Meghódítja Magyarországot ez a szalámi: egyre többen csapnak le rá

Meghódítja Magyarországot ez a szalámi: egyre többen csapnak le rá

agrarszektor.hu
A felvágottak a mindennapi étketéseink szerves részei, éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen szalámit vagy sonkát fogyasztunk. A boltok polcai is tele vannak ezekkel a termékekkel, amik főként sertésből vagy baromfiból készülnek. Ám nem ez az egyetlen módja annak, hogy hozzájuk jussunk. A Nemzeti Parkok termékei speciális igényeket elégítenek ki, egy szűk, de prémium kategóriát kereső vásárlói kör számára jó alternatívát jelentenek például a szürkemarha húsából készült termékek. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint megtudtuk, a HNPI hortobágyi tulok, szürkemarha és bivaly szalámit árusítanak kétféle ízesítésben (csemege és csípős). Ezek a termékek egyébként prémium minőséget képviselnek, emellett biotermékeknek is számítanak.

A Látogatóközpont és a Hortobágyi Vadaspark ajándékboltjaiban folyamatosan tudnak az érdeklődők vásárolni a szalámikból, amire az igény egyre nagyobbnak mutatkozik. Már nemcsak magánszemélyek - sokszor visszatérő vásárlók - keresik a szalámit, hanem intézmények is nagy tételben keresik, például az év végi munkatársaknak való céges ajándékcsomagba

- fogalmazott Károlyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Területkezelési Osztályának osztályvezetője. Ami pedig a termékek árát illeti, súlykategóriánként eltér, de 2900 és 3100 forint között változik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Teljesen eltérnek a bárhol megkapható szalámiktól 

Ezek a szalámik jelentősen eltérnek a boltban kapható felvágottaktól, de felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis, miben? Mint megtudtuk, például a hortobágyi tulok esetében nemcsak egy unikális fajtáról van szó (hazánk egyetlen állománya itt található), hanem a tartási körülményeik is egyediek. A kötelezően előírt éves kezeléseken kívül csak minimális emberi behatások mellett élik életüket a Przewalski vadlovakkal együtt egy 3000 hektáros elkerített területen, hasonló területi kezelési funkciót betöltve az egykor itt élt, de kipusztított őstulokhoz. De a bivaly és a szürke marha állományt is a Nemzeti Park védett területein tartják a legeltetési időszakban, ezzel is hozzájárulva a természetvédelem munkájához a szikes puszták egészségének fenntartásával, garantálva ezen Európában is egyedi élőhelytípus hosszú távú megőrzését.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tényleg egészségesebbek hagyományos társaiknál?

A hortobágyi tulok egész évben csak a Pentezugi bioszféra-rezervátum területén megtermő növényeket fogyasztják, semmilyen gyógykészítménnyel nincsenek kezelve az állományok, húsuk így leginkább a vadhúsok ízvilágára emlékeztet. Ezenkívül, a három típusú szalámi tartósítószer nélkül készül, habár ezzel az eltarthatósága csökken valamennyire a hagyományos forgalomban kapható szalámikkal szemben

- fejtette ki Károlyi Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?