Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Strukturális gondok adódtak az élelmiszerellátásban, tavaly átlagosan 6 százalékos volt az infláció az EU egészében. A magas élelmiszerárak növelik az egyenlőtlenségeket, mivel az alacsonyabb jövedelmű háztartások kiadásainak nagyobb részét teszik ki az élelmiszerekkel és az energiával együtt – mondta el Wopke Hoekstra, az Európai Bizottság holland tagja, éghajlatpolitikáért felelős biztos.
Hozzátette: az okok mögött az orosz-ukrán háború, a műtrágya és az energia drágulása, valamint a bérek emelkedése áll. Bár az élelmiszer-infláció jelenleg csökken, továbbra is magas.
Résen kell lennünk, hogy milyen további fenyegetések érhetik az élelmiszerpiacokat és az árakat
– fogalmazott.
Hoekstra szerint több intézkedéssel is igyekezett segíteni a helyzeten a Bizottság, amely elsősorban a leginkább rászorulókat kellene segíteni.
Ezzel azonban többen visszaéltek: az ársapkák, árstopok nem hozták meg az eredményt, ezért ki kell vizsgálni, hogy nem a verseny torzulását okozták-e. Tűrhetetlen, hogy csak a mezőgazdasági termelők viselik az alacsony inflációra történő átállás költségét, hiszen a teljes termékpálya túlélése tőlük függ
– tette hozzá.
Szenvedélyes felszólalások
A Hoekstra által ismertetett helyzetre a képviselők meglehetősen heves hozzászólásokban reagáltak, és nemegyszer az Európai Bizottságot tették felelősség a kialakult helyzetért.
Az infláció általános mértéke csaknem a fele az élelmiszerinflációnak, a vásárlók pedig azt hihetik, hogy a gazdákhoz jut ez a pénz, de nyilvánvalóan ennek az ellentéte az igaz, látva a gazdák tüntetéseit.
Az ellátási láncban valaki jól jár, és ez nyilvánvalóan a kereskedelem. A spekuláció megengedhetetlen
– jegyezte meg a néppárti Herbert Dorfmann.
Az élelmiszerkereskedelmi láncok panaszait idézte a bolti lopásokkal kapcsolatban Agnes Jongerius. Az Európai Bizottság a gazdákkal folytat párbeszédet, de azzal nem foglalkozik, hogy a dolgozók életszínvonala csökkent – tette hozzá.
Hogy lehet, hogy a gazdák ugyanazt a pénzt kapják, mint tíz évvel ezelőtt, miközben az élelmiszerár növekszik? A szupermarketek kihasználják a gazdákkal szembeni hatalmukat, és a Bizottság nem tesz semmit
– mondta el Martin Hlavacek, a Renew képviselője. A gazdák túlságosan függnek a fosszilis energiáktól, amelyen változtatni kell – tette hozzá Benoit Biteau a Zöldek képviselőcsoportjából.
Sértő, hogy 24 órával a természet-helyreállításról szóló szavazás előtt az élelmiszerinflációról beszélünk. A gazdáknak elképesztő és nevetséges szabályokat kell betartaniuk, márpedig azt érjük el, hogy ha büntetjük a gazdákat, akkor az élelmiszer drágul
– mondta indulatos felszólalásában Buxadé Villalba, az ECR csoportjából.
A képviselők szinte mindegyike felszólalt az európa-szerte tüntető gazdák mellett, kifejezve: elsősorban a termelőket kellene támogatni, nem pedig hagyni, hogy a termékpálya többi szereplőjénél csapódjon le az áremelkedés nagyobb része. Grapini, a szociáldemokraták képviselője kijelentette: a kereskedelem spekulációja az áremelkedés fő oka.
A szegényebb háztartásokat sújtja leginkább
Az Európai Bizottság egy nemrégiben közzétett anyagában felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-infláció 2022-23-ban soha nem látott szintre gyorsult az euróövezetben, és 15,5 százalékon tetőzött. Az energia után az élelmiszer-infláció hozzájárulása a teljes inflációhoz a második legmagasabb volt az euróövezetben. A kenyér és gabonafélék, a hús, a tej, a sajt és a tojás, valamint a zöldségek azok a tételek, amelyek a leginkább hozzájárultak az élelmiszer-infláció legutóbbi megugrásához.
Ez különösen amiatt aggasztó, mivel az élelmiszerek fontos elemek a háztartások fogyasztási kosarában, különösen az alacsony jövedelmű háztartások esetében.
A terményárak csökkennek, az élelmiszer nem lesz olcsóbb
A Bizottság szerint az élelmiszer-infláció növekedését több tényező is okozta, többek között a globális nyersanyagármozgások, a kínálati szűk keresztmetszetek és az energiaár-sokk, de az időjárási viszonyok is. Az alapanyagárak, mint például az energia- és élelmiszer-alapanyagok, valamint a műtrágyák ára 2021 eleje óta emelkednek. Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események, különösen az aszályok és árvizek szintén hatással voltak a mezőgazdasági termelésre, hozzájárulva az élelmiszer-alapanyagok árának ugrásszerű emelkedéséhez.
Míg azonban a nyersanyagárak jelentős korrekciót mutattak a közelmúltban, az élelmiszerárak még mindig magas szinten vannak.
Ráadásul a profit és a bérek mind az élelmiszer-előállításban, mind a forgalmazásban ágazatban az elmúlt két évben emelkedtek, ami tovább növelte a fogyasztói árakat – mutatott rá az Európai Bizottság.
A jelentés arra is rámutat, hogy az élelmiszer-infláció szóródása az euroövezeti országok között példátlan szintet ért el, és összességében jelentős szintet, az egyes országokban az elmúlt két évben 32-42 százalékos emelkedést ért el. Az euróövezetben a legnagyobb élelmiszerár-sokkot elszenvedő országok között vannak a balti tagállamok, Szlovákia és Horvátország, az Európai Unió egészében viszont messze Magyarország élelmiszerinflációja volt a legmagasabb, amely tavaly, az év első felében meghaladta a 40 százalékot is.