Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Nébih arra a kérdésre, hogy mit tehet olyan esetben a vásárló, ha romlott húst, vagy egyéb más terméket vásárol és ezt már csak otthon veszi észre, elmondta, hogy a vásárlás helyén panaszbejelentést tehet szóban vagy írásban a vevő, melyet a forgalmazó köteles kivizsgálni. Az áru értékének visszatérítésére a vásárlás helyén tett bejelentés esetén van lehetőség.
Minden, amit a bolti húsok, élelmiszerek tárolásáról tudni kell
A valamennyi élelmiszeripari vállalkozóra vonatkozó általános higiéniai követelményeket az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról határozza meg. A rendelet II. számú melléklete részletezi az élelmiszerforgalmazó helyre vonatkozó elvárásokat, melybe beletartozik a raktár is. Az élelmiszerek tárolására szolgáló helyeket tisztán, műszakilag megfelelő állapotban kell tartani. Az elrendezésének, méretének lehetővé kell tenni a megfelelő karbantartást, tisztítást, és kártevők elleni védekezést. Az élelmiszerek tárolására - az élelmiszer előállítója által meghatározott hőmérsékleten tartás biztosítása érdekében - megfelelő kapacitású és hőmérsékletű hűtőberendezésnek kell rendelkezésre állnia. A hűtőberendezések hőmérsékletét rendszeresen ellenőrizni és dokumentálni kell. Az élelmiszert a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás minden szakaszában óvni kell a szennyeződéstől. Az élelmiszeripari vállalkozónak a HACCP - Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pontok - alapelvein alapuló folyamatos eljárást kell kialakítani és működtetni, amellyel biztosítható az élelmiszerek biztonságossága, megfelelő minősége, azonosíthatósága és nyomonkövethetősége, valamint részletes önellenőrzési tervvel is rendelkeznie kell.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság országos ellenőrzési rendszerének a feladata a nem megfelelő minőségű vagy hamisított, esetleg élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő élelmiszerek teljes élelmiszerláncból való kiszűrése. A hatóság az Integrált Többéves Nemzeti Ellenőrzési Tervben foglaltak alapján, éves bontás szerint végzi az ellenőrzéseket a teljes élelmiszerláncban. Az ellenőrzések és mintavételek számát kockázatbecslés alapján határozzák meg a lehetséges veszélyek, az élelmiszerbiztonsági kockázatok, valamint a területi adottságok figyelembevételével az ellenőrzendő létesítmények (előállítók és forgalmazók) és élelmiszercsoportok vonatkozásában. Eseti hatósági élelmiszer-ellenőrzésre más hatóságtól, civil szervezettől, vagy a fogyasztók részéről érkező, élelmiszerbiztonságot érintő bejelentés nyomán kerülhet sor. Az előállított és forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosságának garantálásához a hatósági ellenőrzések mellett az élelmiszer-vállalkozások önellenőrzési tevékenysége is jelentős mértékben hozzájárul. A hatósági vizsgálatok rendszere kiegészül az élelmiszer-vállalkozások önellenőrzés során végzett vizsgálataival, melynek teljesítését a hatóság felügyeli. A két ellenőrzési rendszer kellő mértékben biztosítja az élelmiszerbiztonságot
- tudta meg a lap a Nébihtől.
Erre nagyon oda kell figyelni
A Nébih, mint fogalmazott, friss hús vásárlásakor, a csomagolatlan, pultba kihelyezett termékek esetében figyeljünk a hús felületére, az elszíneződésre. A friss hús felülete csillogó, nem beszáradt, színe az állatfajra jellemzően sötétebb vagy halványabb vörös. A termék átvételekor lehetőség szerint ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen kellemetlen, romlásra utaló szaga. A hús minőségének és biztonságának fenntartásához általános szabályként a húsokat - a többi hűtést igénylő áruval együtt - a vásárlás végén helyezzük a kosárba, és lehetőség szerint hűtőtáskában szállítsuk hazáig, különösen, ha melegebb az időjárás. A friss húst hazaérkezve azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni.
Az előre csomagolt húskészítményeknél és friss húsnál minden esetben ellenőrizzük a címkén feltüntetett fogyaszthatósági időt. A vákuumcsomagolt termékeknél a belső felületen a pára lecsapódása utalhat a hűtési lánc megszakadására. Ne vásároljuk meg a sérült csomagolású, vagy elszíneződött terméket. A tojást a vásárlás előtt alaposan vegyük szemügyre, figyeljük a tojáscsomag jelölését, a tojás külső felületét, a dobozt vagy tálcát. Hiányos jelölésű, repedt, törött, erősen szennyezett héjú, vagy szennyezett csomagolású tojást ne vásároljunk. A tojást a felületén termelői kóddal kell ellátni. A tojás dobozán ellenőrizzük a minőségmegőrzési idő lejáratának dátumát, a tojások a tojásrakástól számított 28 napig használhatóak fel. Tejtermékek esetében mindig ellenőrizzük a lejárati időt, a sértetlen csomagolást. Ne vásároljunk szennyezett csomagolású, esetleg kellemetlen szagú terméket. A sajtok áttetsző csomagolása esetén a nem kívánt penész megjelenése észrevehető.
A teljes interjú ide kattintva elérhető.