Meglepő hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a kávéról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A kávéfogyasztók többsége a kellemesebb ízvilágú arabicát preferálja a robustával szemben, ám az is igaz, hogy ez a kávéfajta sokkal érzékenyebb a klímaváltozás hatásaira. Jó hír lehet azonban, hogy a tudósoknak sikerült elkészítenie az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, ami óriási segítséget jelenthet a fajta ellenállóképességének javításában.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az arabica a világ legnépszerűbb kávéfajtája, csakhogy kevésbé ellenálló a klímaváltozással szemben, mint a másik nagy kávéfajta, a robusta. Az olaszország Udine-i Egyetem kutatói azonban fontos áttörést értek el: elkészítették az arabica eddigi legteljesebb genetikai térképét, mellyel új bepillantást lehet nyerni a fajta genetikai titkaiba - írta meg az Infostart a HVG értesülései alapján. Ennek több pozitív hozadéka is lehet: egyrészt olyan kávénövényeket lehet nemesíteni, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, másrészt, gazdagabb ízvilágú kávékat is eredményezhet mindez, tehát duplán jól járnak a kávékedvelők.

A Nature Communications természettudományos folyóiratban publikált tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiával tárta fel az arabica kávéfajta genetikai felépítését - sosem látott részletességgel. Ennek a tudásnak a birtokában a kutatók jobban megismerhetik a fontos géneket, melyek az ital édeskés, lágy ízét biztosítják. Így a kávétermelők új, különleges ízű, aromájú fajtákat fejleszthetnek, és olyanokat, amelyek jobban tolerálják a rosszabb termesztési körülményeket.

Az arabica kávé egyébként főként hegyvidéken terem, és a világ kávéfogyasztásának körülbelül 60%-át ez a fajta teszi ki. Viszont a klímaváltozás hatásait már most érzik a kávétermelők, a cserje ugyanis érzékeny az emelkedő hőmérsékletre és a változó csapadékeloszlásra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?