak. Néhány héttel korábban azonban a legjobb minőségű termés ára elérte a 2,50 €/kg-ot. Általánosságban elmondható, hogy 2023-ban az árak alacsonyabbak voltak, mint 2022-ben. Az olasz termés mellett jelenleg a spanyol sárga és piros kaliforniai (80/100 vagy 90/100-as méretben) kartondobozban vagy ömlesztve vannak jelen a főbb nagybani piacokon, az uralkodó ár 1,5-2,40 €/kg.

Spanyolország

Az üvegházi zöldségek árai magasak Almeriában. A paprika, mint mindig, viszonylag stabil, jó árakkal van jelen a piacon. Az idei szezon kissé viharos időszakon megy keresztül. A júliusi és augusztusi nagy hőség (amikor a paprikát az üvegházakba ültették) befolyásolta a virágzást (a virágzás nagy része elmaradt), ami azt jelenti, hogy a mennyiségek ebben az időszakban alacsonyak voltak, valamint az első paprikák minősége nem volt jó. A hőmérséklet javulásával azonban már sikerült túljutni ezen a helyzeten, az árak jelenleg jó szinten vannak. A kaliforniai paprika ára minden szín esetében 1€ feletti: a zöld paprika kilója 1,10 és 1,21 euró között, a sárga 1,07 és 1,15 euró között, a piros színű pedig 1,48 és 1,57 euró között mozog. A piros Lamuyo (főleg a hazai piacon fogyasztják) 1,79 €/kg áron kelt el árverésen, az olasz paprika (hosszú zöld) 1,00 és 1,17 euró között mozog, a palermó paprika pedig jóval e felett, 2,58 eurónál jár kilónként.

Ezek nem rossz árak, de figyelembe kell venni, hogy a szezon eleji hőség miatt a gazdáknak mennyiségihiányuk volt. Reméljük, hogy mostantól április-májusig, amikor Almeriában véget ér a szezon, és átadják a helyet Murcia és a Levante térség termelésének, akkor a paprika mennyiség tekintetében pozitív lesz a szezon mérlege

- emlékeztetett egy almeriai termelő és exportőr.

Dél-afrikai Köztársaság

Az elmúlt hónapokban tapasztalt rendkívül magas paprikaárak végül 40%-kal csökkentek, mivel az ország középső részén emelkedik a nyári hőmérséklet és nő a kínálat. A paprika ára nem olyan régen 15,23 R/km/h-ra (0,74 €) esett vissza, főként a nagyobb mennyiség és az alacsonyabb kereslet miatt egy mezőgazdasági közgazdász szerint, aki megjegyezte, hogy különösen a sárga és a piros paprika ára csökkent. A termelés általában az év vége felé növekszik. A zöld paprikát jelenleg 12,36 dél-afrikai rand (0,6 €), a piros paprikát 18,75 dél-afrikai rand (0,9€), a sárga paprikát pedig 21,38 dél-afrikai rand (1,05 €) áron adják.

Kína

Kína északkeleti Haidong városa november 18-án exportálta első színes paprikaszállítmányát Oroszországba. Mostantól kezdve több mint 80 tonna színes paprikát szállítanak tételesen Oroszországba és közép-európai országokba. Ez az első szállítmány 20 tonna paprikát tartalmazott. A jelentések szerint a Ledu körzetben termesztett színes paprika terméshozama eléri a 4000 kilogrammot, nagy méretekkel és kiváló minőséggel, amely megfelel az exportnormáknak. A helyi gyümölcsök és zöldségek értékesítési piacának további nemzetközi bővítése érdekében a Ledu körzet része Kína "Belt and Road" hálózatának, megnyitva Oroszország és más európai zöldségpiacokat. Más források szerint, a jelenlegi piaci visszajelzésekből ítélve, a tavalyi alacsony árak hatása miatt az ültetési terület és a paprika kínálata idén viszonylag kicsi. A fő kínálat áprilistól májusig áll rendelkezésre. A termés nagy részét így helyben vagy regionálisan értékesítik.

Észak-Amerika

A kínálat az évnek ebben az időszakában normális, sőt, kissé emelkedett. Jelenleg a kaliforniai Coachellában folyik a termelés, keleten pedig Floridában növekszik a termelés, míg Georgiában az Idalia hurrikán volt negatív hatással a termelésre. Mexikóban az ültetési idő miatt valamivel korábban kezdődött a termelés, az összmennyiség várhatóan az előző évi szinten marad a mexikói pesóval szembeni gyengébb amerikai dollár miatt. Eközben a kanadai üvegházi termesztés november vége-december eleje körül befejeződik, de a kínálat Mexikóból és Spanyolországból is érkezik. Ami a keresletet illeti, a paprika iránti kereslet átlagos, bár a fogyasztás a következő hetekben - különösen a karácsonyi/újévi ünnepek alatt - növekedni fog, míg az árak a jelenlegi szinten maradnak, de várhatóan emelkedni fognak az ünnepek alatt. Valószínűleg, a paprika kínálata csökkenni fog, amikor a kanadai paprikaszezon véget ér, és jellemzően hiány lép fel, amíg a mexikói Culiacan régió meg nem kezdi a termelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58