Indulhat az áremelés? Őrület, mennyiért árulják a krumplit ezeken a piacokon

Indulhat az áremelés? Őrület, mennyiért árulják a krumplit ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Egész Európában szűkös a burgonya kínálata, ami a lengyel nagybani piaci árak emelkedésében is tetten érhető. A fehér fajtáknál 1,67-2,13 PLN egy kilogramm (145-185 Ft/kg) krumpli a lengyeleknél, ami 50% feletti áremelkedésnek felel meg. Ezzel szemben Magyarországon a Budapesti Nagybani Piacon a hazai termésű burgonya ára január közepén a kilónkénti 220-250 forintos sávban mozog.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei szezonban igen korlátozott a piacon lévő burgonya mennyisége, és nem csak Lengyelországban. Ez az árakon is nyomon követhető: még a hagyományosan alacsonyabb kereslettel jellemezhető november-decemberi időszakban is nagyon magas maradt a burgonya ára a nagybani piacokon, bár áremelkedés ekkor még nem következett be - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Egy ilyen piaci helyzetben félő volt, hogy Ukrajnából ellenőrizetlen körülmények között nagy mennyiségű, rossz minőségű, és igen olcsó áru érkezhet Lengyelországba - ettől sok termelő és fogyasztó is tartott. Ez egyelőre nem történt meg, ami abból is látszik, hogy az új év legelején már jelentős mértékű áremelkedést figyelhettünk meg a nagybani piacokon, ami egyben az európai helyzetre is reflektál: rohamosan csökkennek az árukészletek.

Jelenleg a tisztított, zsákos kiszerelésű burgonya nagybani piaci ára Lengyelországban a sárga fajták esetében 1,13-1,5 PLN/kg (100-130 Ft/kg), ami 20%-os drágulást jelent az előző év áraihoz képest, a piros fajták esetében 1,20-1,67 PLN/kg (105-145 Ft/kg), ami majdnem 30%-os drágulást jelent, a fehér fajtáknál pedig 1,67-2,13 PLN/kg (145-185 Ft/kg), ami viszont már 50% feletti áremelkedésnek felel meg. Magyarországon a Budapesti Nagybani Piacon a hazai termésű burgonya ára január közepén a 220-250 Ft/kg-os sávban mozog, míg az import áruért jellemzően 260-330 Ft/kg-ot kérnek a kereskedők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?